“Ο εγκέφαλος ήταν κατεστραμμένος πλήρως”, υποστήριξε σήμερα στην κατάθεσή του στη δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, ένας ακόμη μάρτυρας, που προτάθηκε από την υπεράσπισή της κατηγορούμενης μητέρας.

“Από την αρχή φαινόταν ότι η Τζωρτζίνα δεν είχε προσδόκιμο ζωής. Θα το πω σκληρά, ήταν θέμα χρόνου”, ανέφερε ο ιατροδικαστής Χρήστος Κραββαρίτης, ο οποίος – «κόντρα» στα αποτελέσματα της ιατροδικαστικής και τοξικολογικής εξέταση που αναφέρονται σε δηλητηρίαση του παιδιού με μεγάλη δόση κεταμίνης που του χορηγήθηκε εν ζωή – υποστήριξε ότι η μικρή Τζωρτζίνα πέθανε από «οξύ πνευμονικό οίδημα συνεπεία πνευμονοπάθειας και λήψης κατασταλτικών φαρμάκων».

Ο μάρτυρας, δεν συμφωνεί με την ιατροδικαστική έκθεση του κ. Σωτήρη Μπουζιάνη, καθώς κατά τη δική του θέση, η πορεία του κοριτσιού προς το θάνατο ήταν δρομολογημένη. «Το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο, ήταν παράλυτο, είχε περάσει τόσα οργανικά προβλήματα. Το προσδόκιμο ζωής του ήταν πολύ περιορισμένο» είπε ο μάρτυρας για να αμφισβητήσει στη συνέχεια όχι μόνο την ιατροδικαστική έκθεση αλλά και την ιστολογική και τοξικολογική έρευνα.

Για την κατάσταση της υγείας του κοριτσιού ο μάρτυρας ειδικών γνώσεων κατέθεσε στο δικαστήριο: «Το παιδί ήταν τόσο επιβαρυμένο, παράλυτο, με γαστροστομία, με πάρα πολλά άλλα ζητήματα που είχαν οδηγήσει σε πολυοργανική έκπτωση. Το προσδόκιμο ζωής εκ των πραγμάτων ήταν πολύ περιορισμένο. Ήταν θέμα χρόνου να συμβεί ακόμα και αν δεν υπήρχαν όλες οι άλλες παράμετροι. Ένας εγκέφαλος τελείως κατεστραμμένος, με γλοίωση, δηλαδή με ουλές, σεσημασμένη εκφύλιση εγκεφάλου. Η καρδιά με προβλήματα, σχεδόν 41 γραμμάρια. Και το ήπαρ με προβλήματα. Ο οργανισμός ανεπαρκής σε πολλές λειτουργίες του (…). Σε ένα πνεύμονα ο οποίος οποίο πάσχει, χορηγούμε ουσίες που στην καθημερινή πράξη χαρακτηρίζουμε ”ναρκωτικά”. Το παιδί έπαιρνε ουσίες που δυσκόλευαν τη λειτουργία της αναπνοής. Για μένα είναι το πιο σημαντικό στοιχείο».

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε σήμερα ο κ. Κραββαρίτης, ο συνάδελφός του κ. Μπουζιάνης «έκανε μια εξέταση, με την οποία πετάει το μπαλάκι στους άλλους». Και αυτό γιατί «δεν έκανε δική του εκτίμηση αλλά έκανε ένα copy paste της ιστοπαθολογικής έκθεσης. Έβαλε σε κάθε όργανο ό,τι λέει ο παθολογοανατόμος, δεν εξέφρασε δίκη του άποψη».

Βάσει του μάρτυρα, η κεταμίνη που βρέθηκε στο αίμα της Τζωρτζίνας δεν σχετίζεται με το θάνατό της. «Όπως χορηγήθηκε ήταν μια ουσία που χορηγήθηκε παραπλεύρως χωρίς να σχετίζεται με το αποτέλεσμα. Δεν πρέπει να ληφθεί υπόψη ως σοβαρό υπόβαθρο για το αποτέλεσμα. Η ασθενής είχε αναπνευστική δυσχέρεια και πολυοργανική έκπτωση», είπε χαρακτηριστικά.

Πρόεδρος: Η πνευμονοπάθεια από πότε δρομολογείται;

Μάρτυρας: Θεωρώ ότι πυροδοτείται από λοίμωξη ή από συστηματική πάθηση, όπως ρευματοειδή αρθρίτιδα.

Πρόεδρος: Εδώ τι είχαμε;

Μάρτυρας: Δεν μπορώ να το αξιολογήσω ακριβώς, από πότε χρονολογείται η λοίμωξη.

Πρόεδρος: Πόσο καιρό πριν έπρεπε να έχει λοίμωξη αναπνευστικού για να πεθάνει; Μπορεί να είναι αιτία θανάτου εδώ;

Μάρτυρας: Ναι, μπορεί να έχει γίνει πνευμονικό arrest…

Πρόεδρος: Γιατί το παιδί πέθανε με τα 22 χιλιάδες λευκά αιμοσφαίρια και όχι νωρίτερα που είχε 30 χιλιάδες λευκά;

Μάρτυρας: Δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς πότε θα συμβεί αυτό το αποτέλεσμα.

Πρόεδρος: Λέτε ότι είχε δυσχέρεια αναπνοής; Μα δεν υπάρχει καταγεγραμμένο τέτοιο εύρημα για τις 29/1.

Μάρτυρας: Το πρωί, το μεσημέρι νομίζω είχε. (…). Το παιδί δεν πέθανε από πνευμονοπάθεια, από πνευμονοπάθεια με τη συνδρομή βαρέων ναρκωτικών φαρμάκων πέθανε, αν εξέλειπε ένα από αυτά μπορεί να ζούσε.

Με την έναρξη της δίκης στο ακροατήριο είχε καταθέσει ο παθολογοανατόμος Ανδρέας Καραμέρης, ο οποίος έχει προταθεί επίσης από την πλευρά της υπεράσπισης ως μάρτυρας ειδικών γνώσεων. Ο συγκεκριμένος μάρτυρας αναφέρθηκε στο μικρό βάρος της καρδιάς του κοριτσιού, σε «εγκεφαλικό οίδημα» αλλά και σε πνευμονοπάθεια.

«Η καρδιά του παιδιού ήταν 47 γραμμάρια! Δεν έχω ξαναδεί τόσο ελαφριά καρδιά. Θα έπρεπε να είναι 110-115 γραμμάρια σε αυτήν την ηλικία. Μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Το μικρό βάρος της καρδιάς δείχνει και μία απόκλιση να επιτελέσει το λειτουργικό της έργο. Είναι και μικρότερο το κλάσμα εξώθησης. Ο φυσιολογικός καρδιακός ιστός κατά περιοχές έχει αντικατασταθεί με λίπος», είπε ο μάρτυρας.