Στο τραπέζι του υπουργικού σήμερα η μεταρρυθμιστική ατζέντα της κυβέρνησης, με μια σειρά νομοσχεδίων που επιφέρουν μεγάλες αλλαγές να τίθενται επί τάπητος.

Υγεία, Δικαιοσύνη αλλά και άλλες ρυθμίσεις θα συζητηθούν σήμερα στις 11 στο υπουργικό συμβούλιο.

Σε ότι αφορά στο νομοσχέδιο που θα φέρει το υπουργείο Υγείας περιλαμβάνει την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού για μεταρρύθμιση και ενίσχυση της επιχειρησιακής δυναμικότητας του ΕΚΑΒ.

Συγκεκριμένα προβλέπει την ενίσχυση του ΕΚΑΒ με προσλήψεις μόνιμου και επικουρικού προσωπικού, με στόχο εντός του 2024 να έχουν ενταχθεί 800 μόνιμοι εργαζόμενοι, ενώ ήδη έχουν προκηρυχθεί οι πρώτες 111 θέσεις επικουρικού προσωπικού στην Αθήνα.

Μεγάλη έμφαση δίνεται στην επανεκπαίδευση όσων υπηρετούν στο ΕΚΑΒ και στην υποχρεωτική παρακολούθηση σεμιναρίων ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο των πρώτων βοηθειών που παρέχει στους πολίτες.

Επίσης, θα γίνει προμήθεια 200-250 ασθενοφόρων και θα αναβαθμιστούν τα ψηφιακά συστήματα, ώστε οι υπηρεσίες να ανταποκρίνονται στα ευρωπαϊκά πρότυπα.

Στο νομοσχέδιο που θα εισηγηθούν ο υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους έχει γίνει πολλή δουλειά για την αναδιοργάνωση του συστήματος αεροδιακομιδών. Θεσμοθετείται το πλαίσιο για τη δυνατότητα του ΕΚΑΒ να προχωράει σε πρωτογενείς αεροδιακομιδές, δηλαδή να προσγειώνονται τα ελικόπτερα όπου υπάρχει ανάγκη, όπως ένας εθνικός δρόμος ή μια δυσπρόσιτη περιοχή προκειμένου να παρέχονται άμεσα οι πρώτες βοήθειες και να μεταφέρεται όσο το δυνατόν πιο σύντομα σε νοσοκομείο όποιος το έχει ανάγκη. Μέχρι σήμερα αυτή η δυνατότητα δεν υπήρχε και η πρώτη τέτοια επιχείρηση που επιχειρήθηκε ήταν το καλοκαίρι στο φαράγγι της Σαμαριάς μετά τον τραυματισμό τουρίστα από κατολίσθηση.

Πηγή: iefimerida.gr