Σε έκρηξη που σημειώθηκε σήμερα σε ξενοδοχείο στην πόλη Χοστ στο ανατολικό Αφγανιστάν, κοντά στα σύνορα με το Πακιστάν, τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και επτά τραυματίστηκαν, όπως ανακοίνωσαν οι τοπικές αρχές.

Ο εκπρόσωπος της αστυνομίας του Χοστ, που μίλησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες για την έκρηξη και δεν είναι μέχρι στιγμής σαφές αν επρόκειτο για ατύχημα ή επίθεση.

Τα θύματα είναι Αφγανοί και άτομα που έχουν καταφύγει στο Αφγανιστάν από το Πακιστάν.

Ένας φωτογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου είπε ότι καταστήματα κοντά στο σημείο της έκρηξης υπέστησαν ζημιές και η πρόσβαση εκεί έχει αποκλειστεί. Φωτογραφίες που αναρτήθηκαν σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν παιδιά μεταξύ των θυμάτων.

Η ασφάλεια στο Αφγανιστάν έχει βελτιωθεί από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τον Αύγουστο του 2021, ανατρέποντας την υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση, ύστερα από 20 χρόνια πολέμου.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος παραμένει ωστόσο απειλή.

Εν τω μεταξύ, έναν τρόπο να διαμαρτυρηθούν για τους Ταλιμπάν και τη δράση τους, έψαχναν περίπου 10 άτομα που βρίσκονται στην Αθήνα.

Έτσι, παραμονές Δεκαπενταύγουστου βρέθηκαν στην πλατεία Συντάγματος, με την τουριστική κίνηση να είναι αυξημένη, και άπλωσαν στα σκαλοπάτια, έξω από τη στάση του Μετρό, πανό που ανέφεραν, μεταξύ άλλων «αγώνας κατά των Ταλιμπάν» και «όχι στην αναγνώριση της τρομοκρατίας». Οι αστυνομικοί που βρίσκονταν στο σημείο, παρακολουθούσαν διακριτικά.