Θα θυμάστε ασφαλώς οι κάποιας ηλικίας τα τραπεζάκια έξω από τις δημόσιες υπηρεσίες με τους τύπους που αναλάμβαναν να συμπληρώνουν αιτήσεις. Πελάτες τους δεν ήταν μόνο αναλφάβητοι, αλλά και εκείνοι που δεν ήθελαν να χωθούν στον γραφειοκρατικό λαβύρινθο. Υπάρχουν και σήμερα κάποια γραφεία που αναλαμβάνουν πάσης φύσεως διεκπεραιώσεις, για πλήθος υπηρεσιών. Δυστυχώς γι’ αυτούς, τα νέα δεν είναι ευχάριστα.

Ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου ανακοίνωσε επισήμως αυτό που, με συνέντευξή του στο «Π», είχε προαναγγείλει προ ημερών: τον Ψηφιακό Βοηθό για το Δημόσιο. Πρόκειται για μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης που επιτρέπει στον πολίτη να βρει ακριβώς αυτό που ψάχνει. Το σύστημα δέχεται γραπτές και προφορικές ερωτήσεις και σε καθοδηγεί ως προς την υπηρεσία και τη διαδικασία. Μέχρι σήμερα έπρεπε να γνωρίζεις τι ακριβώς ψάχνεις στο gov.gr. Όταν όμως έχεις διαθέσιμες 1.600 υπηρεσίες, ενδέχεται να μη γνωρίζεις από πού να αρχίσεις. Όχι πια. Τώρα θα λες στον Ψηφιακό Βοηθό τι θέλεις να κάνεις και θα σε καθοδηγεί. Κοινώς, δεν χρειάζεται να γνωρίζεις πού πρέπει να απευθυνθείς. Αρκεί να ρωτήσεις τον Ψηφιακό Βοηθό. Αυτή είναι μια καινοτομία που διατίθεται σε ελάχιστες χώρες. Το 2027 θα υπάρχουν τα πάντα εκεί μέσα. Περίπου 5.000 διαδικασίες του Δημοσίου θα είναι προσβάσιμες από τον υπολογιστή ή το κινητό.

Λογικά, σε λίγες μέρες αναμένεται να λειτουργήσει και το Εθνικό Μητρώο Ζώων Συντροφιάς, προκειμένου κάθε ζώο να αποκτήσει ψηφιακό φάκελο προσβάσιμο από τον ιδιοκτήτη και τον κτηνίατρο. Σε αυτό το σχέδιο η πρόκληση (και τα δύσκολα) αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, καθώς καλείται να εφαρμόσει ένα σύστημα ψηφιακής διαχείρισης των αδέσποτων που βρίσκονται στον τομέα ευθύνης της. Αυτό δεν πρέπει να είναι και τόσο εύκολο, ειδικά για περιοχές όπου τα ζώα είναι πολλά και η διάκριση ανάμεσα σε δεσποζόμενο και αδέσποτο είναι υποκειμενική. Ωστόσο, το Μητρώο φέρνει τεράστιες αλλαγές. Εκεί θα εγγραφούν όλες οι φιλοζωικές οργανώσεις και τα καταφύγια ζώων, θα αναγγέλλονται απώλειες και ευρέσεις ζώων συντροφιάς. Κατά μία έννοια θα διασυνδέσει όλη τη φιλοζωική κοινότητα της χώρας, υποχρεώνοντας παράλληλα την Τοπική Αυτοδιοίκηση να λάβει τα απαραίτητα και αυτονόητα μέτρα. Είναι ένα δυναμικό έργο, υπό την έννοια ότι θα εμπλουτιστεί στην πορεία με νέες υπηρεσίες, εργαλεία και εφαρμογή για τα κινητά.

Κατόπιν όλων αυτών θα αναρωτηθείτε: Για ποιον λόγο το συγκεκριμένο υπουργείο είναι τόσο παραγωγικό; Είναι μόνο θέμα πολιτικών προϊσταμένων (πρώτα ο Κυρ.Πιερρακάκης, τώρα ο Δημ.Παπαστεργίου) ή κάτι περισσότερο; Ναι, πέρα από τους προϊσταμένους, είναι κάτι περισσότερο. Είναι η κουλτούρα των ανθρώπων που δουλεύουν πάνω σε αυτά τα πράγματα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το κίνητρο δεν βρίσκεται μόνο στα χρήματα, αλλά και στη δημιουργικότητα, στην ικανοποίηση που παίρνει ο υπουργός όταν βλέπει την εφαρμογή που σχεδίασε να λειτουργεί προσφέροντας υπηρεσία σε χιλιάδες ανθρώπους.

Θεωρείτε ότι ήταν αυτονόητο; Ε, όχι δεν ήταν.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο