Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στην ΕΡΤ, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το νόημα της προσέγγισης της Ελλάδας με την Τουρκία, είναι το εξής: «Σκοπός μας είναι οι διαφωνίες να μην παράγουν κρίσεις».

Θα πάμε βήμα βήμα στην προσέγγιση με την Τουρκία, ανέφερε ακόμη, αλλά η Αθήνα έχει αντιληφθεί ότι η Άγκυρα δεν έχει υποχωρήσει από τις θέσεις αναθεωρητισμού που, συχνά πυκνά, εκφράζει ο Ταγίπ Ερντογάν και οι υπουργοί του.

«Η Διακήρυξη των Αθηνών σηματοδοτεί την επόμενη μέρα» υπογράμμισε ακόμη, δίνοντας έμφαση τόσο στις σημαντικές συμφωνίες που υπέγραψαν Αθήνα και Άγκυρα, όσο και στην άρτια προετοιμασία της συνάντησης Μητσοτάκη – Ερντογάν και από τις δύο πλευρές.
Για το ζήτημα της «τουρκικής», κατά τον Ερντογάν, «μειονότητας» στη Θράκη και την απάντηση Μητσοτάκη ότι «ο προσδιορισμός της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης», ο κ. Γεραπετρίτης  εξήγησε ότι η ελληνική διπλωματία είναι πάντοτε έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα.

Έχει φτάσει το πλήρωμα του χρόνου να υπάρχει μία κατανόηση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, είπε ακόμη ο κ. Γεραπετρίτης, για να προσθέσει: «Αισθάνομαι ότι υπάρχει γνήσια διάθεση των δύο χωρών να προχωρήσουμε στη σχέση μας».

Μόνη μας διαφορά με την Τουρκία είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, τόνισε.
«Αισθάνομαι πιο δυνατός για να διαχειριστώ την οποιαδήποτε ένταση» πρόσθεσε ο υπουργός.

Ο ίδιος ρωτήθηκε και για τις σχέσεις του με τον Τούρκο ομόλογό του, Χακάν Φιντάν, με τον Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και για τη δήθεν υπόκλισή του στον Τούρκο πρόεδρο, κατά την υποδοχή στο προεδρικό μέγαρο, η οποία προκάλεσε ποικίλα σχόλια στα social media, με τον υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει πως καταλαβαίνει τις αντίθετες φωνές στην προσέγγιση της Ελλάδας με την Τουρκία, αλλά όχι και τον τρόπο με τον οποίο επιλέγουν να εκφράζονται.

Όσο για τον ίδιο, όπως είπε, θα αποδίδει πάντα τον δέοντα σεβασμό στην αρχηγό του κράτους, εννοώντας ότι η κίνησή του απευθυνόταν στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.