«Πέμπτη φάλαγγα της ΝΔ όσοι βγαίνουν στα κανάλια και υπονομεύουν!» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, αρχίζοντας την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή, αμφισβητώντας έτσι όλα τα μέλη της. Αντί λοιπόν να ζητήσει ενότητα, μίλησε για προδότες και συνωμοσίες, για να…εισπράξει τα πρώτα «αίσχος» και «ουυυυ»!

Και έπειτα τόνισε ότι «θα είμαστε ένα πολιτικό σώμα από εδώ και πέρα, με έναν αντίπαλο!». Δεν ξέρω εάν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζει τι σημαίνει «πέμπτη φάλαγγα» ή αν κάποιος του εξήγησε ότι είναι η δράση συμπαθούντων τον εχθρό εντός πολιορκημένης πόλης ή εμπόλεμης χώρας. Να προσθέσω ακόμη: «Η έκφραση αυτή αποτελεί διεθνή και πολιτικό όρο, ο οποίος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 1936 κατά τον ισπανικό Εμφύλιο, που κράτησε έως και το 1939».

Να πούμε πως εκείνη την εποχή ο στρατηγός των εθνικιστών, Μόλα, ρωτήθηκε από δημοσιογράφο «για την τακτική του κατά την πολιορκία της Μαδρίτης, όταν οι τέσσερις φάλαγγες οι οποίες διοικούσε πλησίαζαν προς την πόλη». Και η απάντηση του Μόλα ήταν άμεση: «Η “πέμπτη φάλαγγα” θα υποστηρίξει τις κινήσεις μου και θα υπονομεύσει τους Δημοκρατικούς κατοίκους της Μαδρίτης…».

Ας δούμε όμως σήμερα τι ονομάζουμε «πέμπτη φάλαγγα» και πώς εξηγείται ο όρος, ιδιαίτερα στην πολιτική σκηνή. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που ακούστηκε από τον Στέφανο Κασσελάκη. Πολλοί άλλοι πριν από αυτόν έχουν χρησιμοποιήσει τον συγκεκριμένο όρο. Και φυσικά άλλοι τόσοι αναμένεται να τον ξαναπούν! «Πέμπτη φάλαγγα ονομάζεται η εντός πολιορκημένης πόλης, ή και εμπόλεμης χώρας γενικότερα, εκδηλωθείσα προπαγάνδα επ’ ωφελεία του εχθρού. Αυτή η προπαγάνδα μπορεί να είναι εγχώριος, δηλαδή εσωτερική, ή να προέρχεται απευθείας εκ του εχθρού δηλαδή εξωτερική». Ακόμη, η «πέμπτη φάλαγγα» μπορεί να εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους. «Ποικιλοτρόπως και με οποιοδήποτε μέσο μπορεί να υπονομεύσει το φρόνημα ή και την ικανότητα των αμυνομένων. Με δολιοφθορά… Ή με απλή διασπορά ψευδών ειδήσεων. Δηλαδή με ραδιοφωνικές ανακοινώσεις. Ή με έντυπες προτροπές, δηλαδή με φέιγ-βολάν». Να προσθέσουμε πως «ο όρος χρησιμοποιείται συχνά σε πολιτικούς λόγους. Και συνήθως καταχρηστικά και συχνά με υπερβολή. Ο όρος εμφανίζεται τις περισσότερες φορές σε θεωρίες συνωμοσίας…».

Στην εναρκτήρια ομιλία του ο «fake Τραμπ», όπως αποκαλεί τον Κασσελάκη σε άρθρο του ο καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρώην βουλευτής και υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Σταθάκης, είπε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένας ΑΡΡΩΣΤΟΣ πολιτικός οργανισμός»! Δηλαδή παρέλαβε από τον Αλέξη Τσίπρα, τον οποίο μνημονεύει πολλές φορές σε διάφορες περιπτώσεις και περιστάσεις, ένα άρρωστο κόμμα που η κατάστασή του είναι, σύμφωνα με τα λεγόμενα και τις κινήσεις του, «μη αναστρέψιμη»! Και τίθεται το ερώτημα: Πώς είναι δυνατόν να ηγείται ενός «άρρωστου κόμματος» με «μη αναστρέψιμη κατάσταση» και να νομίζει πως έχει τον τρόπο να το βοηθήσει να αναρρώσει πολιτικά;

Προσωπικά πιστεύω ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει ακόμη καταλάβει πού έχει μπλέξει! Και όπως μου είπε ένα από τα παλιά και ιστορικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη μέρα της προαναγγελθείσας διάλυσης του… μαγαζιού, «το γεγονός πως ξεκαθάρισε μερικώς το εσωκομματικό του πεδίο δεν σημαίνει κιόλας πως έχει ξεμπερδέψει…».

Και έτσι είναι. Άντε και καλά ξεμπερδέματα, Στέφανε!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο