Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τριτολογία του στη Βουλή, απευθύνθηκε προς τον Νίκο Ανδρουλάκη κάνοντας «τρεις παρατηρήσεις» λέγοντας χαρακτηριστικά «δυσκολεύτηκα να παρακολουθήσω την σκέψη του. Μπορεί να είναι δικό μου πρόβλημα».

«Φυσικό αέριο, είναι ορυκτό αλλά η ΕΕ το έχει κατατάξει σε καύσιμο μετάβασης και είναι απαραίτητο για να σταθεροποιούμε την επάρκειά μας και σίγουρα είναι καλύτερο από τον λιγνίτη. Η κατανάλωση φυσικού αερίου βαίνει μειούμενη σε σχέση με 2 χρόνια πριν. Αν έχετε άλλη λύση μαγική για το πώς μπορούμε να έχουμε επάρκεια μόνο από ΑΠΕ μην την καταθέσετε μόνο σε εμένα αλλά και στον ΟΗΕ να σας καλέσουν στο Ντουμπάι να τους το εξηγήσετε» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Μιλάτε στην κυβέρνηση που αύξησε κατακόρυφα την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Δεν διαφωνούμε προς αυτό. Εχουμε ζήτημα παγκόσμιο με επάρκεια δικτύων για να βάζουμε περισσότερη ενέργεια στο σύστημα. Αλλά αν δεν φυσάει ή δεν έχει ήλιο πρέπει να καλύπτουμε τις ανάγκες με φυσικό αέριο. Φαντάζομαι δεν θέλετε να γυρίσουμε στον λιγνίτη. Άρα μια επιλογή έχει μείνει, τα πυρηνικά. Αν θέλετε να πάμε στα πυρηνικά, θα πρέπει να μας το πείτε» πρόσθεσε.

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε: «Θέλω να είμαι συνεπής στον πολιτικό μου λόγο. Σε όλες τις συνεντεύξεις που έδωσα προεκλογικά έλεγα ότι θέλω και θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος υπό την προϋπόθεση της φορολογικής συμμόρφωσης και αυτό κάνουμε. Είναι άδικο να κρύβεστε πίσω από λίγους μεγάλους που θα τους αντιμετωπίσουμε με περαιτέρω παρεμβάσεις για να καλύψετε ή να χαϊδέψετε κάποιο άλλο κοινό. Εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού πείτε μας τι προτείνετε και μην κατηγορείτε την κυβέρνηση που τολμά για δύσκολη παρέμβαση», προσθέτοντας: «Για να μην θυμηθώ μια άλλη κυβέρνηση που ήθελε να προωθήσει μια τολμηρή παρέμβαση αλλά έκανε πίσω λόγω αντιδράσεων φορτώνοντας το βάρος του ασφαλιστικού στις επόμενες γενιές».

«Η ανθεκτικότητα της χώρας στηρίζεται στη ανθεκτικότητα της οικονομίας της και σήμερα η χώρα είναι στη θέση να καταθέτει προϋπολογισμό χωρίς καμία παρατήρηση. Αφήσαμε πίσω τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική και μπορούμε το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας να το δίνουμε σε όσους έχουν περισσότερη ανάγκη. 350 εκατ ευρώ θα δοθούν σε οικογένειες με παιδιά, ευάλωτους, χαμηλοσυνταξιούχους» κατέληξε.