Ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης, κατά τη διάρκεια της παρέμβασης που πραγματοποίησε σε ανοιχτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για την Ουκρανία, τόνισε τη σημασία του απόλυτου σεβασμού στο συνολικό πλαίσιο που καθορίζει τη διεθνή έννομη τάξη.

Όπως ανέφερε, ο σεβασμός και η προώθηση του Διεθνούς Δικαίου αποτελεί τη διαχρονική πυξίδα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, με στόχο την ειρηνική επίλυση των διαφορών.

«Η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, ως ιδρυτικού μέλους των Ηνωμένων Εθνών, πάντα καθοριζόταν από την προσήλωσή της στο Διεθνές Δίκαιο. Μαζί με τους εταίρους μας στην Ε.Ε., καλούμε όλα τα έθνη να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια προκειμένου να επικρατήσει η ειρηνική επίλυση των διαφορών, με πλήρη σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου από όλους», δήλωσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών, έκανε ειδική αναφορά στο Δίκαιο της Θάλασσας, λέγοντας ότι «προς τούτο, είναι θεμελιώδες να γίνονται σεβαστές από όλα τα κράτη οι διεθνείς Συνθήκες που έχουν καθορίσει τα σύνορα μεταξύ των κρατών, καθώς και σημαντικές Συμβάσεις του ΟΗΕ, όπως η Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας».

Επιπλέον, ανέφερε για τον ρόλο της Ελλάδας στο επισιτιστικό ζήτημα:

«Μια διαρκής και ιδιαίτερα σημαντική συνέπεια της ρωσικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας είναι η έντονη επισιτιστική ανασφάλεια σε πολλές ευάλωτες χώρες σε όλο τον κόσμο. Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών καταβάλλει προσπάθειες για την αναβίωση της Πρωτοβουλίας για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας. Ωστόσο, η θλιβερή αποχώρηση της Ρωσίας από αυτήν την πρωτοβουλία του ΟΗΕ έχει σταματήσει τις εξαγωγές. Επιπλέον, οι επιθέσεις της Ρωσίας κατά λιμένων της Ουκρανίας έχουν επιδεινώσει τις συνθήκες ασφάλειας στη Μαύρη Θάλασσα, καθιστώντας έτσι αδύνατη την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών μέσω της θάλασσας. Περισσότερη από τη μισή ποσότητα αυτών των σιτηρών μεταφερόταν από ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες. Πολλά πλοία μετέφεραν σιτηρά απευθείας σε χώρες που τα είχαν περισσότερο ανάγκη. Η Ελλάδα, έθνος με ηγετική θέση στη ναυτιλία, αποδίδει μεγάλη σημασία στην ελευθερία της ναυσιπλοΐας και τη θαλάσσια ασφάλεια.

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων, η Ευρωπαϊκή Ένωση αποφάσισε να αυξήσει τις εναλλακτικές οδούς για τις εξαγωγές σιτηρών της Ουκρανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, μαζί με τους διαδρόμους της Βαλτικής και της Αδριατικής, η Ελλάδα προσφέρει στην Ουκρανία μια εναλλακτική οδό μεταφοράς προς το Αιγαίο Πέλαγος, κάνοντας χρήση των λιμένων της Βόρειας Ελλάδας, σε συνεργασία με τους εταίρους μας, Βουλγαρία και Ρουμανία» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών».