Δεν είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί, όχι όλοι, έρχονται σε αντίθεση με αυτά που λένε. Έτσι, τα παίρνουν όλα… πίσω. Κάνουν, δηλαδή, τη γνωστή σε όλους μας κωλοτούμπα!

Ιδιαίτερα γνωστή η κωλοτούμπα είναι στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άλλωστε δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πρώην αρχηγός του και τέως πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε κωλοτούμπα και μάλιστα με ιδιαίτερη επιτυχία. Μία από αυτές ήταν το 2015, όταν στο δημοψήφισμα μετέτρεψε το «όχι» σε «ναι» και υπέρ των δανειστών! Ήταν «κωλοτούμπα μια κατηγορία», όπως λέμε στο ποδόσφαιρο! Βέβαια το…πρωτάθλημα της κωλοτούμπας διεκδικεί ο Ανδρέας Παπανδρέου. Μάλιστα, στη δεκαετία του 1980, ο Παπανδρέου αρχικά είχε ως ρητορική την επαναστατική γραμμή, στην κυριολεξία, «περί εξόδου από την ΕΟΚ και το ΝΑΤΟ».Όμως, ο τότε πρωθυπουργός έκανε αναστροφή, «επανακάμπτοντας θριαμβευτικά στον “σωστό” δρόμο». Να σημειώσουμε πως το αποκορύφωμα ήταν «η συμφωνία παραμονής των νατοϊκών βάσεων το 1983». Μια συμφωνία που ονομάστηκε, στην πασοκική ιδιόλεκτο, «συμφωνία απομάκρυνσης»!

Και φθάσαμε στο τώρα. Ο νέος, εκλεγμένος με δημοκρατικές διαδικασίες (πήρε χιλιάδες σταυρούς!), πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, που την Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023 είχε εθιμοτυπική συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, άρχισε τις…κωλοτούμπες. Σβήνει! Γράφει! Ούτε…τεμπεσίρι να είχε! Και επειδή κάποιοι θα αναρωτιούνται τι είναι το τεμπεσίρι, θα τους πω πως προέρχεται από την τουρκική λέξη «tebesir», που σημαίνει κιμωλία. Με αυτή σημείωνε παλιά ο ταβερνιάρης σε ένα κομμάτι μαυροπίνακα, κρεμασμένο στον τοίχο της ταβέρνας, τα βερεσέδια των πελατών ή αριθμούσε τα βαρέλια του. Άλλωστε, εμείς οι παλαιότεροι τα πρώτα γράμματα τα μάθαμε γράφοντας σε έναν μαύρο πίνακα –τη γνωστή πλάκα– με κιμωλία! Είχαμε και ένα σφουγγάρι, πανάκι ήταν, που σβήναμε τα πρώτα για να ακολουθήσουν τα επόμενα γράμματα. Σε τετράδιο γράφαμε από τη Γ’ Δημοτικού! Άλλα χρόνια! Ωραία χρόνια! Αξέχαστα!

Να επιστρέψουμε όμως στον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και στις κωλοτούμπες που άρχισε. Βέβαια, ξεκίνησε με…μικροκωλοτούμπες και είναι έτοιμος για τη μεγάλη. Άρχισε με φιλιά στην Έφη Αχτσιόγλου! Με αγκαλιές σ’ αυτούς που κάποτε πέρασε «γενιές δεκατέσσερις». Και τώρα είναι έτοιμος, ώριμος όπως λένε όλοι, να κάνει την τεράστια κωλοτούμπα. Να πάρει πίσω τις διαγραφές! Αν και προσωπικά πιστεύω πως το γυαλί που έχει ραγίσει είναι δύσκολο να ξανακολλήσει. Κάτι που το παραδέχονται όλα τα παλιά και ιστορικά στελέχη του πάλαι ποτέ αριστερού ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα δεν είναι λίγα τα στελέχη που προτρέπουν τον Στέφανο Κασσελάκη να φύγει και να ιδρύσει άλλο κόμμα! Και φυσικά ουδείς γνωρίζει τι μπορεί να γίνει, όχι αύριο, αλλά στο επόμενο λεπτό. Ο χρόνος θα δείξει…

Με την ευκαιρία και επειδή ο Στέφανος Κασσελάκης επαναλαμβάνω είναι, όχι απλώς έτοιμος, αλλά πανέτοιμος για την… πελώρια κωλοτουμπα, να σας αποκαλύψω την πραγματική σημασία και αξία της λέξης. Διαβάζοντας κάποιος στο μεγάλο Ελληνικό Λεξικό τον ορισμό της λέξης «κωλοτούμπα» βλέπει πως την ορίζει ως «τούμπα». Δηλαδή, όπως λέμε, αναποδογύρισμα του σώματος με το κεφάλι προς τα κάτω. Βέβαια, η«τούμπα» σημαίνει και παραπάτημα, γλίστρημα. Τη λέξη αυτή την έχουμε πάρει…δανεική από το λατινικό «tumba», που σημαίνει μικρό ύψωμα, γήλοφος. Προέρχεται από την αρχαία λέξη «τύμβος», δηλαδή «τάφος». «Φέρνω τούμπα» σημαίνει πως κάνω κάποιον να αλλάξει γνώμη, ενώ λέμε πως «κάνω τούμπες» όταν θέλω σφοδρά κάτι και συμπεριφέρομαι δουλικά σε κάποιον ισχυρό για να το αποκτήσω.Πολιτικά ορίζεται ως στροφή 180 μοιρών. Κάτι τέτοιο κάνει τώρα ο Κασσελάκης που αναδεικνύεται σε νέο κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο