Την τακτική της αμφισβήτησης των αρμοδιοτήτων της Ελλάδας για ΄Ερευνα και Διάσωση (SAR) επανάφερε η Τουρκία με αφορμή το ναυάγιο το πρωί βορειοδυτικά της Ρόδου, με αγνοουμένους μετανάστες.

Το Κέντρο του Πειραιά ανήγγειλε στις 8.23 π.μ. την έναρξη επιχείρησης SAR σε ακτίνα 10ν.μ. από το σημείο που εκπέμφθηκε το SOS εντός του FIR Αθηνών και κάλεσε όλα τα μέσα τα οποία βρίσκονται κοντά στο σημείο να συντονίζονται με το Κέντρο (Piraeus JRCC) πριν εισέλθουν στην περιοχή αυτή (ΝΟΤΑΜ Α0046/24). Στην επιχείρηση SAR συμμετέχουν 2 σκάφη του Λιμενικού ένα παραπλέον πλοίο και ένα ελικόπτερο Super Puma.

Οι τουρκικές Αρχές με δική τους αναγγελία στις 10.07π.μ. (ΝΟΤΑΜ Α0200/24) δηλώνουν ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τον καθορισμό της περιοχής ευθύνης για ΄Ερευνα και Διάσωση βάσει του FIR Αθηνών και υποστηρίζει ότι η ελληνική ΝΟΤΑΜ επικαλύπτει την τουρκική περιοχή ευθύνης για επιχειρήσεις SAR αλλά και μερικώς επικαλύπτει τουρκικά χωρικά ύδατα. Η Τουρκία παραπέμπει μάλιστα στην μονομερή κατάθεση χάρτη στον ΙΜΟ .Η Τουρκική ΝΟΤΑΜ δηλώνει ότι ο συντονισμός της επιχείρησης SAR πρέπει να γίνει από τις τουρκικές Αρχές.

 Η Τουρκία μετά την μονομερή κατάθεση στον ΟΗΕ των εξωτερικών ορίων της «Γαλάζιας Πατρίδας» έχει δημοσιεύσει χάρτη οπου επιδιώκει να έχει την ευθύνη και για την αρμοδιότητα της ΄Ερευνας και Διάσωσης όχι μόνο μέχρι το μέσο του Αιγαίου εγκλωβίζοντας έτσι τα ελληνικά νησιά σε τουρκική ζώνη αρμοδιοτήτων αλλά και σε όλη την περιοχή ανατολικά της Ρόδου και της Κρήτης , αποτυπώνοντας και με αυτό τον τρόπο τις διεκδικήσεις της στην περιοχή.