Οι νοτιοκορεατικές ένοπλες δυνάμεις διεξάγουν σήμερα γυμνάσια με πραγματικά πυρά στο νησί Γιονπγιόνγκ, στη μεθόριο με τη Βόρεια Κορέα, μερικές ώρες αφού η Βόρεια Κορέα άνοιξε πυρ με πυρά πυροβολικού στον ίδιο τομέα, μετέδωσε το νοτιοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι κάτοικοι των νησιών Γιονπγιόνγκ και Μπανγκγιόνγκ κλήθηκαν να εκκενώσουν την περιοχή πριν απ’ αυτές τις «ασκήσεις πυροβολικού με πραγματικά πυρομαχικά με αυτοπροωθουμενους όλμους K9», μετέδωσε το Yonhap. Πρόκειται για τις πρώτες ασκήσεις αυτού του τύπου στην περιοχή αφότου οι δύο χώρες αποσύρθηκαν το Νοέμβριο από μια συμφωνία που είχε συναφθεί το 2018 για να αποφεύγονται τα στρατιωτικά επεισόδια στη μεθόριο.

Η Κίνα κάλεσε επίσης σήμερα «όλα τα μέρη να επιδείξουν ηρεμία και αυτοσυγκράτηση», αφού το βορειοκορεατικό πυροβολικό άνοιξε πυρ περισσότερες 200 φορές.

Η Κίνα ελπίζει ότι τα μέρη «θα απόσχουν από μέτρα που επιδεινώνουν τις εντάσεις και θα αποφύγουν μια νέα κλιμάκωση», σχολίασε ο εκπρόσωπος της κινεζικής διπλωματίας Ουάνγκ Ουενμπίν στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.

Οι κινεζικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν επίσης πως οργάνωσαν κοινή ναυτική περίπολο ρουτίνας και αεροπορική άσκηση σήμερα στη Νότια Σινική Θάλασσα, χωρίς να δώσουν περισσότερες λεπτομέρειες.