Εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, ανακοίνωσε σήμερα,ότι τα ρωσικά στρατεύματα, που εδώ και έναν μήνα εξαπολύουν επιθέσεις εναντίον της Αβντιίβκα, επιχειρούν να περικυκλώσουν αυτήν την πόλη της ανατολικής Ουκρανίας και να καταλάβουν μια στρατηγικής σημασίας βιομηχανική μονάδα,  συμπληρώνοντας ότι δύο άμαχοι σκοτώθηκαν το προηγούμενο 24ωρο.

«Όχι μόνο μάχονται για (να καταλάβουν) το εργοστάσιο, αλλά δεν σταματούν να περικυκλώνουν την Αβντιίβκα», δήλωσε ο Ολεξάντρ Στούπουν στην ουκρανική τηλεόραση. «Η μονάδα οπτανθρακοποίησης είναι σημαντική» για τις ρωσικές δυνάμεις, υπογράμμισε και διαβεβαίωσε πως επί του παρόντος παραμένει υπό ουκρανικό έλεγχο.

Οι επιθέσεις συνεχίζονται με αμείωτη ένταση και «δύο άμαχοι, ένας άνδρας και μια γυναίκα, σκοτώθηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε πλήγμα που υπέστη μια πολυκατοικία», συμπλήρωσε.

Την Τρίτη, οι ουκρανικές αρχές γνωστοποίησαν ότι αναμένουν ένα νέο κύμα επιθέσεων από τις ρωσικές δυνάμεις, καθώς οι εισβολείς δεν υποχωρούν παρότι υφίστανται βαριές απώλειες.

Στην περιφέρεια της Χερσώνας, όπου επίσης μαίνονται οι μάχες, ένας άνδρας σκοτώθηκε στην Κιντιίκα από οβίδες του ρωσικού πυροβολικού, σύμφωνα με τον περιφερειάρχη Ολεξάντρ Προκούντιν. Λίγη ώρα αργότερα ανακοίνωσε πως ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και πέντε τραυματίστηκαν από ρωσικό πλήγμα στο χωριό Νοβοραΐσκ.

Εν τω μεταξύ, σε τουλάχιστον 36.325 ανέρχονται πλέον οι Ρώσοι στρατιωτικοί που σκοτώθηκαν κατά τον πόλεμο στην Ουκρανία από το τέλος Φεβρουαρίου του 2022, αναφέρει η ρωσική υπηρεσία του BBC σε συνεργασία με τον ρωσικό ιστότοπο Mediazona και ομάδα εθελοντών.

Κατά τη διάρκεια της ουκρανικής αντεπίθεσης τα εν λόγω μέσα ενημέρωσης ταυτοποίησαν τα ονόματα 3.755 Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν. Μεταξύ αυτών ήταν περισσότεροι από 370 αξιωματικοί, 2 στρατηγοί και 32 στρατιωτικοί με το βαθμό του συνταγματάρχη και αντισυνταγματάρχη.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC επισημαίνει ότι ο αριθμός των Ρώσων στρατιωτικών που σκοτώθηκαν κατά την ουκρανική αντεπίθεση είναι ο ελάχιστος των ρωσικών απωλειών. Στον αριθμό αυτό συμπεριλήφθηκαν μόνο εκείνοι για τους οποίους αναφέρονται στις νεκρολογίες οι συγκεκριμένες συνθήκες θανάτου, ή εκείνοι των οποίων η ημέρα θανάτου συμπίπτει με τις ημερομηνίες της αντεπίθεσης.

Ο πραγματικός αριθμός των νεκρών Ρώσων στρατιωτικών είναι μεγαλύτερος , επισημαίνει η ρωσική υπηρεσία του BBC. Για παράδειγμα από τον Ιούνιο έως τα τέλη Οκτωβρίου κατέστη δυνατόν να επιβεβαιωθεί ο θάνατος 6.675 Ρώσων στρατιωτικών, όμως δεν είναι γνωστή για όλους η ακριβής ημερομηνία θανάτου τους. Στις περιπτώσεις αυτές επελέγη, όπως αναφέρει η ρωσική υπηρεσία του BBC, η ημερομηνία ανακοίνωσης του θανάτου, ως η πιο γνωστή χρονική στιγμή κατά την οποία ο συγκεκριμένος στρατιωτικός θεωρείτο ήδη νεκρός.

Η ρωσική υπηρεσία του BBC επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι δημοσιεύει μόνο στοιχεία τα οποία κατέστη δυνατόν να βρεθούν και να ελεγχθούν με βάση ανοιχτές πηγές, όπως ανακοινώσεις αξιωματούχων και ΜΜΕ, δημοσιεύσεις συγγενών των νεκρών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και πληροφορίες από τα νεκροταφεία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