Ο Στέφανος Κασσελάκης κατάφερε να τους διαλύσει μέσα σε έναν μήνα – Οι ομάδες στο κόμμα λίγο πριν από τη διάσπαση

Έναν περίπου μήνα χρειάστηκε ο Στέφανος Κασσελάκης και –κυρίως– οι συνοδοιπόροι του Παύλος Πολάκης και Νίκος Παππάς για να διαλύσουν το κόμμα που τον Ιούνιο του 2019 είχε πάρει 31%, ενώ σήμερα, τέσσερα χρόνια μετά, βρίσκεται στο 17,8% στις τελευταίες εθνικές εκλογές, στο 12% και τρίτο (προς τέταρτο) κόμμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ οι τελευταίες δημοσκοπήσεις το δείχνουν να βαίνει συνεχώς μειούμενο.

Ο ίδιος ο νέος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, ο άνθρωπος που εξελέγη γιατί διατεινόταν ότι είναι «αυτός που μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη», προς το παρόν δυσκολεύεται να ξεπεράσει σε δημοφιλία τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, ενώ κατάφερε να ξαναβάλει στις μετρήσεις για «καταλληλότερο πρωθυπουργό» τον Νίκο Ανδρουλάκη!

Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορεί καν να διαγράψει τα στελέχη που πράγματι τον υπονομεύουν ανοιχτά και από τηλεοράσεως, πότε λέγοντας ότι είναι «φυτευτός εξωπολιτικών κέντρων», πότε χαρακτηρίζοντάς τον «νεοφιλελεύθερο» και πότε ανακοινώνοντας την ίδρυση… νέου κόμματος, ενώ βρίσκονται ακόμα στο παλιό. Είναι τέτοιο το αδιέξοδο της νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, που, αφού πρώτα ανακοίνωσε ότι Φίλης, Βίτσας και Σκουρλέτης «έθεσαν εαυτούς εκτός κόμματος», μετά το Γραφείο Τύπου «έτρεχε» να τα μαζέψει, λέγοντας πως «πρόκειται για πολιτική καταδίκη».

Η ουσία είναι πως το κόμμα δεν μοιάζει να μπορεί να φτάσει ενιαίο όχι στο «Συνέδριο του Φεβρουαρίου», που άλλωστε η πλειοψηφία δεν είχε κανέναν σκοπό να κάνει, αλλά ούτε στην Κεντρική Επιτροπή της 11ης και 12ης Νοεμβρίου, η οποία επίσης βρίσκεται στον «αέρα», όσο τα στελέχη που περιβάλλουν τον Στέφανο Κασσελάκη δεν έχουν καταλήξει στο αν έχουν την πλειοψηφία ή όχι. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, αντί άλλου, ο Στέφανος Κασσελάκης συγκάλεσε το ξεχασμένο από την αποχώρηση του Τσίπρα και έπειτα Εκτελεστικό Γραφείο, στο οποίο ο πρόεδρος έχει πλειοψηφία 8 προς 1.

Οι ομάδες

Καθώς πάντως η σύγκρουση στον ΣΥΡΙΖΑ βαίνει προς την τελική της ευθεία, οι νέες «ομάδες» μοιάζουν να έχουν πλέον σχηματοποιηθεί.

Οι «Κασσελακιστές»: Πρόκειται για την ομάδα που έχει συγκροτηθεί γύρω από τον νέο πρόεδρο, με προεξάρχοντα στελέχη τον υπερ-τομεάρχη Παύλο Πολάκη και τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νίκο Παππά. Οι δυο τους έχουν αναλάβει να στήσουν τη νέα «προεδρική πλειοψηφία», ο ένας απευθυνόμενος στο θυμικό των οπαδών και ο έτερος από το παρασκήνιο. Σημαντική βοήθεια στη ηγετική ομάδα προσφέρουν και στελέχη που δεν διάλεξαν στρατόπεδο στην προεκλογική περίοδο, είτε λόγω θέσης όπως ο Σωκράτης Φάμελλος, είτε από θέση αρχής όπως η Όλγα Γεροβασίλη και η Ρένα Δούρου, αλλά και οι δύο Γραμματείς του κόμματος, Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης, που προς το παρόν μοιάζουν να έχουν συνταχθεί με το στρατόπεδο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Στο πλευρό της συγκεκριμένης ομάδας βρίσκεται και ο Αλέκος Φλαμπουράρης, που, αν και παραμέρισε για να πάρει τη θέση του συντονιστή των ΕΚΕΠΕ ο Παύλος Πολάκης, ψήφισε μαζί με την πλειοψηφία στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Όσο συνεχίζοντας να επιλέγει τη σιωπή μπροστά στον «γκρεμό» στον οποίο βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ο μεγαλύτερος «χορηγός» της συγκεκριμένης τάσης θα παραμένει ο φαινομενικά «ουδέτερος» Αλέξης Τσίπρας.

Η «ομάδα Αχτσιόγλου»: Πρώτη δημόσια «εμφάνιση» για τη συγκεκριμένη τάση του κόμματος, με κοινή δήλωση της χαμένης της προεδρικής εκλογικής, με τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο. Αποτελείται από «ανένταχτους» πάλαι ποτέ «προεδρικούς», που όμως διατηρούσαν πάντα και έναν δίαυλο επικοινωνίας με την «Ομπρέλα». Τα στελέχη της κατηγορούνται ότι προχώρησαν σε «λευκή απεργία» από τις κομματικές χρεώσεις, καθώς αρνήθηκαν να τις αναλάβουν, όμως από την άλλη ήταν εκείνοι που «έσωσαν» στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς δεν αθροίστηκαν με τους 10 που τάχθηκαν κατά της απόφασης, αλλά επέλεξαν να ρίξουν «λευκό» και άλλοι να απόσχουν.

Οι προειδοποιήσεις για διαγραφές, όμως, ίσως να άλλαξαν τελικώς τα πράγματα. Στην κοινή τους δήλωση ζήτησαν άμεση σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας και επίσπευση του Έκτακτου Συνεδρίου, καθώς μιλούν για «διαλυτική κατάσταση» στο κόμμα, για την οποία μάλιστα αποδίδουν την ευθύνη μόνο στη μία πλευρά.

«Ομπρέλα» + Τζανακόπουλος: Η «Ομπρέλα» είναι εκείνη που σηκώνει το βασικό βάρος της αντιπαράθεσης με τον Στέφανο Κασσελάκη και την «αυλή» του. Σε εκείνους άλλωστε επιτίθενται σφοδρότατα, «δείχνοντάς» τους ως «υπονομευτές» του Αλέξη Τσίπρα, τα «παράκεντρα» που κατήγγειλε ανοιχτά ο Πάνος Σκουρλέτης.

Πρόκειται κυρίως για την «παλιά φρουρά» του κόμματος προερχόμενη σε μεγάλο βαθμό από το ΚΚΕ Εσωτερικού. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Νίκος Φίλης, ο Δημήτρης Βίτσας, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Παπαδημούλης φαίνεται να έχουν πάρει ήδη τις αποφάσεις τους και να κινούνται αναλόγως.

«Μεμονωμένα στελέχη που κινούνται αντικαταστατικά έχουν θέσει τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ και ήδη έχουν δρομολογήσει τον σχεδιασμό νέου κόμματος, με νέο καταστατικό και νέο αρχηγό», αναφέρει η Κουμουνδούρου μέσω διαρροών για τους συγκεκριμένους. Στο πλευρό της «Ομπρέλας», πάντως, έχει περάσει και ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, μέχρι πρότινος επικεφαλής της κίνησης «6+6».

 

του Αντώνη Αναστασόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο