Ο Δημήτρης Τσιόδρας, διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αναφέρθηκε στην ολιγόωρη επίσκεψη του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Αθήνα.

Ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι «είναι σημαντική ημέρα, αφήνει ένα θετικό αποτύπωμα η επίσκεψη του προέδρου Ερντογάν, μια επίσκεψη πολύ καλά προετοιμασμένη».

«Είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης προεκλογικά ότι ακόμα και αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για την Τουρκία για τη διαφορά που έχουμε, δε σημαίνει ότι πρέπει να είμαστε διαρκώς στο ‘κόκκινο’ και να έχουμε κρίσεις. Σήμερα, πέρα από τις διακηρύξεις και τις δηλώσεις, είχαμε και κάποια από τα αποτελέσματα, με κάποιες συμφωνίες συνεργασίας», συμπλήρωσε.

«Έχουμε προχωρήσει σε μια θετική ατζέντα, τον Φεβρουάριο θα το προχωρήσουμε. Το θετικό κλίμα δε σημαίνει ότι έχουν φύγει από το τραπέζι οι διαφορετικές προσεγγίσεις που έχουμε σε μια σειρά από ζητήματα», τόνισε.

Για την αναφορά του Τούρκου προέδρου σε «τουρκική μειονότητα» στην Θράκη και την απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού είπε ότι «είχε δει όλα τα σενάρια και τι θα μπορούσε να ειπωθεί στη διάρκεια των δηλώσεων και προφανώς θα υπήρχε απάντηση. Είναι μια πάγια τουρκική θέση, ο πρωθυπουργός έδωσε την απάντηση που έδωσε, δεν υπήρξε ανταπάντηση από την πλευρά του κ. Ερντογάν, έμεινε εκεί».

«Το κλίμα ήταν καλό και στη συνάντηση που έγινε με τις αντιπροσωπείες και στη συνέχεια στο γεύμα μεταξύ των υπουργών και φάνηκε ότι όντως, αυτή η θετική ατζέντα, μπορεί να μπει μπροστά, να έχει αποτελέσματα. Ήδη έχουμε αύξηση του διμερούς εμπορίου παρά τα προβλήματα που υπήρχαν. Είναι μια αμοιβαία επωφελής λύση που μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις», πρόσθεσε.

Για τη συμφωνία για τη χορήγηση βίζας στους Τούρκους πολίτες, ώστε να διευκολυνθούν οι επισκέψεις τους στα ελληνικά νησιά, υποστήριξε ότι «πρόκειται για μια ελληνική απόφαση, δεν είναι αντικείμενο συμφωνίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, που προϋποθέτει ευρωπαϊκή έγκριση. Μπορεί ένας Τούρκος να επισκεφτεί τη Χίο με προσωρινή βίζα 7 ημέρων, όχι για να ταξιδέψει στη Γερμανία. Είναι για να μείνει στη Χίο, δεν μπορεί να πάει σε άλλο νησί».

Ακόμη, είπε ότι ο κ. Ερντογάν «θα βάρυνε τη συνάντηση το να κάνει μια αναφορά σε ένα θέμα που είναι σαφές ότι έχουμε εντελώς διαφορετικές απόψεις (σ.σ. για το Ισραήλ). Εδώ ήρθε για να έχουμε ένα βήμα παραπάνω στη θετική ατζέντα. Αυτό φάνηκε ότι τηρείται. Ακόμα και για την Κύπρο, δεν ανέφερε τη λύση δύο κρατών.

«Προγραμματίζεται επίσκεψη στην Άγκυρα του πρωθυπουργού την Άνοιξη και αναμένεται τον Φεβρουάριο να συνεχιστούν οι επαφές στα τρία στάδια που έχουμε πει, στον τομέα του πολιτικού διαλόγου, των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και της θετικής ατζέντας», κατέληξε.