«100 ημέρες που μου φάνηκαν σαν 1000», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες. «Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τα αισθήματα της κοινωνίας. Είναι λογικό να υπάρχει στεναχώρια και απαίτηση από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα. Οι θετικές εξελίξεις του καλοκαιριού χάνονται όταν όλα σκεπάζονται από τα γεγονότα τις στιγμές και καταστρέφονται ζωές και περιουσίες. Κι εγώ τα ίδια αισθήματα συμμερίζομαι, μια ανάγκη να τρέξουμε πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Alpha.

«Συμμερίζομαι το γενικότερο αίσθημα στεναχώριας και αγανάκτησης στις περιοχές που έχουν πληγεί. Κανείς δεν αμφισβητεί τη σφοδρότητα των φυσικών φαινομένων», συνέχισε.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για την ανάγκη να εκπονήσουμε συνολική στρατηγική προσαρμογής στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Ερωτηθείς αν τα λάθη προσωποποιούνται απάντησε ως εξής: «Καταλαβαίνω την ανάγκη να δείξουμε την ανάγκη και να πούμε φταίει αυτός. Σίγουρα στα ζητήματα κλιματικής κρίσης δεν προσωποποιώ τις ευθύνες για τις αδυναμίες. Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να δείξουν το έργο τους. Ο σκοπός του και ο ρόλος του είναι συντονιστικός και ο κύριος λόγος του να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Αιγίς». Από αυτό θα κριθεί πρωτίστως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως δεν τέθηκε θέμα αντικατάστασης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. «Δεν τέθηκε και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», ανέφερε.

Καταδικάζω την πράξη βίας του Μπέου
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Μητσοτάκης είπε πως η ΝΔ δεν έδωσε κανένα στήριγμα σε υποψήφιο δήμαρχο πριν των τριών μεγάλων δήμων της χώρας και αναφερόμενος στον Αχιλλέα Μπέο και στο περιστατικό με χαστούκι σε πολίτη, είπε πως το καταδικάζει πως και ο δήμαρχος Βόλου δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ.

Για τον Στέφανο Κασσελάκη
Ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ευχήθηκε καλή επιτυχία στον Στέφανο Κασσελάκη και όπως είπε του έκανε εντύπωση που κατέβηκε με τον ΣΥΡΙΖΑ μιας και τον γνώριζε και στο παρελθόν. Όπως είπε δε, αποτελεί πρόβλημα το ότι ο κ. Κασσελάκης δεν είναι στη Βουλή καθώς δεν υπάρχει έτσι η δυνατότητα να διασταυρώσουν τα ξίφη τους. Όπως είπε μάλιστα αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ φαίνεται να κάνουν κουμάντο ο Νίκος Παππάς και ο Παύλος Πολάκης.

Απαντώντας σχετικά, είπε πως δεν υπήρξε καμία συνεργασία με τον κ. Κασσελάκη παρά μόνο μία τυπική γνωριμία όταν ο κ. Κασσελάκης ήταν εργαζόμενος στις ΗΠΑ και ο ίδιος τότε βουλευτής, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν υπήρξε ποτέ συνεργασία μεταξύ τους.

Για τις αυτοδιοικητικές εκλογές ανέφερε ότι στόχος για τη ΝΔ είναι να κερδίσει όσο το δυνατόν περισσότερες περιφέρειες, «γιατί όχι και τις 13 και γιατί όχι και τους τρείς μεγάλους δήμους».

Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι είναι σημαντικό οι περιφερειάρχες να μπορούν να υποστηρίξουν τα αναπτυξιακά προγράμματα. «Είναι πρόσωπα που πιστεύουμε ότι μπορούν να επιτελέσουν αυτό το ρόλο», ανέφερε ότι άλλα χρίσματα δεν δόθηκαν πέρα από τις περιφέρειες και τους τρεις δήμους.

Σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Αγοραστού στη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν πολύ λογικό αυτό που έγινε από τη δικαιοσύνη αλλά από τη συνεργασία που είχε μαζί του δεν έχει παράπονα. «Αυτά θα τα αξιολογήσει η δικαιοσύνη. Έγιναν όμως πολλά έργα μετά από τον Ιανό. Κάποια τα υλοποίησε η κυβέρνηση», ανέφερε και έδειξε σχετικές φωτογραφίας μιας γέφυρας που άντεξε. «Καταλαβαίνω απόλυτα την απελπισία των πολιτών. Μπορούμε να τα φτιάξουμε και να αντέχουν. Δεν λύσαμε το αντιπλημμυρικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Μπορούμε όμως να φτιάχνουμε έργα υποδομών με άλλες υποδομές , με μεγαλύτερη ταχύτητα. Στη Θεσσαλία τον πρώτο λόγο θα τον έχει ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης των υδάτων», πρόσθεσε.