Εκστρατεία σε όλες τις περιφέρειες και τους περισσότερους από τους κεντρικούς δήμους –  Οι «αντάρτες» και πώς τους αντιμετωπίζει η ΝΔ

Με «πολιορκητικό κριό» πρόσωπα που συμμερίζονται το όραμα της ΝΔ και με τα οποία μπορεί να συνεργαστεί καλά, όπως έχει κατ’ επανάληψη πει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, μπαίνει η κυβερνητική παράταξη στην τελική ευθεία για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτωβρίου.

Από την επόμενη εβδομάδα μάλιστα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης μπαίνει «μπροστά» στη μάχη των αυτοδιοικητικών, με προεκλογική εκστρατεία στις περιοχές της χώρας, στην οποία θα συμμετάσχουν όλες οι δυνάμεις, ώστε η παράταξη και ο ίδιος ο πρωθυπουργός να αποδείξουν ότι σε μικρό χρονικό διάστημα από τις εθνικές κάλπες κυριαρχούν πολιτικά και στο αυτοδιοικητικό πεδίο.

Κορυφαία «γαλάζια» στελέχη εκτιμούν ότι ο πρόσφατος εκλογικός θρίαμβος δίνει αέρα νίκης στα «πανιά» της ΝΔ, η οποία φιλοδοξεί βασίμως να επιβεβαιώσει την πολιτική της κυριαρχία και να βάψει για μία ακόμα φορά μπλε τον χάρτη,όταν ανοίξουν οι κάλπες της Αυτοδιοίκησης, κυρίως αυτές των περιφερειών που δίνουν και το πολιτικό στίγμα της αναμέτρησης.

Είναι ενδεικτικό ότι, στις 12 από τις 13 περιφέρειες της χώρας, οι «μπροστάρηδες» είναι στελέχη που προέρχονται και εκπροσωπούν τη ΝΔ, και μόνο στην Κρήτη η Πειραιώς αποφάσισε να στηρίξει τον νυν περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, ο οποίος δεν προέρχεται από τη«γαλάζια» παράταξη, αλλά είναι ένας αυτοδιοικητικός υπερκομματικός, με ευρεία ισχυρή αποδοχή.

Καταλυτικό χρίσμα

Στις περιφέρειες,το χρίσμα του κόμματος είναι καταλυτικό για τη ΝΔ – και ειδικά στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν και «αντάρτες» που ανήκουν στην ευρύτερη πολιτική οικογένεια της παράταξης. Όπως έχει πει μάλιστα και ο πρωθυπουργός, «οι περιφερειακές εκλογές είναι βαθιά πολιτικές», καθώς οι περιφερειάρχες είναι εκείνοι που θα κληθούν να συνεργαστούν άμεσα με την κυβέρνηση για την υλοποίηση μεγάλων έργων και μεταρρυθμίσεων.
Σε τέσσερις περιφέρειες (Δυτ. Μακεδονία, Β.Αιγαίο, Ιόνιο, Αν. Μακεδονία), η κινητικότητα είναι ενδιαφέρουσα λόγω του ότι βασικός αντίπαλος των υποψηφίων της ΝΔ θα είναι υποψήφιοι προερχόμενοι από τον ευρύτερο χώρο της Κεντροδεξιάς και όχι από τον ΣΥΡΙΖΑ ή το ΠΑΣΟΚ.Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, όπως εκτιμά και η Πειραιώς,ότι αν εξαιρέσει κανείς τις Περιφέρειες Αττικής και Ιονίου, ίσως σε καμία άλλη περιφέρεια να μην υπάρχει υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ ή τον ΣΥΡΙΖΑ που θα περάσει έστω στον δεύτερο γύρο. Ξεχωριστή περίπτωση είναι αναμφίβολα η Κρήτη, όπου ο νυν ισχυρός περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, που προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ και έχει τη στήριξη και της ΝΔ αυτήν τη φορά, αναμένεται να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

Σημαντικές νίκες

Με αιχμή του δόρατος τη μάχη στην Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων, η ΝΔ εκτιμά βασίμως ότι θα καταγράψει δύο σημαντικές πολιτικές νίκες. Παρά την αλλαγή «σκυτάλης» κυριολεκτικά εν κινήσει στην Περιφέρεια Αττικής, όλες οι μετρήσεις που έχει στη διάθεσή της η Πειραιώς δείχνουν ότι ο Νίκος Χαρδαλιάς διαθέτει ευρεία αποδοχή στο εκλογικό σώμα και υπάρχει απόσταση ασφαλείας από τους συνυποψηφίους του, κυρίως από τον παλαίμαχο αυτοδιοικητικό Γιάννη Σγουρό, τον οποίο υποστηρίζει το ΠΑΣΟΚ, που φιλοδοξεί να καταγράψει μία νίκη έναντι του σπαρασσόμενου ΣΥΡΙΖΑ. Το ίδιο και στον Δήμο Αθηναίων, όπου ο νυν δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης εμφανίζεται ως αδιαμφισβήτητο φαβορί.

