«H Τουρκία επιθυμεί να γίνει υπερασπιστής της τύχης όλων των μουσουλμάνων», δηλώνει η Σέβη Βολουδάκη σχετικά με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα ειρηνευτικής λύσης. Αναφορικά με τις τελευταίες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε αποσύνθεση και έχει χάσει την επαφή της με τα προβλήματα της κοινωνίας και της χώρας.

Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στο «Π», μας μιλάει για το πώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αιφνιδίασε με την πρότασή του να πολιτευτεί και δηλώνει ότι θα ακολουθήσει την «περπατησιά» του αείμνηστου συζύγου της, βουλευτή Χανίων Μανούσου Βολουδάκη, στη δική της πολιτική διαδρομή που είναι γεμάτη με προκλήσεις.

Η Μέση Ανατολή είναι «καζάνι που βράζει». Το Ισραήλ έχει κηρύξει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας της Χαμάς και κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τις συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή. Πώς κρίνετε τη στάση της Τουρκίας στο Μεσανατολικό ζήτημα;

H Τουρκία έχει μια πάγια και σταθερή στάση αναφορικά με τη Μέση Ανατολή. Επιθυμεί να γίνει διαχειριστής και υπερασπιστής της τύχης όλων των μουσουλμάνων. Με αυτόν τον τρόπο, ο Ερντογάν δημιουργεί για τον εαυτό του έναν ρόλο ρυθμιστικό και προσπαθεί να επιβάλει την ατζέντα του, όπως έκανε και με τη Συρία. Το ερώτημα είναι για πόσο η Τουρκία θα μπορεί να είναι και με «τον χωροφύλακα και με τον αστυφύλακα», δηλαδή για πόσο θα στέκεται στο τεντωμένο σκοινί που ισορροπεί ανάμεσα στη Δύση και το ΝΑΤΟ, και από την άλλη με τη Χαμάς και τον Πούτιν. Οι επιλογές της Άγκυρας είναι θέμα εσωτερικό της. Αυτό που αφορά εμάς, ως Ελλάδα, είναι η Τουρκία να αποτελεί έναν γείτονα κι έναν σύμμαχο που σέβεται τους διεθνείς κανόνες και τις συνθήκες που έχει υπογράψει. Θέλουμε έναν γείτονα που σέβεται το Διεθνές Δίκαιο και πιστεύει στην ειρηνική συνύπαρξη.

Θεωρείτε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα «δυναμιτίσει» τον ελληνοτουρκικό διάλογο για τα μέτρα οικοδόμησης φιλίας των δύο χωρών;

Η επαναπροσέγγιση που πραγματοποιείται ανάμεσα στις δύο χώρες είναι μια σημαντική διαδικασία που χειρίζονται ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο υπουργός Εξωτερικών. Είναι μια διαδικασία που «τρέχει» την ώρα αυτή. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο θεωρώ ότι οποιοδήποτε σχόλιο θα λειτουργούσε αρνητικά. Είμαι πεπεισμένη, όμως, ότι η κυβέρνηση του Κυρ.Μητσοτάκη, με την έμπρακτη πίστη της στην ειρήνη αλλά και τον σεβασμό των εθνικών «κόκκινων γραμμών», θα καταφέρει να έχει αποτέλεσμα αυτός ο γύρος του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Προς την ίδια κατεύθυνση οδηγούν και οι διεθνείς συμμαχίες της χώρας, που με ξεκάθαρο τρόπο παραμένει ένας ισχυρός σύμμαχος της ΕΕ, του ΝΑΤΟ και όλου του ανεπτυγμένου κόσμου. Η Ελλάδα έχει λόγο που ακούγεται και αποτρεπτική δύναμη που δεν επιτρέπει σε κανέναν να σκεφτεί ότι μπορεί να παίξει μαζί της.

Για να έρθουμε στην εσωτερική πολιτική επικαιρότητα, εκτός από το Ισραήλ, «καζάνι που βράζει» είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς κρίνετε τις εξελίξεις;Πιστεύετε ότι το κόμμα θα καταφέρει να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο ως αξιωματικής αντιπολίτευσης σύντομα;

Οι εσωτερικές διαδικασίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων, δεν μας αφορούν. Αυτό που έχει σημασία για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι η ύπαρξη μιας ουσιαστικής αντιπολίτευσης, που θα μπορεί να δώσει έμφαση στον ουσιαστικό πολιτικό λόγο και τις προτάσεις, και όχι μόνο στην επικοινωνία. Προς το παρόν,αυτό που παρατηρούμε είναι μια αξιωματική αντιπολίτευση σε αποσύνθεση, η οποία δεν φαίνεται να βρίσκεται σε επαφή με τα θέματα που απασχολούν τη χώρα και την κοινωνία.

Σύσσωμη η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν λαμβάνει επαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της παρατεταμένης ακρίβειας. Τι απαντάτε;

Είναι γεγονός ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή το ελληνικό νοικοκυριό είναι η ακρίβεια. Βλέπουμε όλοι καθημερινά τις τιμές των προϊόντων και των ειδών πρώτης ανάγκης στα ράφια των σουπερμάρκετ. Από το τέλος του μήνα, οι καταναλωτές θα μπορούν να εντοπίζουν στα ράφια των σουπερμάρκετ τις ειδικές σημάνσεις στα προϊόντα που οι προμηθευτές μείωσαν την τιμή τους κατά τουλάχιστον 5% και για τουλάχιστον έξι μήνες. Ταυτόχρονα, γίνονται τακτικοί και εξονυχιστικοί έλεγχοι σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας,ώστε να συγκεντρωθούν ενημερώσεις από τα σουπερμάρκετ για πιθανές ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα. Η στήριξη της ελληνικής οικογένειας ήταν και παραμένει βασική μας προτεραιότητα, ιδίως η ουσιαστική ανακούφιση των πιο ευάλωτων ομάδων με κάθε δυνατό τρόπο.

Ας αφήσουμε για λίγο την πολιτική επικαιρότητα κι ας περάσουμε στη δική σας πολιτική διαδρομή. Η πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη να πολιτευτείτε στα Χανιά ήταν έκπληξη για εσάς; Σε τι φάση ζωής βρισκόσασταν τότε; 

Με αιφνιδίασε σε κάθε επίπεδο, καθώς βρισκόμουν σε μία φάση ζωής κατά την οποία είχα χάσει τον κόσμο κάτω από τα πόδια μου. Είχα να διαχειριστώ την τεράστια απώλεια του Μανούσου για εμένα και για τα τρία μικρά παιδιά μας, που μόλις είχαν χάσει τον πατέρα τους. Υπήρχαν στη ζωή μας χιλιάδες εκκρεμότητες, μικρές και μεγάλες, τις οποίες έπρεπε να φέρω εις πέρας.

Πώς υποδεχθήκατε την πρότασή του και τι ήταν αυτό που συντέλεσε ώστε να τηδεχθείτε και να πολιτευτείτε στα Χανιά;

Στην αρχή ήμουν απολύτως αρνητική. Επειδή όμως ήταν μια «πιεστική» και παράλληλα τιμητική πρόταση, το συζήτησα με τα παιδιά μου, στενούς φίλους και συνεργάτες του Μανούσου και, καθώς όλοι ήταν πολύ ενθαρρυντικοί, απάντησα τελικά θετικά.

Σε μια συνέντευξή σας σάς είχα ακούσει να δηλώνετε ότι θα ακολουθήσετε την «περπατησιά» του Μανούσου στην πολιτική σας πορεία. Τι εννοείτε;

Δεν θα το συγχωρούσα ποτέ στον εαυτό μου να πάψω να υπηρετώ το όραμα του Μανούσου. Να κλειστώ και να γυρίσω την πλάτη σε όσα ήθελε να κάνει και μοιραζόταν μαζί μου με πάθος και αισιοδοξία. Όπως ο Μανούσος, έτσι κι εγώ, αισθάνομαι ότι ανήκω στα Χανιά και τους ανθρώπους τους. Θέλω να βοηθήσω να ολοκληρωθούν τα πράγματα που, δυστυχώς, άφησε στη μέση, βάζοντας το δικό μου στίγμα σε όλη αυτήν τη διαδικασία. Έχουμε μπροστά μας νέες εξελίξεις, καινούργιες προκλήσεις και διαφορετικά προβλήματα που προκύπτουν. Με γνώμονα πάντα τις ανάγκες των πολιτών και πυξίδα τις αξίες και το ήθος του Μανούσου, επιδιώκω να χαράξω τη δική μου πορεία στην πολιτική.

Συμμετείχατε ενεργά στη μακροχρόνια πολιτική διαδρομή του αείμνηστου Μανούσου. Τι είναι αυτό που θυμάστε χαρακτηριστικά από την πολιτική του δράση; 

Ο Μανούσος είχε κάτι πολύ περισσότερο από μεράκι. Είχε όραμα ρεαλιστικό και συγκεκριμένο για τον τόπο μας. Για τον αγρο-κτηνοτροφικό τομέα, την υγεία, τη γυναίκα μητέρα και εργαζόμενη, τη μικρή ή μεγαλύτερη επιχείρηση, τα παιδιά μας και το μέλλον τους. Η ανεξάντλητη ενέργεια που είχε πάντα, ακόμη και μπροστά στα δύσκολα, η οποία σαφώς πήγαζε από την αγάπη του για τα Χανιά, αποτελούσε και αποτελεί έμπνευση για εμένα.

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε θέσει για τον Νομό Χανίων και ποιο είναι το όραμά σας;

Ο Νομός Χανίων έχει τις δικές του μεγάλες προτεραιότητες. Τα Χανιά αποτελούν ένα παγκόσμιο τοπόσημο πολιτισμού και φυσικής ομορφιάς, με τεράστιες παραγωγικές δυνατότητες. Έχουμε υποχρέωση να σκύψουμε πάνω στις ανάγκες του αγροκτηνοτροφικού τομέα,με τη δημιουργία σύγχρονων υποδομών, εγγειοβελτιωτικών έργων και στοχευμένων επιδοτήσεων. Να ενισχύσουμε την εξωστρέφεια της πρωτογενούς παραγωγής, λαμβάνοντας υπόψη μας ότι τα προϊόντα των Χανίων είναι αναπόσπαστο μέρος της κρητικής ταυτότητας.Οφείλουμε να ολοκληρώσουμε τα μεγάλα έργα υποδομής, όπως τον ΒΟΑΚ και την ηλεκτρική διασύνδεση με την ηπειρωτική Ελλάδα. Θεωρώ, επίσης, πολύ σημαντική την εξέλιξη του τουριστικού μας προϊόντος με όρους βιώσιμης ανάπτυξης και με πρακτικές που θα εξασφαλίζουν ποιότητα στην εμπειρία του επισκέπτη, τόσο σήμερα όσο και στα χρόνια που θα ακολουθήσουν.

Είστε συνιδρύτρια της WomenAct. Θα ήθελα, με δυο λόγια, να μας εξηγήσετε τη δράση σας σε αυτή την οργάνωση.

HWomenAct είναι ένας οργανισμός που βασικό στόχο έχει τη γυναικεία ενδυνάμωση και συμμετοχή σε κάθε τομέα της δημόσιας σφαίρας. Υποστηρίζουμε την ύπαρξη ίσων ευκαιριών για όλους, γυναίκες και άντρες, και ενθαρρύνουμε τις γυναίκες ως ηγέτες σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, πολιτικής, πολιτιστικής και οικονομικής ζωής του τόπου. Προσδοκούμε να ενισχύσουμε τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και τις προοπτικές της νεότερης γενιάς. Εργαζόμαστε για την αντιμετώπιση κάθε μορφής διάκρισης κατά των γυναικών και φιλοδοξούμε για μια κοινωνία που δίνει προτεραιότητα στην ισότητα των φύλων.

Θεωρείτε ότι η παρουσία γυναικών σε θέσεις ευθύνης είναι πιο ορατή σήμερα συγκριτικά με χθες;

Στις πρόσφατες δημοτικές εκλογές, σε σύνολο 332 δήμων, μόλις 22 γυναίκες εκλέχθηκαν δήμαρχοι και, όσον αφορά τις περιφέρειες, καμία γυναίκα δεν εξελέγη περιφερειάρχης. Στις πρόσφατες εθνικές εκλογές εκλέχθηκαν 65 γυναίκες βουλευτές στους 300. Στα περισσότερα μεγάλα, κεντρικά πολιτικά κόμματα της ΕΕ ηγούνται άντρες. Οι γυναίκες αποτελούν σταθερά μια μειοψηφία, όταν ερχόμαστε στο θέμα της εκπροσώπησης στη δημόσια πολιτική σφαίρα.

Το γεγονός ότι πρόεδρος της Κομισιόν αλλά και πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι γυναίκες, καθώς και το ότι υπάρχουν γυναίκες Πρόεδροι της Δημοκρατίας, όπως στη χώρα μας, αλλά και πρωθυπουργοί σε μερικά κράτη-μέλη της ΕΕ, ασφαλώς και αποτελεί πρόοδο και «κατάκτηση» των τελευταίων ετών, που υποδηλώνει την ευρωπαϊκή βούληση προς την κατεύθυνση της ευρύτερης γυναικείας συμμετοχής στην πολιτική. Μια βούληση που πρέπει να ενισχυθεί και να λάβει, ως πρακτική, σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις.

Είστε γυναίκα, μητέρα και μάχιμη βουλευτής. Ποιος από τους τρεις ρόλους αποτελεί βασική προτεραιότητα για εσάς;

Η βασική μου προτεραιότητα είναι να μπορώ να ανταποκρίνομαι αποτελεσματικά σε όλους τους ρόλους που έχω αναλάβει. Προτεραιότητα αποτελεί η οικογένεια, ειδικότερα τώρα που χάσαμε τον Μανούσο. Ο ρόλος της μητέρας είναι καταλυτικός. Επηρεάζει και διαμορφώνει και τον τρόπο που λειτουργείς και ως πολιτικός. Προσδίδει μια ειδική ενσυναίσθηση. Αλλά και ο ρόλος του βουλευτή είναι σημαντικός, σοβαρός και φέρει την ευθύνη του αποτελέσματος. Είμαι περήφανη για την οικογένειά μου, όπως είμαι περήφανη που ανήκω στην οικογένεια της ΝΔ.

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο