Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, μίλησε για το χρονοδιάγραμμα για την ψήφιση του νομοσχεδίου της κυβέρνησης για την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων, θέτοντας ως ορόσημο για την ψήφιση της διάταξης τον Φεβρουάριο.

«Φιλοδοξούμε να το θέσουμε σε διαβούλευση γύρω στις αρχές με τα μέσα Ιανουαρίου. Άρα, αν τελειώσει η διαβούλευση τέλη Ιανουαρίου με αρχές Φεβρουαρίου θα εισαχθεί στη Βουλή για ψήφιση. Νομίζω πάντως, όπως λέει το Υπουργείο ότι το βλέπουμε για Σεπτέμβριο του 2025 να είναι έτοιμα όλα», ανέφερε ο κ. Βορίδης, στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Ο υπουργός αναφέρθηκε και στον χαρακτήρα των μη κρατικών πανεπιστημίων. «Πρόκειται για ιδιωτικά πανεπιστήμια, απλώς εδώ το ιδιωτικό στην πραγματικότητα έχει κάποιον περιορισμό. Το κερδοσκοπικό επιτρέπεται να διανέμει μέρισμα στους μετόχους του. Το μη κερδοσκοπικό δεν διανέμει τα κέρδη του. Δεν είναι ότι δεν πραγματοποιούνται κέρδη, πραγματοποιούνται κέρδη, μόνο που δεν διανέμονται» ανέφερε.

Ακόμη, αναφέρθηκε και στον τρόπο συντήρησής τους, για να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες εκπαιδευτικές ανάγκες.

«Θα έχουμε δίδακτρα και χορηγίες. Όπως το σκέπτεται το Υπουργείο Παιδείας, νομοθετείται μια διαδικασία εγκρίσεως και ιδρύσεως αυτών των Πανεπιστημίων και η διαδικασία αυτή ελέγχεται από αυτή την αρχή της Ανώτατης εκπαίδευσης η οποία είναι ανεξάρτητη Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης που έχουμε δημιουργήσει. Ο νόμος λοιπόν, που θα βγάλουμε θα έχει προϋποθέσεις, δηλαδή θα θέσει τους όρους λειτουργίας», επισήμανε.