«Τη γνώρισα πριν από 50 χρόνια. Τη συνάντησα στις γραμμές της ΟΝΝΕΔ λίγο μετά την μεταπολίτευση, την εποχή της έντονης πολιτικής αναζήτησης και η Μαριέττα ξεχώριζε από τότε. Μαχητική και επίμονη και με βαθιά πίστη στις ιδέες της» ανέφερε απόψε ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής μιλώντας στην εκδήλωση μνήμης για τη Μαριέττα Γιαννάκου, που διοργάνωσε η Πανελλαδική Οργάνωση Γυναικών «Παναθηναϊκή» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Ο Κώστας Καραμανλής περιγράφοντας την προσωπκότητα της Μαριέττας Γιαννάκου ανέφερε ότι σε όλη της την ζωή, αγωνιζόταν για τις αρχές και τις αξίες της παράταξης που αγάπησε και υπηρέτησε με πίστη και ανιδιοτέλεια. «Τις περισσότερες μάχες τις κέρδισε με το σπαθί της. Αλλά και οι ήττες δεν την κατέβαλλαν, αντίθετα χαλύβδωναν την θέλησή της να συνεχίσει στον δρόμο που θεωρούσε σωστό. Πολύ συχνά, έστω και με καθυστέρηση, η δικαίωση των επιλογών της ήταν πανηγυρική» σημείωσε.

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στην ακεραιότητα του χαρακτήρα της λέγοντας ότι η Μαριέττα Γιαννάκου «ήξερε ότι πραγματική πολιτική είναι οι ιδέες, η ενσυναίσθηση και η ανθρωπιά, όχι η δίψα και το κυνήγι της εξουσίας. «Είχε το πάθος της προσφοράς και της υπηρεσίας. Δεν είχε χορηγούς ή προστάτες». Αποκάλυψε μάλιστα και ένα περιστατικό με μια ομάδα εκδοτών που την περίδο της θητείας της στο υπουργείο παιδείας την πίεζε να δεχθεί μια ευνοϊκή ρύθμιση για μια ομάδα καθηγητών ΑΕΙ. «Η Μαριέττα δεν ενέδωσε. Όπως δεν ενέδιδε ποτέ αν πίστευε ότι ήταν λάθος. Και βέβαια πολύ συχνά το πλήρωνε. Αλλά γι’ αυτόν τον χαρακτήρα της χρησιμεύει πάντα για όλους μας ως φωτεινός φάρος σε ομιχλώδες τοπίο» τόνισε συγκεκριμένα ο πρώην πρωθυπουργός.

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο πρόεδρος της Βουλής Κων/νος Τασούλας καθώς και μέλη του υπουργικού συμβουλίου αλλά και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας.

Στην εκδήλωση για τη Μαριέττα Γιαννάκου μίλησε επίσης ο Ελμαρ Μπροκ, τέως πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Νικήτας Κακλαμάνης, και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ Πέτρος Ευθυμίου.

Ο πρόεδρος της Βουλής στην εισαγωγική του ομιλία τόνισε ότι σήμερα «τιμούμε τη Μαριέττα Γιαννάκου που με την πορεία της και την προσφορά της αποτελεί ένα υπόδειγμα πολιτικής εξέλιξης που έτυχε συνεχούς αναγνώρισης από τον Ευάγγελο Αβέρωφ, τον Κων/νο Μητσοτάκη, τον Κώστα Καραμανλή αλλά και τον Κυριάκο Μητσοτάκη».