Χωρίς σοβαρό αντίπαλο «παίζει» και ο νυν περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος, σε όλες τις δημοσκοπήσεις, καταγράφει ασφαλές προβάδισμα έναντι των συνυποψηφίων του, με αποτέλεσμα στην Πειραιώς να υπάρχει βεβαιότητα νίκης.

Αντιθέτως, ο νυν δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας φαίνεται να αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στον εκλογικό του αγώνα.

Στις επικείμενες εκλογές, η ΝΔ δεν κινδυνεύει ουσιαστικά από τους υποψηφίους των αντίπαλων κομμάτων. Σε κάποιες περιφέρειες, ωστόσο, καλείται να δώσει τη μάχη της συσπείρωσης της εκλογικής της βάσης, καθώς υπάρχουν αντάρτικα ψηφοδέλτια που διεκδικούν τη διάσπαση των «γαλάζιων» δυνάμεων.

Μέχρι την τελευταία στιγμή

Κορυφαία «γαλάζια» στελέχη επιβεβαιώνουν στο «Π» ότι η μάχη για την επανεκλογή της Ρόδης Κράτσα στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων θα πρέπει να δοθεί μέχρι την τελευταία στιγμή, καθώς ο προερχόμενος από τη ΝΔ, πρώην δήμαρχος Κέρκυρας Γιάννης Τρεπεκλής κινείται δυναμικά, ενώ και ο εκλεκτός του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Γαλιατσάτος θεωρείται ίσως η πιο αξιόμαχη από τις υποψηφιότητες της Κουμουνδούρου πανελλαδικά.

Σκληρό αγώνα θα δώσει το κομματικό επιτελείο και στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου για την εκλογή του στρατηγού ε.α Αλκιβιάδη Στεφανή, κόντρα στην αντάρτικη υποψηφιότητα του νυν περιφερειάρχη Κώστα Μουτζουρή, ο οποίος θεωρείται personanongrata για το Μέγαρο Μαξίμου και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα του «γαλάζιου» επιτελείου είναι η εκλογή του Δημ. Πτωχού στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, όπου αποφασίστηκε να μη στηριχθεί εκ νέου ο περιφερειάρχης Παναγιώτης Νίκας, ο οποίος, πάντως, αποσύρθηκε από την εκλογική κούρσα και δεν αναμένεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στον εκλεκτό της Πειραιώς, τον οποίο στηρίζει δυναμικά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Εγρήγορση επικρατεί στη ΝΔ και για την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, καθώς ο νυν περιφερειάρχης και εκ νέου υποστηριζόμενος από την Πειραιώς Γιώργος Κασαπίδης καλείται να… στεγανώσει τις «γαλάζιες» δυνάμεις έναντι της αντάρτικής υποψηφιότητας του πρώην βουλευτή της ΝΔ Γ. Αμανατίδη, ο οποίος πρόσφατα διεγράφη από το κόμμα.

Αισιοδοξία

Γενικότερα, πάντως, στο κεντρικό επιτελείο της ΝΔ επικρατεί αισιοδοξία, καθώς η εσωτερική περιδίνηση στον ΣΥΡΙΖΑ λόγω και της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου, αλλά και η αδυναμία συνεννόησης και συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αφήνουν πεδίον δόξης λαμπρόν για την κυβερνητική παράταξη.

Η εκλογική ομάδα του κόμματος προσβλέπει βασίμως στην επανεκλογή του Κώστα Αγοραστού στη Θεσσαλία, του Νεκτάριου Φαρμάκη στη Δυτική Ελλάδα, του Φάνη Σπανού στη Στερεά Ελλάδα,του Αλέξανδρου Καχριμάνη στην Ήπειρο, του Γιώργου Χατζημάρκου στο Νότιο Αιγαίο και του Χρήστου Μέτιου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, όπου υπάρχει και η υποψηφιότητα του «αντάρτη» Χριστόδουλου Τοψίδη.

Οι υποστηριζόμενοι από τη ΝΔ υποψήφιοι περιφερειάρχες, στο διάστημα που απομένει έως τις 8 Οκτωβρίου, οπότε οι πολίτες θα προσέλθουν για πρώτη φορά στις κάλπες, θα δώσουν τον νυν υπέρ πάντων αγώνα για να περάσουν τον πήχη του 43% και να εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους από την πρώτη Κυριακή. Όσοι δεν το πετύχουν, θα συνεχίσουν τη μάχη μέχρι την επόμενη Κυριακή 15 Οκτωβρίου, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι επαναληπτικές εκλογές σε όσες περιφέρειες (και δήμους) χρειαστεί.

Καθαρό αποτύπωμα

Παρότι το καθαρό πολιτικό αποτύπωμα επιδιώκεται μόνο σε επίπεδο περιφερειών, η ΝΔ θα δώσει συντεταγμένα τη μάχη και τους δήμους. Το επιτελείο της Πειραιώς δεν θέλει να δημιουργήσει ασφυκτικό πλαίσιο στην κινητικότητα των υποστηριζόμενων από τη ΝΔ υποψήφιων δημάρχων, καθώς αυτό που την ενδιαφέρει πρωτίστως είναι η αποδοχή τους από τις τοπικές κοινωνίες. Ευελπιστεί, ωστόσο, βασίμως, ότι στους μεγάλους δήμους της χώρας αλλά και στο Λεκανοπέδιο Αττικής το τελικό αποτέλεσμα θα επιβεβαιώνει επίσης την πολιτική της κυριαρχία.

Στόχος της ΝΔ είναι να αναδειχθεί νικήτρια σε όσο το δυνατόν περισσότερους δήμους. Και ειδικά αν υποψήφιοί της αντιμετωπίσουν υποψήφιο άλλου κόμματος στον δεύτερο γύρο.

Στην Αττική, το κόμμα δείχνει έτοιμο να δώσει συντονισμένα τη μάχη δήμο-δήμο, αναλύοντας τις ιδιαιτερότητες της κάθε περιοχής, όπου η αναμέτρηση δύο και τριών ακόμη υποψηφιοτήτων είναι –σύμφωνα με στελέχη– εντέλει «γαλάζια» υπόθεση.

ΔΗΜΟΙ

Μέχρι αυτήν τη στιγμή, η «γαλάζια υπόθεση» με δύο και πλέον παίκτες έχει ενδιαφέρον σε αρκετούς δήμους της Αττικής:

  • Αγία Παρασκευή: Η μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον νυν δήμαρχο Βασίλη Ζορμπά, τον υποψήφιο Γιώργο Οικονόμου και τον Αλέξανδρο Μουστογιάννη.
  • Δάφνη-Υμηττός: Ο Αναστάσιος Μπινίσκος έχει την υποστήριξη απέναντι στον «γαλάζιο» υποψήφιο Νίκο Τσιλίφη.
  • Λυκόβρυση-Πεύκη: Τη μάχη δίνουν ο Γρηγόρης Λέων και η Μαρίνα Σταυράκη-Πατούλη.
  • Κηφισιά: Ο Βασίλης Ξυπολυτάς έχει τη στήριξη της ΝΔ απέναντι στον επίσης «γαλάζιο» δήμαρχο Νίκο Θωμάκο.
  • Φιλοθέη-Ψυχικό: Η ΝΔ προσβλέπει στην επανεκλογή του νυν δημάρχου Δημήτρη Γαλάνη, ενώ υποψήφια είναι και η Φαίνη Χατζηαθανασιάδου.
  • Χαϊδάρι: O Άρης Πανόπουλος και ο Απόστολος Θεοφίλης ετοιμάζονται για την αναμέτρηση.
  • Χαλάνδρι: Υποψήφια θα είναι τρία στελέχη της ΝΔ: ο Χάρης Ρώμας, ο Μάνος Κρανίδης και η Κρίστη Αγαπητού.

 

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΕΣ

Παρόμοιες εικόνες από «γαλάζιες» αναμετρήσεις καταγράφονται και σε μεγάλους δήμους στην περιφέρεια:

  • Στην Άρτα, στήριξη έχει ο νυν δήμαρχος και μέλος ΠΕ της ΝΔ Χρήστος Τσιρογιάννης απέναντι στον επίσης «γαλάζιο» υποψήφιο Χριστόφορο Σιαφάκα.
  • Στη Δράμα, ο νυν δήμαρχος Χριστόδουλος Μαμσάκος διεκδικεί την επανεκλογή του απέναντι στον Κυριάκο Χαρακίδη και τον Γιώργο Παπαδόπουλο.
  • Στη Λαμία, η μάχη θα δοθεί μεταξύ του νυν δημάρχου Εύθυμη Καραΐσκου και του Πανουργιά Παπαϊωάννου.
  • Στην Ξάνθη, ο νυν δήμαρχος Μανώλης Τσέπελης έχει αντιπάλους τον Στράτο Κοντό και τον Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο.
  • Στη Χαλκίδα, ξεκάθαρη στήριξη έχει η Ελένη Βάκα απέναντι στην υποψήφια Άννα Παππά.
  • Στη Χίο, θεωρείται αυτονόητη η στήριξη στον Σταμάτη Κάρμαντζη απέναντι στον υποψήφιο Γιάννη Μαλαφή.

 

της Έλλης Τριανταφύλλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο