Η Ελένη Βατσινά, βουλευτής Ηρακλείου με το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, απαντά για το εάν το κόμμα της θα πρέπει να αλλάξει ή όχι το ύφος και τον τρόπο που ασκεί αντιπολίτευση. Ξεκαθαρίζει με ένταση ότι «το ΠΑΣΟΚ δεν ετεροκαθορίζεται» και υπογραμμίζει στο ίδιο ύφος ότι «δεν βασιζόμαστε στην κατάρρευση κανενός κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανενός άλλου, για να εκμαιεύσουμε ποσοστά».

Η ακρίβεια συνεχίζει να καλπάζει, το ιδιωτικό χρέος γιγαντώνεται, όμως η κυβέρνηση μοιάζει να έχει το «πάνω χέρι».Ταυτόχρονα οι προτάσεις σας, παρά το πνεύμα δικαίου που τις διακρίνει, δεν γίνονται αποδεκτές. Μήπως θα έπρεπε να αλλάξουν κάπως το ύφος και ο τρόπος άσκησης της αντιπολιτευτικής στρατηγικής σας; 

Ας ξεκινήσουμε με το ότι πρόκειται για απόλυτο παράδοξο, το γεγονός ότι, παρόλο που οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν το περί δικαίου αίσθημα της κοινωνίας, παρά το ότι παρέχουν διεξόδους σε οικονομικά τέλματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, επιμένει η κυβέρνηση να μην τις υιοθετεί, εμμένοντας σε έναν στείρο κομματισμό, εγκλωβισμένη σε ένα σύστημα ψευδοπαντοκρατορίας.

Μήπως θα έπρεπε σήμερα, τώρα, έχοντας φτάσει πια στο σημείο «μηδέν», να κάνει η κυβέρνηση μία στροφή ουσίας; Να εξετάζει τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, χωρίς προκαταλήψεις και κομματικά γυαλιά, και να προτάξει την ανακούφιση των πολιτών αυτής της χώρας;

Αυτό αποτελεί διαχρονική επιδίωξη του ΠΑΣΟΚ και για αυτό αγωνιζόμαστε: για ένα κράτος Δικαιοσύνης, στο οποίο κανένας πολίτης δεν θα παραγκωνίζεται και δεν θα αισθάνεται ότι αδικείται.

Τι είναι αυτό που δεν γίνεται καλά και το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί προς το παρόν να απορροφήσει τις διαρροές ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ; 

Με βάση πρόσφατες δημοσκοπήσεις, το ΠΑΣΟΚ πλέον αποτελεί την αξιωματική αντιπολίτευση. Κι αυτή την άνοδο την καταφέραμε με επιμονή και σκληρή δουλειά, τόσο σε επίπεδο επαφής με την κοινωνία όσο και προτάσεων, τις οποίες διαμορφώνουμε μαζί με την κοινωνία.

Έχω ξαναπεί, όμως, ότι οι δημοσκοπήσεις αποτελούν φωτογραφία «της στιγμής». Για εμάς οι πραγματικές δημοσκοπήσεις γίνονται σε κάθε μας συνάντηση και επαφή με τον κόσμο. Από εκεί εισπράττουμε την αποδοχή και την εμπιστοσύνη, που μετουσιώνουμε σε πολιτικές προτάσεις. Αυτό κάθε ημέρα αποτυπώνεται, προσαυξάνοντας το έρεισμα του ΠΑΣΟΚ στην κοινωνία.

Σε αυτό να σας πω και ότι δεν βασιζόμαστε στην κατάρρευση κανενός κόμματος, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε κανενός άλλου, για να εκμαιεύσουμε ποσοστά. Το ΠΑΣΟΚ δεν ετεροκαθορίζεται.

Ο κόσμος αντιλαμβάνεται ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η ΝΔ ευνοεί μόνο τους ολίγους και εκλεκτούς. Οι πολλοί θα συστρατευθούν με το μεγάλο μας στόχο: μια κοινωνία ανθρώπινη, με ισότητα και δικαιοσύνη.

Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης των πολιτικών δυνάμεων στον χώρο της Κεντροαριστεράς και υπό ποιες προϋποθέσεις;  

Αυτήν τη στιγμή βλέπουμε να εξελίσσεται μια ιλαροτραγωδία στον ΣΥΡΙΖΑ, με «πήγαινε-έλα» στελεχών, με διαδικτυακές αψιμαχίες, ακόμη και ρίμες! Προφανώς το κλίμα δεν είναι ώριμο για να μιλήσουμε για σύγκλιση δυνάμεων, όταν το ζητούμενο για πολλούς εξακολουθεί να είναι η προσωπική προβολή, τα αξιώματα και οι καρέκλες.

Το ΠΑΣΟΚ είναι διαχρονικό Κίνημα και είναι διαχρονικά ανοιχτό στον δημοκρατικό διάλογο, με προϋπόθεση τις υγιείς προθέσεις, χωρίς ιδιοτέλεια, προς όφελος τελικά της κοινωνίας και των πολιτών.

Με τα σημερινά δεδομένα, όπως τα παρακολουθούμε, θεωρώ πως δεν υπάρχει πεδίο σύγκλισης, χωρίς να αποκλείω ότι οι συνθήκες κάποια στιγμή θα είναι ευνοϊκότερες.

Πώς κρίνετε και πού αποδίδετε τις αιτίες που έχει «σηκωθεί τόση σκόνη»γύρω από το πρόσωπο του κ. Κασσελάκη;  

Είναι ένα νέο πρόσωπο στα πολιτικά δρώμενα, το οποίο προσπαθεί να πείσει ότι φέρει ένα διαφορετικό προφίλ,από πολλές πλευρές. Το «πρόσωπο» αυτό δεν είναι σε απόλυτη αρμονία με το προφίλ και τα προβεβλημένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ – της Νέας Αριστεράς, αυτό είναι πασίδηλο.

Το να μην προβάλλονται όμως οι όποιες πολιτικές θέσεις, αλλά να στηριζόμαστε στο lifestyle, έχει δικαίως σηκώσει σκόνη, όμως σηκώνει και κριτική. Δεν είναι δυνατόν, κατά τη γνώμη μου, σε τόσο κρίσιμες συγκυρίες, εν μέσω της ψηφίσεως νομοσχεδίων για τη φορολογία και τα «κόκκινα» δάνεια, να στρέφεται και να αποπροσανατολίζεται το ενδιαφέρον των πολιτών σε οτιδήποτε άλλο.

Είστε αυτό που λέμε «νέο αίμα» στην πολιτική. Από την έως τώρα εμπειρία σας, ποια είναι τα βήματα που πρέπει να γίνουν ώστε οι βουλευτές να αποκτήσουν πραγματική και συνεχή επικοινωνία με τους πολίτες και όχι μόνο όταν ζητούν την ψήφο τους; 

Θεωρώ αυτονόητο ότι κάθε βουλευτής –αλλά και σε άλλα επίπεδα ενασχόλησης με τα κοινά– πρέπει να έχει διαρκώς επαφή με τους πολίτες. Από εκεί εισπράττουμε τον παλμό, πληροφορούμαστε τα προβλήματα, λαμβάνουμε το έναυσμα για την πολιτική που καταθέτουμε.

Το ΠΑΣΟΚ γεννήθηκε από τα «σπλάχνα» του λαού και αυτή παραμένει η πολιτική μας έως και σήμερα.Για τον λόγο αυτόν, κι εγώ η ίδια είμαι… με μια βαλίτσα στο χέρι! Μετά τις κοινοβουλευτικές υποχρεώσεις, επιστρέφω στην Κρήτη, στον τόπο όπου γεννήθηκα και μεγάλωσα, από όπου αντλώ τη δύναμή μου και έχω γνώση των προβλημάτων της. Στους πολίτες οφείλω την εκλογή μου και ως ένα ελάχιστο «ευχαριστώ» αφοσιώνομαι στην ενασχόλησή μου με το πιο μικρό μέχρι και το πιο μεγάλο θέμα των πολιτών του Ηρακλείου.

 

Συνέντευξη στον Αντώνη Ι. Αντωνόπουλο

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο