Η Εργατική κυβέρνηση του Τόνι Μπλερ ασκούσε πιέσεις το 2003 προς το Βρετανικό Μουσείο προκειμένου να καταλήξει σε συμφωνία με την Ελλάδα για διαμοιρασμό των μαρμάρων του Παρθενώνα, αναφέρουν σε δημοσίευμά τους οι Financial Times.

Μάλιστα το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι η κυβέρνηση Μπλερ κατηγορούσε το Βρετανικό Μουσείο για «αδιαλλαξία».

Το άρθρο επικαλείται επιστολή της συμβούλου της Ντάουνινγκ Στριτ, Σάρα Χάντερ, προς τον Τόνι Μπλερ που δημοσίευσαν τα Εθνικά Αρχεία του Ηνωμένου Βασιλείου και στην οποία ανέφερε ότι «υπάρχουν καλοί λόγοι για να το κάνουμε τόσο ιδιωτικά όσο και δημόσια να ενθαρρύνουμε το Βρετανικό Μουσείο να καταλήξει σε συμφωνία στους επόμενους 12 μήνες».

Στην επιστολή της η σύμβουλος του Τόνι Μπλερ έγραφε ότι τα μάρμαρα ηλικίας 2.500 ετών θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα «ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί» στην ψηφοφορία για την Ολυμπιακή υποψηφιότητα του Λονδίνου το 2012, σημειώνοντας ότι θα μπορούσε να βοηθήσει να κερδίσει την ελληνική ψήφο και μια «σειρά άλλων». Όμως, προειδοποίησε, «θα πρέπει να προφυλαχθούμε από άλλες χώρες που θα υποβάλλουν ανάλογα αιτήματα».

Για να λυθεί το αδιέξοδο, πρότεινε στο Λονδίνο και την Αθήνα να υπογράψουν μια συνθήκη που θα τη διέπει μια συμφωνία κοινής χρήσης των Μαρμάρων μεταξύ των δύο χωρών.

Σε χειρόγραφο σημείωμα ο Μπλερ έγραψε ότι ήταν υπέρ της δημιουργίας ενός καναλιού επικοινωνίας για να πείσει το Βρετανικό Μουσείο για τα πλεονεκτήματα μιας τέτοιας διευθέτησης.

Πρότεινε να τεθεί επικεφαλής των διαπραγματεύσεων ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Όουεν, καθώς είχε «επιρροή», αλλά παράλληλα η επιλογή του θα δημιουργούσε μία απόσταση από την κυβέρνηση.