Η αναβάθμιση των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, η πορεία των εμβληματικών έργων υποδομής, ο εκσυγχρονισμός του ελληνικού σιδηροδρόμου, η ενίσχυση των υπηρεσιών των αερομεταφορών, η υλοποίηση σημαντικής δέσμης αρδευτικών έργων, η υλοποίηση έργων των Κτιριακών Υποδομών, η εμπέδωση της ασφάλειας γεφυρών, σηράγγων και φραγμάτων, η οδική ασφάλεια και η ηλεκτροκίνηση, είναι οι άξονες στους οποίους βασίζεται η στρατηγική του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για το αμέσως προσεχές διάστημα.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση του μεταφορικού έργου του ΟΑΣΘ και του ΟΑΣΑ, με την προσθήκη 250 νέων λεωφορείων σύγχρονης τεχνολογίας, ενώ ο αριθμός τους και για τις δύο πόλεις θα φθάσει τα 1.300 μέχρι το τέλος της τετραετίας. Μάλιστα, το προσεχές διάστημα αναμένεται να αυξηθεί ο αριθμός των λεωφορείων στους δρόμους της Θεσσαλονίκης, καθώς αναμένεται, μέσω εσωτερικών μετακινήσεων, να προστεθούν περισσότεροι οδηγοί στο δυναμικό του Οργανισμού.

Επιπλέον, όσον αφορά τα εμβληματικά έργα, σε τροχιά λειτουργίας εντός του 2024 έχει μπει το Μετρό Θεσσαλονίκης, ενώ ήδη πραγματοποιούνται τακτικές συσκέψεις για την επίλυση των κυκλοφοριακών προβλημάτων που θα προκύψουν από την έναρξη του κύριου όγκου των εργασιών του Flyover, που θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο. Όπως έγινε γνωστό, τους προσεχείς μήνες θα συσταθούν Μητροπολιτικοί Φορείς για Αθήνα και Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή όλων των συναρμόδιων φορέων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν συστηματικά τα κυκλοφοριακά προβλήματα των δύο πόλεων.

Ομάδα εργασίας με επικεφαλής τους γενικούς γραμματείς του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων, δημιουργείται άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα τα εκκρεμή ζητήματα του Σιδηροδρομικού Δικτύου.

Οι άξονες για τον εκσυγχρονισμό του σιδηροδρόμου είναι οι εξής:

· Στρατηγικός Σχεδιασμός, Ανάπτυξη Διακυβέρνησης και Μεταρρυθμίσεις

· Εγγύηση Ασφάλειας και Ποιότητας Υπηρεσιών

· Αναπτυξιακές Επενδύσεις στο Σιδηροδρομικό Δίκτυο, το Τροχαίο Υλικό και τις Εγκαταστάσεις, Ενδυνάμωση του Ανθρώπινου Δυναμικού και της Τεχνογνωσία

· Ταχεία ανάπτυξη των εμπορευματικών μεταφορών

Πάντως, όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, τα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση των έργων της τηλεδιοίκησης και του ETCS τηρούνται απαρέγκλιτα, ενώ ολοκληρώθηκε η διασύνδεση των συστημάτων σηματοδότησης των σταθμών Τιθορέας και Δαύλειας. Σημειώνεται, ότι η διασύνδεση αυτή είχε κατασκευαστεί στο παρελθόν, ωστόσο από τις κλοπές των καλωδίων και τους βανδαλισμούς, είχε σταματήσει να λειτουργεί από το 2010. Πλέον, με τις εργασίες της 717 θα παρέχεται η δυνατότητα, με σηματοδότηση, να κυκλοφορούν τα τρένα μεταξύ αυτών των δύο τμημάτων, όπως συμβαίνει ήδη στα υπόλοιπα τμήματα του δικτύου που λειτουργεί η σηματοδότηση.

Επιπλέον, βασική προτεραιότητα αποτελεί η ενίσχυση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας, της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας, με στόχο την καλύτερη λειτουργία των αεροδρομίων και την ενίσχυση της ασφάλειας των αερομεταφορών, κατά τα πρότυπα των διεθνών αρμόδιων οργανισμών, οι οποίοι φέρονται να έχουν αναγνωρίσει την πρόοδο που έχει ήδη συντελεστεί τους τελευταίους μήνες.

Όσον αφορά τα αρδευτικά έργα που σχεδιάζονται, ήδη το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών υλοποιεί πάνω από 20 μεγάλα έργα, ενώ αναλαμβάνει άμεσα επιπλέον 63 έργα από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με στόχο την ορθή και βιώσιμη διαχείριση των υδάτινων πόρων της χώρας. Αναβαθμισμένο ρόλο αναμένεται να έχουν οι Κτιριακές Υποδομές, καθώς στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι να ενισχυθεί και να αναδειχθεί ο ρόλος τους στην υλοποίηση κτιρίων στους τομείς της υγείας, της δικαιοσύνης και της παιδείας. Η στελέχωση της Διοικητικής Αρχής Γεφυρών, και η υλοποίηση του Εθνικού Μητρώου Γεφυρών αναμένεται να λάβει χώρα το προσεχές διάστημα, ενώ έμφαση πρόκειται να δοθεί επίσης στις σήραγγες και στα φράγματα για την καλύτερη συντήρηση των εν λόγω έργων. Τέλος, η Οδική Ασφάλεια και η προώθηση της ηλεκτροκίνησης είναι επίσης κρίσιμες προτεραιότητες του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών για την ερχόμενη τετραετία, ενώ αναμένεται να ανακοινωθούν σχετικά προγράμματα και δράσεις.