Μπορεί να είναι μία και μόνον η αιτία που οδήγησε τον Βρετανό πρωθυπουργό στην απόφαση να ακυρώσει την προγραμματισμένη του συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του στην Ντάουνινγκ Στριτ, έχει όμως πολλές αναγνώσεις.

Η αιτία, η οποία και προκάλεσε την ενόχληση του Ρίσι Σούνακ, είναι η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο BBC, ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα «εκλάπησαν» και ότι ο διαχωρισμός τους είναι τόσο παράταιρος, όσο θα ήταν και μιας «Μόνα Λίζα» που θα είχε κοπεί στη μέση και θα είχε μοιραστεί ανάμεσα σε δύο μουσεία. Από εκεί και πέρα, οι «αναγνώσεις» πολλές. Μπορεί κανείς να διαβάσει το ελληνοβρετανικό επεισόδιο ως «ρήξη» ανάμεσα στο Λονδίνο και την Αθήνα, ως «προσβολή» προς το πρόσωπο του Έλληνα πρωθυπουργού ή ως «εκδήλωση πανικού» από την πλευρά του Βρετανού ομολόγου του, καθόλου άσχετη με τη δημοσκοπική του κατάρρευση και το ενδεχόμενο να υποστεί μια συντριπτική ήττα στις επερχόμενες εκλογές.

Ο Σούνακ μπορεί να προσπάθησε να αναδείξει την υπόθεση των Γλυπτών του Παρθενώνα ως θέμα που άπτεται του αγγλικού πατριωτισμού, πέτυχε όμως το εντελώς αντίθετο, όπως έδειξε και η πρώτη δημοσκόπηση που έγινε λίγες ώρες μετά το «επεισόδιο» στη Βρετανία. Το μόνο που πέτυχε ο Βρετανός πρωθυπουργός, ακυρώνοντας τη συνάντηση με τον Μητσοτάκη, ήταν να συζητηθεί περισσότερο το ζήτημα.

Και ο Μητσοτάκης; Κέρδισε ή έχασε; Ο Μητσοτάκης, που άσκησε ένα είδος «επιθετικού λόμπινγκ» σε μια μάλλον ευνοϊκή συγκυρία ως προς την τύχη του αιτήματος της επιστροφής των Γλυπτών, σίγουρα κέρδισε επικοινωνιακά.Ο Έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε ως ο πολιτικός που υπερασπίζεται τα εθνικά μας θέματα και διεκδικεί με σθένος το δίκαιο των αιτημάτων. Ως ο άνθρωπος που είπε τα πράγματα με το όνομά τους ενώπιον των Βρετανών τηλεθεατών και πολιτικών, τους οποίους και κέρδισε. Τόσο οι Εργατικοί του Κιρ Στάρμερ, ο οποίος αναμένεται να διαδεχθεί τον Ρίσι Σούνακ στη Ντάουνινγκ Στριτ, όσο και τα βρετανικά ΜΜΕ και η βρετανική κοινή γνώμη αναγνωρίζουν τώρα το δίκαιο του αιτήματος της επανένωσης.

Ο πρωθυπουργός κατάφερε μάλιστα και το…ακατόρθωτο για την ελληνική πολιτική πραγματικότητα: Τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διατρανώσουν τη στήριξή τους απέναντι στη «διπλωματική απρέπεια» του κ. Σούνακ. Στη συνάντηση δε, που είχε ο κ. Μητσοτάκης με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας,μπορεί να χαρακτήρισε το περιστατικό «ατυχές», αλλά αναγνώρισε πως «είχε και μια θετική πλευρά, καθώς το δίκαιο αίτημά μας για επανένωση των Γλυπτών απέκτησε ακόμη μεγαλύτερη δημοσιότητα». Θα βρει όμως (το δίκαιο αίτημα της χώρας) ανταπόκριση, όπως υποστήριξε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας; Ναι, είναι βέβαιον ότι η «απρεπής»(κατά το επιεικέστερο) συμπεριφορά του ενοίκου σήμερα της Ντάουνινγκ Στριτ 10 και τα όσα επακολούθησαν έφεραν πιο κοντά το «Brexit των Γλυπτών»…

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο