Ήδη σε εφαρμογή  έχει τεθεί ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της Αστυνομίας και θα κορυφωθεί το πρωινό της Παρασκευής 17 Νοεμβρίου με επίκεντρο τους χώρους γύρω από το Πολυτεχνείο με αφορμή τις εκδηλώσεις για την 50η επέτειο από την εξέγερση. Τουλάχιστον 6.000 αστυνομικοί διαφόρων υπηρεσιών αναμένεται να διατεθούν στα μέτρα τάξης για την περιφρούρηση των εκδηλώσεων.

«Αίαντες» θα αναπτυχθούν σε κομβικά σημεία στο κέντρο της Αθήνας (π.χ. οδός Πατησίων), drones και ελικόπτερο που θα μεταδίδουν «ζωντανή» εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων της ΓΑΔΑ, αλλά θα εφαρμοστεί και δόγμα προληπτικών προσαγωγών.

Μεγάλο βάρος έχει δοθεί στην περιφρούρηση της καθιερωμένης πορείας που θα γίνει προς την αμερικανική πρεσβεία, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει ζητηθεί ενίσχυση με περισσότερες από 10 διμοιρίες ΜΑΤ και ΥΜΕΤ από την περιφέρεια.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι επιτελείς αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. έλαβαν φέτος υπόψιν και μία άλλη παράμετρο που δεν υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και προκαλεί αλλαγές στον επιχειρησιακό σχεδιασμό. Ο λόγος για την ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή, καθόλου στη χώρα μας έχουν δηλωθεί αντιδράσεις για την ισοπέδωση της Λωρίδας της Γάζας από τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις, μετά το τρομοκρατικό χτύπημα της 7ης Οκτωβρίου.

Αυτό σημαίνει διάθεση επιπλέον αστυνομικών δυνάμεων γύρω από την ισραηλινή πρεσβεία, η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει «στοιχο» επιθέσεων από κράτα στοιχεία. Τέλος, στα κόκκινα βρίσκεται το πληροφοριακό δίκτυο της ΕΛ.ΑΣ. για τυχόν κινήσεις από άτομα του εθνικιστικού χώρου, που ενδεχομένως να θελήσουν να κάνουν αντισυγκέντρωση.

Το σίγουρο είναι πως τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (16/11), το κέντρο της Αθήνας θυμίζει «φρούριο» ενώ σε ισχύ έχουν τεθεί και κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από την Τροχαία.