Τις τελευταίες μέρες, οι δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας περιγράφουν όλες ανεξαιρέτως την ίδια γενική εικόνα. Μιας κοινής γνώμης ευμετάβλητης ως προς τις διαθέσεις τις, αλλά αμετακίνητης ως προς τις προθέσεις της. Μιας κυβέρνησης, κατ’ επέκταση, της οποίας βασικός αντίπαλος παραμένει μόνον ο εαυτός της. Και μιας αντιπολίτευσης που σε καμία από τις εκδοχές της, είτε της μείζονος είτε της ελάσσονος, δεν πείθει ως εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Είναι δε χαρακτηριστικό πως η καταγεγραμμένη δυσαρέσκεια δεν εκτονώνεται προς καμία από τις κατευθύνσεις που θα μπορούσαν να απειλήσουν τη δημοκρατική ομαλότητα. Δυνάμεις που κινούνται στις παρυφές του δημοκρατικού τόξου διατηρούν απλώς ένα κάποιο κοινό. Τους λείπουν όμως τα μεγέθη που θα τους επέτρεπαν να φιγουράρουν ως «ρυθμιστές» ή «παίκτες» του συστήματος, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες της ευρωπαϊκής ηπείρου.

Το συμπέρασμα είναι ότι, παρά τις αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις (τις δυο εθνικές του καλοκαιριού και τις  αυτοδιοικητικές), στο εκλογικό σώμα έχει παγιωθεί μία και μόνο εκλογική συμπεριφορά. Οι πολίτες ψηφίζουν ξορκίζοντας το φάντασμα των αλλεπάλληλων κρίσεων. Και με τη γνώση πως η δική τους εκλογική συμπεριφορά στο παρελθόν έχει συμβάλει τα μέγιστα σε αλλεπάλληλες περιπέτειες.

Οι εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα σηματοδοτήσουν κάτι σε περίπτωση σαρωτικής νίκης της ΝΔ σε περιφέρειες και δήμους; Αναμφίβολα ναι, εκτιμούν «γαλάζια» στελέχη.

Με τον ΣΥΡΙΖΑ να αναζητεί την ταυτότητά του με τον νέο αρχηγό, ο οποίος μία εβδομάδα πριν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές, αντί να οργώνει τις πόλεις, όπου το κατά φαντασίαν ανανεωμένο κόμμα του έχει υποστηρίξει ανοικτά συγκεκριμένους συνδυασμούς και υποψηφιότητες, πέρασε το weekend στις Σπέτσες και το «Spetses mini Marathon». Από εκεί ασχολήθηκε σοβαρά με το…χαστούκι του Μπέου, ενώ πριν από μέρες είχε βγάλει μια φωτογραφία με τον Ζαχαριάδη, είπε ότι είναι καλύτερος του Μπακογιάννη και να τον ψηφίσουν οι Αθηναίοι και «καθάρισε».

Αλλά και με το ΠΑΣΟΚ να μην καταφέρνει να πάρει με το μέρος του τους απογοητευμένους ψηφοφόρους της Κουμουνδούρου και στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής να βλέπει (πρώην πια) αυτοδιοικητικά του στελέχη να συμπράττουν με «γαλάζιους» υποψηφίους, ο κ. Μητσοτάκης,κατακτώντας κατά πάσα πιθανότητα μεγάλη νίκη στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, μπορεί να αισθάνεται πολιτικά ακλόνητος για τα επόμενα πολλά χρόνια.

Να σημειωθεί βεβαίως ότι ο πρωθυπουργός έχει προσδώσει σαφή κομματικό χαρακτήρα στις περιφερειακές εκλογές και, υπό αυτή την έννοια, η αναμέτρηση είναι το επόμενο πολιτικό του στοίχημα.Εάν μάλιστα καταφέρει να κερδίσει και τις ευρωεκλογές του 2024 –και στην περίπτωση που μέχρι τότε η αντιπολίτευση δεν έχει πάρει τα «πάνω» της–, το σενάριο αυτό είναι κάτι παραπάνω από εφικτό.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο