Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος μιλάει στο «Π» για τη νέα ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που γίνεται για πρώτη φορά μετά από 30 χρόνια, για την ασταμάτητη μάχη της κυβέρνησης για τη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών, αλλά και για τον διαρκή «πόλεμο» του κυβερνητικού επιτελείου με την ακρίβεια και τη φοροδιαφυγή.

Επιπλέον στέκεται και στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Κύριε υπουργέ, παρουσιάσατε στο Υπουργικό Συμβούλιο πριν από λίγες ημέρες, το νέο νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση. Η συγκεκριμένη ρύθμιση επιλύει χρόνια ζητήματα;

Βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι η εξ ολοκλήρου αναδιαμόρφωση του συστήματος οργάνωσης και διοίκησης των υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με σκοπό την εξουδετέρωση του στίγματος και την πλήρη κάλυψη των αναγκών του πληθυσμού.
Για πρώτη φορά συνιστάται Εθνικό Δίκτυο Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ), που διαρθρώνεται σε Περιφερειακά Δίκτυα ΥΨΥ, τα οποία λειτουργούν στις Διοικήσεις Υγειονομικών Περιφερειών και διοικούνταιαπό τον αρμόδιο για θέματα ψυχικής υγείας Υποδιοικητή Υ.Πε. Ταυτόχρονα, με το νομοσχέδιο που προωθείται, αναμένεται να καθοριστούν όλοι οι εντασσόμενοι, συνεργαζόμενοι και εποπτευόμενοι φορείς του Δικτύου, ενώ παράλληλα προβλέπεται η ενιαία υπηρεσιακή και επιστημονική τους διοίκηση, όπως και η διασύνδεσή τους με τους λοιπούς φορείς του ΕΣΥ.
Επιπρόσθετα, συστήνεται «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ),στον οποίο εντάσσονται όλοι οι μέχρι σήμερα εγκεκριμένοι οργανισμοί και φορείς αντιμετώπισης των εξαρτήσεων. Προβλέπεται ακόμη η δημιουργία ενός Πληροφοριακού Συστήματος Επιδημιολογικής Καταγραφής και Θεραπευτικής Διαχείρισης ατόμων με προβλήματα ψυχικής υγείας,με το οποίο θα διασφαλίζεται το θεραπευτικό συνεχές σε ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υπηρεσιών, ενώ αυτό θα λειτουργεί προς υποστήριξη του ΕΔΥΨΥ και του ΕΟΠΑΕ και για την επίτευξη της βέλτιστης συνέργειας των δομών και της ολιστικής αντιμετώπισης των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Με ποιον τρόπο θα γίνει ελκυστικό το Εθνικό Σύστημα Υγείας για τους γιατρούς; Ποια είναι η πρόβλεψη της κυβέρνησης για τα κίνητρα και τις προσλήψεις;

Ήδη έχει ανακοινωθεί πως μέσα στο 2024 θα προχωρήσουμε σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Υγείας. Ο προγραμματισμός για τις προσλήψεις 6.500 γιατρών και νοσηλευτών εντός του 2024 έχει ήδη εγκριθεί. Το συγκεκριμένο προσωπικό αναμένεται να στελεχώσει νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε όλη την Ελλάδα. Αναντίρρητα, το Εθνικό Σύστημα Υγείας είναι ήδη πιο ελκυστικό συγκριτικά με έτη του παρελθόντος. Επιπρόσθετα, είναι γεγονός πως η κυβέρνηση έχει ήδη εφαρμόσει την αύξηση των μισθών των γιατρών μας κατά 10%, την παροχή επιδόματος σε γιατρούς ΜΕΘ και αναισθησιολόγους αλλά και επιδόματος 250 ευρώ τον μήνα σε γιατρούς του ΕΚΑΒ. Παράλληλα, έχει ανακοινωθεί η αύξηση του μισθού στα 1.800 ευρώ γιαόσους μετακινούνται στα νησιά, αύξηση επιδόματος επικινδυνότητας σε νοσηλευτές στα 200 ευρώ τον μήνα και επιπλέον 1.200 ευρώ του μισθού για μετακίνηση στα νησιά. Βασική μας επιθυμία είναι οι γιατροί οι οποίοι σπούδασαν στην Ελλάδα να έχουν περισσότερα κίνητρα για να μένουν στη χώρα μας. Σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε και το προσεχές διάστημα, ενώ στόχο μας αποτελεί η υλοποίηση περαιτέρω ενίσχυσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Τα νούμερα καταγράφουν πάντα την πραγματικότητα: Έχουμε εξασφαλίσει 1,5 δισ. ευρώ χρηματοδότηση προκειμένου να φτιάξουμε τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών σε 96 νοσοκομεία και να επισκευάσουμε συνολικά 156 Κέντρα Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

Μία αναφορά και για τη Θεσσαλονίκη: για το Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης–ένα από τα πιο εμβληματικά έργα στην Βόρεια Ελλάδα στον τομέα της Υγείας– έχει ήδη προγραμματιστεί η έναρξη της κατασκευής του τον Δεκέμβριο. Με το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να λύσουμε ένα χρόνιο πρόβλημα, που είναι η έλλειψη κλινών ΜΕΘ Παίδων, καθώς σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα υπάρχουν μόλις οκτώ στο «Ιπποκράτειο». Όπως προκύπτει από τους υπολογισμούς, το νέο νοσοκομείο αναμένεται να είναι έτοιμο έως το τέλος του 2025. Στον σχεδιασμό του, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται 140 γενικές παιδιατρικές‐ παθολογικές/χειρουργικές κλίνες, 33 κλίνες έτοιμες να λειτουργήσουν ως κλίνες ΜΑΦ και 36 εξεταστήρια. Ακόμη μία βασική μεταρρύθμιση που αποτελεί τομή του υπουργείου Υγείας είναι το ογκολογικό νοσοκομείο στη συμπρωτεύουσα. Πιο συγκεκριμένα, έχει προγραμματιστεί η μεταφορά του νοσοκομείου «Θεαγένειο» στη Δυτική Θεσσαλονίκη, προκειμένου να δώσουμε μία σημαντική απάντηση στις ολοένα και περισσότερες ανάγκες αντιμετώπισης περιστατικών του καρκίνου.

Κύριε Βαρτζόπουλε, η ακρίβεια συνιστά το Νο 1 πρόβλημα των πολιτών αυτήν τη στιγμή. Είναι αρκετά τα μέτρα για το φαινόμενο που ταλαιπωρεί εκατομμύρια νοικοκυριά; Αρκούν οι έλεγχοι που γίνονται;

Να ξεκινήσω με το τελευταίο που με ρωτήσατε. Οι έλεγχοι γίνονται, είναι αυστηροί και θα συνεχιστούν. Η εισαγόμενη ακρίβεια αντιμετωπίζεται με τρεις τρόπους, πάνω στους οποίους δουλεύουν καθημερινά οι συνάδελφοί μου, αρμόδιοι υπουργοί, και είναι βασικό μέλημα της κυβέρνησης προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο: αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, στοχευμένη βοήθεια των ευάλωτων ομάδων και αυστηροί έλεγχοι. Ήδη έχουν πέσει αρκετά βαριά πρόστιμα. Προφανώς δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις, η κυβέρνηση δεν κρατάει ένα μαγικό ραβδί. Ξέρετε, η Νέα Δημοκρατία είναι ένα μεγάλο λαϊκό κόμμα. Η ακρίβεια πλήττει τους πάντες. Μου το μεταφέρουν καθημερινά αρκετοί πολίτες τους οποίους συναντώ και στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη. Υπάρχει πρόβλημα, όλοι εργάζονται αδιάκοπα για την αντιμετώπισή του. Σας διαβεβαιώνω για το εξής: Η κυβέρνηση δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο. Αυτός είναι ο στόχος και η βασική επιθυμία μας.

Καταγράφονται πολλές «φωνές» από τους ελεύθερους επαγγελματίες, οι οποίοι αντιδρούν στη διεύρυνση της φορολογικής τους βάσης. Η αντιπολίτευση σας κατηγορεί πως αυτό είναι κάτι το οποίο δεν είχατε προαναγγείλει στις εθνικές εκλογές του περασμένου καλοκαιριού και κάνουν λόγο για «κρυφή ατζέντα». Τι απαντάτε σε αυτό; Υπάρχουν σκέψεις στην κυβέρνηση για «βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο; 

Η κυβέρνηση, όπως έχει αποδειχθεί από την περασμένη τετραετία, μένει πιστή στις δεσμεύσεις της. Είναι δεδομένο πως δεν υπήρχε ποτέ στη ΝΔ κάποια κρυφή ατζέντα. Το αντίθετο: Στο πρόγραμμά μας είχαμε συμπεριλάβει την πρόθεσή μας να λάβουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι έχουν σηκώσει μεγάλο βάρος και έχει διαπιστωθεί πως 7 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν κάτω από τον βασικό μισθό. Σε καμία περίπτωση δεν λέω πως όλοι φοροδιαφεύγουν, όμως δεν είναι δυνατόν να δηλώνονται τόσο χαμηλά εισοδήματα. Αυτό κρίθηκε πως πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είναι ξεκάθαρο πως δεν αυξάνεται κάποιος φορολογικός συντελεστής ούτε με αυτήν τη φορολογική ρύθμιση. Τα χρήματα από την πάταξη της φοροδιαφυγής θα επιστρέψουν στην κοινωνία.

Επιπλέον, η κυβέρνηση προχωράει σε ένα πλέγμα παρεμβάσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είχε περιγράψει σε ένα γενικό πλαίσιο τις επερχόμενες αλλαγές με συγκεκριμένες αναφορές στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης. Δεν πρόκειται να αυξηθεί κάποιος φορολογικός συντελεστής. Επιπρόσθετα, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί για τον νέο ελεύθερο επαγγελματία, για τα τρία πρώτα χρόνια δεν θα ισχύσει αυτό, θα υπάρχει δηλαδή εξαίρεση. Στον τέταρτο χρόνο θα υπάρχει ένα όριο της τάξεως των 10.000 ευρώ, το όριο του κατώτατου μισθού, ενώ θα υπάρχει μία έκπτωση που θα ξεπερνάει το 50% στον πέμπτο χρόνο. Τα μέτρα της κυβέρνησης κατά της φοροδιαφυγής δεν αφορούν μόνο τους ελεύθερους επαγγελματίες. Πρόκειται για παρεμβάσεις στο ηλεκτρονικό χρήμα, στη ρύθμιση της αγοράς των Αirbnb, τα πρόστιμα για τη χρήση μετρητών πάνω από το ποσό που απαγορεύεται και την αυστηροποίησή τους, αλλά και μέτρα για τις μεταβιβάσεις.

Η κρίση στη Μέση Ανατολή επηρεάζει αναντίρρητα το διεθνές γεωπολιτικό περιβάλλον. Πώς κρίνετε τη θέση της Ελλάδας απέναντι στην «ανάφλεξη» του πολέμου στην περιοχή; 

Η θέση της Ελλάδας, η οποία εκφράστηκε επίσημα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ήταν ξεκάθαρη. Το Ισραήλ έχει δικαίωμα στην αυτοάμυνα, η Χαμάς δεν είναι ο Παλαιστινιακός λαός. Πράγματι, στεκόμαστε απέναντι σε κάθε μορφή τρομοκρατίας. Οι άνδρες της Χαμάς προχώρησαν σε κτηνωδία εκτελώντας ανθρώπους, ακόμη και μικρά παιδιά. Το Ισραήλ από την άλλη έχει κάθε δικαίωμα να προστατεύσει τα κυριαρχικά του δικαιώματα. Είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό. Ωστόσο, αξίζει ιδιαίτερη μνεία το γεγονός πως πρέπει να προστατευτούν οι άμαχοι πάση θυσία. Πρέπει να λειτουργήσουν οι ανθρωπιστικοί διάδρομοι και οι οικογένειες με τα μικρά παιδιά, τα οποία δεν έχουν θέση στην τραγική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην περιοχή.Η Ελλάδα απέδειξε για ακόμη μία φορά, μέσα από μία σειρά παρεμβάσεων του πρωθυπουργού, πως ήταν, είναι και θα είναι βασικός σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή και θα συνεχίσει να διαδραματίζει αυτόν τον ρόλο ως αξιόπιστος συνομιλητής εταίρων και συμμάχων. Δεν πρέπει να ξεχνάμε τις ανεπτυγμένες διπλωματικές σχέσεις της χώρας μας, η οποία συνομιλεί με χώρες της περιοχής, όπως η Αίγυπτος, η Ιορδανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και η Σαουδική Αραβία. Από μόνο του αποτελεί επιτυχία. Προφανώς υπάρχει ανησυχία για την προστασία των αμάχων και πρέπει να διασφαλιστούν οι ανθρωπιστικές ζώνες με βοήθεια προς τη Λωρίδα της Γάζας. Πριν από λίγες ημέρες έφτασε στην Αίγυπτο, και συγκεκριμένα στο αεροδρόμιο «Ελ Αρίς», το ελληνικό C130 με την ελληνική ανθρωπιστική βοήθεια που προορίζεται για τους αμάχους της Λωρίδας της Γάζας.

 

Συνέντευξη στον Μίλτο Σακελλάρη

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο