Η προεκλογική ΔΕΘ του 2022 μπορεί να έφερε και το πιο γενναίο πακέτο μέτρων στήριξης (ο κ. Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει 21 μέτρα ύψους συνολικά 5,5 δισ. ευρώ), η πρώτη μετεκλογική (του 2023) όμως μην περιμένετε να έχει ανάλογο «πανηγυρικό χαρακτήρα» εξαγγελιών.

Τα όποια μέτρα στήριξης που θα εξαγγείλει ο πρωθυπουργός  στη ΔΕΘ θα είναι απολύτως στοχευμένα, με εφάπαξ χαρακτήρα, και ποσοτικοποιημένα ώστε να μην τεθεί υπό αμφισβήτηση ο στόχος για παραγωγή πρωτογενούς πλεονάσματος τουλάχιστον 0,7% του ΑΕΠ μέσα στη φετινή χρονιά. Κι αυτό γιατί η «στενή παρακολούθηση» της Ελλάδας από τους ελεγκτικούς οίκους, ενόψει ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας, κρίνεται ότι καθιστά απαγορευτικές τις όποιες εξαγγελίες, που μπορεί να εκληφθούν ως «οπισθοχώρηση» σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να στείλει λάθος μήνυμα προς τις αγορές και τους επενδυτές, που θα λειτουργήσει ανασταλτικά στην πορεία απόκτησης της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας. Με αυτό το δεδομένο, ο βασικός άξονας πάνω στον οποίο θα κινηθεί ο πρωθυπουργός θα είναι το κράτος, αδυναμίες στη λειτουργία του οποίου έχουν αναδειχθεί το καλοκαίρι, στις περιπτώσεις των πυρκαγιών και της αιματηρής οπαδικής βίας. Ο Κ. Μητσοτάκης θέλει να πιάσει το νήμα εκ νέου και να εκπέμψει το μήνυμα πως «υπάρχει κράτος», το οποίο, με τις μεταρρυθμίσεις που θα συνεχιστούν, μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια των πολιτών. Ο δεύτερος άξονας και ιδιαίτερα σημαντικός για τον κ. Μητσοτάκη αφορά την καθημερινότητα. Πρόκειται για έναν τομέα που απλώνεται σε μια μεγάλη γκάμα θεμάτων, όπως είναι Υγεία, η Δικαιοσύνη, τα μεταφορικά κ.ά.

Εκείνο βέβαια που θα κυριαρχήσει στην ομιλία του πρωθυπουργού είναι η Οικονομία και η ανάγκη να στηριχθούν τα ευάλωτα νοικοκυριά,αλλά και όλοι εκείνοι που υπέστησαν ζημιές από τις καταστροφικές πυρκαγιές του καλοκαιριού. Οι όποιες παροχές, βέβαια, θα είναι λελογισμένες και με το όσο δυνατόν μικρότερο δημοσιονομικό κόστος. Κι αυτό είναι το σωστό, στην παρούσα φάση.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο