Σε άρθρο του στην ειδική έκδοση του Euro2day.gr και των New York Times, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως στην περίπτωση κατά την οποία οι αναπτυξιακές προσπάθειες της χώρας δεν καταλήξουν στην οικοδόμηση ενός ισχυρού κοινωνικού κράτους και στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος τότε ούτε η οικονομία και πολύ περισσότερο ούτε η κοινωνία θα αποκτήσουν, στις δεκαετίες που έρχονται, την αναγκαία ανθεκτικότητα.

 

«Συνιστά εθνική αναγκαιότητα να διασφαλίσουμε, ιδιαίτερα για τις νέες γενιές της πατρίδας μας, ότι δεν θα έχουμε ποτέ ξανά “χαμένες δεκαετίες”. Για να το πετύχουμε όμως, χρειάζεται ένα άλλο -προοδευτικό- υπόδειγμα πολιτικής που όχι μόνο θα καλύψει το χαμένο έδαφος αλλά θα επιταχύνει τα άλματα που χρειάζεται να πραγματοποιήσουμε προς ένα μέλλον ασφάλειας, προοπτικής και δικαιοσύνης» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ. Επισημαίνει επίσης ότι ιδιαίτερα οι νεότερες γενιές υπέστησαν το μεγαλύτερο πλήγμα από την οικονομική κρίση και τις υπόλοιπες που ακολούθησαν καθώς οι προσδοκίες τους για μια καλύτερη ζωή από εκείνη των γονιών τους κατακρημνίστηκαν.

 

«Σήμερα, παρά τις τεράστιες θυσίες του ελληνικού λαού, η Ελλάδα δεν έχει καταφέρει ακόμη να αναπληρώσει, σε ικανοποιητικό βαθμό, τις απώλειες των περασμένων ετών στα εισοδήματα και στο βιοτικό επίπεδο», αναφέρει και προσθέτει ότι «τα εισοδήματα των νοικοκυριών δεν έχουν, έως σήμερα, αυξηθεί με τον απαιτούμενο ρυθμό ώστε να υπερκαλύψουν τις απώλειες της προηγούμενης δεκαετίας αλλά και να αντισταθμίσουν τις τρέχουσες πληθωριστικές πιέσεις».

«Σε έναν κόσμο ραγδαίων αλλαγών, αλλεπάλληλων κρίσεων και αυξανόμενων προκλήσεων, πιστεύουμε ακράδαντα πως απαιτείται ο σχεδιασμός πολιτικών που συνδυάζουν αποτελεσματικά μέτρα επίτευξης τριών στόχων: (α) Της πράσινης μετάβασης και της αντιμετώπισης της κλιματικής κρίσης, (β) της δημοσιονομικής σταθερότητας και (γ) της κοινωνικής συνοχής. Η δίκαιη πράσινη μετάβαση και η οχύρωση της χώρας έναντι φυσικών καταστροφών που εντείνονται από την κλιματική αλλαγή αποτελούν sine qua non προϋπόθεση για μακροπρόθεσμη και σταθερή ανάπτυξη. Η  ελληνική οικονομία έτρεχε τα προηγούμενα χρόνια ταχύτερα από άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες, κυρίως γιατί ξεκινούσε από πολύ χαμηλά. Πλέον, ο ρυθμός της εξασθενεί και συνεπώς είναι ανάγκη να επιταχύνουμε τον ρυθμό αύξησης όχι μόνο του πραγματικού ΑΕΠ, αλλά και του δυνητικού ΑΕΠ της οικονομίας μας. Προς αυτή την κατεύθυνση, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατέθεσε τη δική του πρόταση για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας με σκοπό ο κύριος κορμός του να πάει σε παραγωγικές επενδύσεις στους δυναμικούς τομείς της οικονομίας, εφαρμόζοντας την πράσινη και συμπεριληπτική αναπτυξιακή πολιτική την οποία πρεσβεύουμε» τονίζει ο κ. Ανδρουλάκης.