H Ελλάδα κατατάσσεται από την ιστορική επιθεώρηση «The Economist» ως η χώρα με τις καλύτερες επιδόσεις μεταξύ των αναπτυγμένων κρατών. Συμπτωματικά, η αποτίμηση αυτή του περιοδικού παγκόσμιας εμβέλειας δημοσιεύθηκε την ημέρα που στην ελληνική Βουλή αρχηγοί κομμάτων της αντιπολίτευσης επιχειρούσαν να την σκιάσουν, περιγράφοντας με τα μελανότερα χρώματα, την οικονομική κατάσταση της χώρας. Επρόκειτο για τις συνήθεις κοντόφθαλμες γκρίνιες των εσωτερικών αντιπολιτεύσεων, που επαναλήφθηκαν και φέτος βαρετά,κατά τη συζήτηση επί του κρατικού προϋπολογισμού.

Όμως η ελληνική οικονομία, όπως σημειώνει το «Economist» (περιοδικό παγκόσμιας ακτινοβολίας και εγκυρότητας, με 1 εκατομμύριο αναγνώστες), βρίσκεται πρώτη ανάμεσα σε 35 χώρες μεταξύ των οποίων οι ΗΠΑ, η Νότιος Κορέα, το Ισραήλ, το Λουξεμβούργο, ο Καναδάς, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Πολωνία, η Ιρλανδία, η Δανία και άλλες, με βάση συνδυαστικά κριτήρια πέντε διαφορετικών οικονομικών και χρηματοοικονομικών δεικτών.

Η συγκριτικά καλύτερη πορεία του πληθωρισμού και του «εύρους του πληθωρισμού», η άνοδος του ΑΕΠ, η αύξηση των θέσεων απασχόλησης και οι εξαιρετικές επιδόσεις του Χρηματιστηρίου Αθηνών, που ανεβάζουν την Ελλάδα στον αφρό ανάμεσα σε πολλές σημαντικές οικονομίες, δεν αποτελούν τυχαία γεγονότα.

Αποτελούν προϊόν σκληρής δουλειάς από την πλευρά της κυβέρνησης και προϊόν συναίνεσης από τους πολίτες. Και αυτό το μήνυμα περνάει στο εξωτερικό. Ταυτόχρονα, οι επιδόσεις αυτές αποτελούν τις βάσεις πάνω στις οποίες μπορεί να στηριχθεί η βελτίωση των εισοδημάτων των εργαζομένων και των νοικοκυριών, που υπολείπονται από τα αντίστοιχα δεδομένα των περισσοτέρων από τις 35 χώρες. Τι είναι αυτό που «ενθουσιάζει» τους ειδικούς του «Economist»; Είναι το μείγμα των αποτελεσμάτων. Ως πρακτικοί άνθρωποι, σημειώνουν προφανώς θετικά το γεγονός ότι η οικονομική πολιτική είναι φιλο-αναπτυξιακή και αποδεικνύει ότι η Ελλάδα κάνει καλή δουλειά, επειδή απομακρύνεται τάχιστα από τις αποτυχίες που τη μετέτρεψαν στο «μαύρο πρόβατο».

Η Ελλάδα δεν είναι πλέον ένας Δούρειος Ίππος για την παγκόσμια οικονομία, όπως ήταν επί εποχής ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο