Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην αντιφώνησή της, κατά την τελετή ανακήρυξής της ως επίτιμη δημότη του νησιού της Θάσου, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Καλογερικού στην προκυμαία του Λιμένα, αναφέρθηκε στον ιδιαίτερο ρόλο που διαδραμάτισε το νησί κατά την αρχαιότητα στον τότε γνωστό κόσμο, αλλά και τη σημαντική ανάπτυξη που κατάφερε να έχει στις μέρες μας παρά τα πλήγματα που δέχθηκε από πυρκαγιές και πλημμύρες, υπογράμμισε

«Όλοι γνωρίζουμε τι υπήρξε η Θάσος ήδη από την προϊστορία, πόσο μεγάλη ήταν η επιρροή της κατά την αρχαιότητα στον τότε γνωστό κόσμο. Μια από τις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις, ισχυρή, πολύβουη, με εξαιρετική πολεοδομική οργάνωση και έντονη δημόσια ζωή, πλούσια σε μεταλλεύματα και μάρμαρο, φημισμένη για το κρασί της, τα κεραμικά της, την μαρμαρογλυπτική της, καθώς και για κορυφαίες μορφές της, όπως τον πατέρα της σύγχρονης ζωγραφικής, τον “αγαθό ηθογράφο” κατά τον Αριστοτέλη, Πολύγνωτο – διατήρησε τη λαμπρότητά της και στη ρωμαϊκή και την πρωτοβυζαντινή περίοδο», ανέφερε.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε πως η σημερινή Θάσος διατηρεί ατόφια την ομορφιά και την χάρη της παρά τα πλήγματα που έχει υποστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην κλιματική αλλαγή λέγοντας πως «η επιστημονική κοινότητα έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της ανεπαρκούς προετοιμασίας» και σημειώνοντας ότι είναι απαραίτητο να δοθεί έμφαση στις αρχές της πρόληψης και της προφύλαξης, καθώς, όπως είπε, «το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης».

Ακόμη, αναφέρθηκε στην καταστροφή του δάσους της Δαδιάς στον Έβρο και στις καταστροφικές πλημμύρες στη Θεσσαλία, λέγοντας πως «περάσαμε ένα οδυνηρό καλοκαίρι» και ότι πρόκειται για γεγονότα «με ανυπολόγιστες επιπτώσεις στην καθημερινότητα των πολιτών, στο περιβάλλον, στην οικονομία. Για αυτό και έχει μεγάλη σημασία η κατασκευή αντιπλημμυρικών έργων, η συντήρηση και ο καθαρισμός του δικτύου αντιπυρικών ζωνών και η βελτίωση της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου».

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισκέπτεσαι το νησί του βορειοανατολικού Αιγαίου προκειμένου να παραστεί στις επίσημες εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Θάσου από τον οθωμανικό ζυγό. Είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραβρίσκεται στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης που διοργανώνονται κάθε χρόνο από το δήμο Θάσου για την απελευθέρωση του νησιού.

Η ίδια, έφτασε στο νησί της Θάσου ταξιδεύοντας με το πλοίο της γραμμής από το λιμάνι της Κεραμωτής ανατολικά της Καβάλας. Στην πρωτεύουσα του νησιού, τον Λιμένα, την υποδέχθηκαν ο δήμαρχος και ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θόδωρος Λιβάνιος ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

Αύριο το πρωί θα παρακολουθήσει την επίσημη δοξολογία στον ιερό ναό Αγίου Νικολάου, θα καταθέσει στεφάνι στο μνημείο πεσόντων και εν συνεχεία θα παρακολουθήσει την μαθητική και στρατιωτική παρέλαση στην παραλιακή λεωφόρο του νησιού.