Δεν μπορώ να πω. Για τη χώρα μας το 2024 «μπήκε» με το…δεξί! Δεν είχαμε, τουλάχιστον τα πρώτα 24ωρα της… «ζωής» του κάποιο μεγάλο γεγονός που να το σημάδεψε! Αντίθετα, ο Εγκέλαδος με τα 7,6 Ρίχτερ ταρακούνησε την Ιαπωνία, στην οποία κάποιες περιοχές σχεδόν ισοπεδώθηκαν και με κύματα πάνω από τρία μέτρα δημιουργήθηκε τσουνάμι.

Το 2024 ήρθε στη ζωή μας με πολλές «υποσχέσεις» για κάτι καλύτερο. Το ζητούμενο είναι να τις… τηρήσει! Και φυσικά να δούμε εμείς τι περιμένουμε ή τι θα θέλαμε από το νέο έτος.

* Να σταματήσει τους πολέμους. Δεν μπορεί στον 21ο αιώνα οι λαοί, για… ψύλλου πήδημα ή για οποιαδήποτε διαφορά, να μην μπορούν να τα βρίσκουν «δια της διπλωματικής οδού» με συνομιλίες ή «μέσω των διεθνών δικαστηρίων». Οι διαφορές δεν λύνονται με τα όπλα, τις ρουκέτες και τους πυραύλους, που το μόνο που κάνουν είναι να σκορπάνε τον θάνατο και να καταστρέφουν τα πάντα. Μακάρι οι πόλεμοι να σταματήσουν αυτόν τον χρόνο. Το 2024 λοιπόν ας πει«όχι» στον πόλεμο!

* Να δώσει φώτιση στον Ερντογάν και να καταλάβει πως με τις απειλές κατά της χώρας μας δεν θα γίνει ποτέ μέλος της Ευρώπης. Έτσι, πρέπει να συνεχίσει την τακτική των τελευταίων μηνών, η οποία έγινε ακόμη καλύτερη με τη συμφωνία που επήλθε μετά την πρόσφατη συνάντηση που είχε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Το 2024 ας τον…συγκρατήσει κάποιος από τα μεγάλα λόγια τα…παχιά και τις απειλές που μόνο κακό τού κάνουν!

* Να βρεθεί λύση στο πολύ μεγάλο πρόβλημα που μαστίζει και την Ελλάδα. Ο λόγος για την ακρίβεια, η οποία μέρα με τη μέρα όχι μόνο δεν μειώνεται, αλλά μεγαλώνει. Γιγαντώνεται! Έτσι, και παρά τις όποιες προσπάθειες της κυβέρνησης, κάποια προϊόντα κυρίως της διατροφικής αλυσίδας δεν πλησιάζονται. Κάποτε, με 50 ευρώ έπαιρνες από τον μπακάλη, συγγνώμη από το σουπερμάρκετ, είκοσι προϊόντα ευρείας κατανάλωσης. Σήμερα, με τα ίδια χρήματα το καλάθι είναι λίγο κάτω από τη μέση! Και τα προϊόντα που αγοράζεις είναι λιγότερα ακόμη και από αυτά τα άκρως απαραίτητα! Ψέματα είναι; Περιμένουμε από το 2024 η κατάσταση ης ακρίβειας αν όχι να τελειώσει, τουλάχιστον να… πέσει χαμηλά. Να μειωθεί.

* Να τελειώσει η βία, η οποία τον τελευταίο καιρό έχει πάρει τραγικές διαστάσεις. Χάνονται ζωές. Σπίτια κλείνουν. Και γενικά η βία που δεν έχει χρώμα, δεν είναι κόκκινη, πράσινη, μπλε, κίτρινη, μαύρη, είναι δυστυχώς η πρωταθλήτρια παντού. Ξεκινάει από τον αθλητισμό και ιδιαίτερα από το πιο δημοφιλές σπορ, το ποδόσφαιρο, στο οποίο όλοι πηγαίνουμε για διασκέδαση, αλλά βλέπουμε να γίνονται σκληρές μάχες σε έναν αδυσώπητο και δίχως τέλος πόλεμο. Βέβαια, η κυβέρνηση πήρε άμεσα μέτρα τα οποία όμως πλήρωσε μόνο ο «βασιλιάς των σπορ», το ποδόσφαιρο. Και όπως όλοι λένε, «πλήρωσε ίσως άδικα τη νύφη!». Ήδη οι ποδοσφαιρικοί αγώνες της Σούπερ Λίγκας διεξάγονται κεκλεισμένων των θυρών. Θέλουμε λοιπόν από το 2024 να… βάλει βέτο και να σταματήσει η βία απ’ όπου κι αν προέρχεται, από την οποία χάνονται ανθρώπινες ζωές. Να βάλει επιτέλους τέλος!

Αυτά είναι τα θέματα που κυριαρχούν στη ζωή μας και που ζητάμε από το 2024 να τα…δει με καλοσύνη και να βρει τις λύσεις.

Ζητάμε πολλά; Ο χρόνος θα δείξει!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο