Ένα πεντάχρονο κορίτσι και μια γυναίκα γύρω στα 30 τραυματίστηκαν σοβαρά και άλλα τρία άτομα τραυματίστηκαν στην επίθεση με μαχαίρι στο κέντρο του Δουβλίνου.

Ένα άλλο κορίτσι, έξι ετών, και ένα πεντάχρονο αγόρι μαχαιρώθηκαν επίσης έξω από το σχολείο των παιδιών λίγο μετά τις 13:40 τοπική ώρα στην Parnell Square East.

Ο φερόμενος ως δράστης είναι περίπου 40 ετών και νοσηλεύεται με σοβαρά τραύματα, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ασαφές κίνητρο και σκηνές βίας
Το βράδυ της Πέμπτης, οι αστυνομικοί χρησιμοποίησαν ασπίδες και γκλομπ έναντι του εξαγριωμένου πλήθους, ενώ πολλά αστυνομικά οχήματα έχουν καεί ολοσχερώς.

Διαδηλωτές εκτόξευσαν νωρίτερα καπνογόνα, βόμβες μολότοφ και φωτοβολίδες κατά της αστυνομίας.

Οι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τον κλοιό της αστυνομίας: Φώναζαν «πετάξτε τους έξω», αναφερόμενοι στους μετανάστες, και κρατούσαν ιρλανδικές σημαίες και πλακάτ με το σύνθημα «Οι ζωές των Ιρλανδών μετρούν». Πυρπόλησαν ακόμη ένα κέντρο μεταναστών.

Ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Taoiseach Leo Varadkar δήλωσε ότι έχουν αναπτυχθεί επιπλέον αστυνομικά μέσα.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε νωρίτερα, ο Supt Liam Geraghty δήλωσε ότι το κορίτσι νοσηλεύεται επειγόντως στο νοσοκομείο, ενώ ένα άλλο κορίτσι, ηλικίας έξι ετών, και ένα πεντάχρονο αγόρι τραυματίστηκαν λιγότερο σοβαρά.

Πρόσθεσε ότι αν και είναι νωρίς στην έρευνα, οι gardaí είναι βέβαιοι ότι “δεν υπάρχει τρομοκρατική δραστηριότητα” και ότι φαίνεται να πρόκειται για “αυτόνομη επίθεση”.

Ο κ. Varadkar δήλωσε ότι ήταν “σοκαρισμένος” από το περιστατικό και ότι “τα γεγονότα σε αυτό το θέμα εξακολουθούν να αναδύονται”.

Καταδικάζουν οι δάσκαλοι
Η Ιρλανδική Εθνική Οργάνωση Δασκάλων (INTO) δήλωσε: “Η επίθεση στο σχολείο του Γκόλσχολλ είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση: “Οι καρδιές μας είναι με όλη τη σχολική κοινότητα του Gaelscoil Choláiste Mhuire μετά το φρικτό περιστατικό που έλαβε χώρα σήμερα.

“Σκεφτόμαστε τα παιδιά, τις οικογένειές τους και το προσωπικό του σχολείου κατά τη διάρκεια αυτής της αφάνταστα δύσκολης στιγμής”.

Ενημερώσεις όπως συνέβησαν: Πέντε τραυματίες σε μαχαιρώματα στο κέντρο της πόλης

Απόλυτη αναστάτωση
Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο RTÉ πώς η ίδια και ένας άλλος παρευρισκόμενος αφόπλισαν έναν άνδρα με μαχαίρι.

Η Siobhan Kearney περιέγραψε τη σκηνή ως “απόλυτη καταιγίδα χάους”.

“Χωρίς να το σκεφτώ, απλά πήγα απέναντι για να βοηθήσω”, είπε. “Δύο παιδιά και η γυναίκα οδηγήθηκαν πίσω στο σχολείο από όπου προέρχονταν”.

Σχετικά με τον άνδρα με το μαχαίρι, είπε ότι ήταν πεσμένος στο έδαφος και υπήρχαν πολλοί άνθρωποι που προσπαθούσαν να τον συγκρατήσουν.

“Εγώ και μια Αμερικανίδα σχηματίσαμε έναν δακτύλιο γύρω του λέγοντας ότι θα περιμέναμε την garda (αστυνομία)”.