Η διαδικασία του διεθνούς διαγωνισμού για την ανέγερση νέου δικαστικού Μεγάρου στο Ηράκλειο Κρήτης και την ανακατασκευή του ήδη υπάρχοντος δικαστικού Μεγάρου στο Ρέθυμνο, αναμένεται να ξεκινήσει.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση των συναρμοδίων υπουργείων Δικαιοσύνης και Υποδομών, εγκρίθηκε η διενέργεια του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού για την ανέγερση και ανακατασκευή των εν λόγω δυο δικαστικών Μεγάρων, επί ακινήτων τα οποία ανήκουν κατά πλήρη κυριότητα στο Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων (ΧΑΔΙΚ).

Ο διαγωνισμός προβλέπεται να πραγματοποιηθεί με τη διαδικασία ανταγωνιστικού διαλόγου μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικών Δημοσίων Συμβάσεων και ο γενικός σχεδιασμός των έργων περιλαμβάνει την ανέγερση του νέου δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου με τον απαραίτητο εξοπλισμό του, την ανακατασκευή του υφιστάμενου δικαστικού Μεγάρου Ρεθύμνου, τη διαμόρφωση του περιβάλλοντα χώρου των κτιριακών εγκαταστάσεων, καθώς και τη συντήρησή του.

Η κατασκευή του δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου και η ανακατασκευή του δικαστικού Μέγαρο Ρεθύμνου, θα πληρούν τις αρχές του «βιοκλιματικού σχεδιασμού». Δηλαδή, θα να είναι μηδενικής κατανάλωσης ενέργειας, θα έχουν μηδενικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, με άριστη ενεργειακή συμπεριφορά του κτιρίου και θα υιοθετούν οι πρακτικές που αφορούν στην εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας, ενώ προβλέπεται παράλληλα η χρήση αυτοπαραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ). Σύμφωνα με την ανακοίνωση, θα παρέχουν αυξημένη ασφάλεια για το προσωπικό και τους επισκέπτες των δύο δικαστικών Μεγάρων, σε κάθε πιθανή κρίση ή απειλή, αλλά θα παρέχουν και πλήρη προσβασιμότητα στα ΑμεΑ.

Στο Ηράκλειο η ανέγερση του νέου δικαστικού Μεγάρου, θα υλοποιηθεί σε οικόπεδο που βρίσκεται ανατολικά του κέντρου της πόλης, κοντά στο λιμάνι και μεταξύ της πόλης και του αεροδρομίου.

Πιο αναλυτικά, θα ανεγερθεί σε οικόπεδο που βρίσκεται στην συμβολή των Λεωφόρων Ικάρου, Εθνικής Αντιστάσεως και Ελευθερίου Βενιζέλου (παραλιακής).

Στο Ρέθυμνο προβλέπεται η ανακατασκευή του υφιστάμενου δικαστικού Μεγάρου με σκοπό να λυθούν τα χρόνια προβλήματα του κτιρίου που έχει ανεγερθεί το 1981.

Η ανακατασκευή αφορά τις υποδομές και τις εγκαταστάσεις του κτιρίου οι οποίες δεν επιτρέπουν πλέον τη λειτουργικότητά του και την ομαλή λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών.

Η ανακατασκευή προβλέπει εργασίες αποκατάστασης του φέροντος οργανισμού, εσωτερικές διαρρυθμίσεις για την αποκατάσταση προβλημάτων, παρεμβάσεις στο εξωτερικό και στο εσωτερικό κέλυφος του κτιρίου, για την αποκατάσταση προβλημάτων που σχετίζονται με την παλαιότητα και την πλημμελή συντήρηση.