Tο ηχηρό μήνυμα, μήνυμα αποδοκιμασίας της άσκησης βίας (και εμμέσως πλην σαφώς της παρότρυνσης σε βία) από οιονδήποτε, αλλά και αγάπης που απέστειλε προς όλους, πέραν του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης, τον οποίο και κατονόμασε, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος ελπίζουμε να έχει ληφθεί σοβαρά υπ’ όψιν. Ιδιαίτερα από εκείνους που, στο όνομα του Ιησού, απειλούσαν με βία την Εβδομάδα των Παθών και ήθελαν να μετατρέψουν τον Θεό του ελέους της Ορθοδοξίας σε εκδικητή Θεό.

Αλλά να έχουμε λάβει επίσης σοβαρά υπ’ όψιν όλοι εμείς τα «μηνύματα» που εξέπεμψαν το γρονθοκόπημα βουλευτή της Ελληνικής Λύσης από ανεξάρτητο, τέως βουλευτή των Σπαρτιατών, όπως και η χειροδικία σε βάρος βουλευτή της ΝΔ μέσα σε εκκλησία στην Καβάλα από στέλεχος της Νίκης.

Τα δύο τελευταία αυτά επεισόδια έδειξαν πόσο σοβαρό είναι το θέμα της βίας στην ελληνική κοινωνία, όταν αυτό γίνεται και αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης.

Τα όσα διημείφθησαν τις προηγούμενες μέρες στο Περιστύλιο της Βουλής ανάμεσα σε μέλη της Εθνικής Αντιπροσωπείας,υπήρξαν άκρως αποκαλυπτικά.

Οι πεζοδρομιακές ύβρεις που αντάλλαξαν κατ’ αρχάς μέσω του διαδικτύου –και για τις οποίες ήρθη η ασυλία του αρχηγού της Ελληνικής Λύσης Κυριάκου Βελόπουλου– και εν συνεχεία δια ζώσης, προτού να πιαστούν στα χέρια, μαρτυρούν ένα επίπεδο που δύσκολα μπορεί να δικαιολογηθεί και από τα πιο χαμερπή και εκδικητικά ένστικτα ανθρώπων που στέλνουν στη Βουλή και στην Ευρωβουλή εκπροσώπους με την προσδοκία να ρίξουν ξύλο. Πόσο περήφανοι είναι για τις επιλογές τους όλοι εκείνοι που τους ψήφισαν;

Και καθώς σε λίγες εβδομάδες από τώρα θα εκφραστεί εκ νέου η λαϊκή ετυμηγορία, ας έχουμε όλοι ανεξαιρέτως υπ’ όψιν μας πως αν ψηφίζουμε σοβαρούς ανθρώπους, τότε κατά τεκμήριο εκλέγονται σοβαροί άνθρωποι. Ενώ αν ψηφίζουμε κλόουν, απολίτιστους και μισαλλόδοξους,τίποτε καλό δεν μπορεί να αναμένουμε ότι θα μας επιφυλάξει το μέλλον.

Ιδιαίτερα αν «σταυρώσουμε» πολιτικούς που κηρύσσουν το μίσος και καταφεύγουν στη βία, κηρύσσουν ιερό πόλεμο και πουλάνε φθηνό λαϊκισμό. Γιατί αυτοί απειλούν τη Δημοκρατία.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο