«Είναι υποχρέωση της πολιτείας να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος που θέλει να ψηφίσει και δεν του το επιτρέπει η διαδικασία», ανέφερε η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Ήμασταν εκείνοι που πρωτοπορήσαμε και ουσιαστικά επισπεύσαμε με την τοποθέτησή μας την ανακοίνωση και ψήφιση του νομοσχεδίου για τους Έλληνες του εξωτερικού.

Η Πλεύση Ελευθερίας έχει δηλώσει ότι δεν πρέπει να αποκλείονται οι Έλληνες της διασποράς, οι ομογενείς και οι Έλληνες του εξωτερικού από την εκλογική διαδικασία.

Έτσι ανακοινώθηκε, στο τέλος των προγραμματικών δηλώσεων, αυτό το πρώτο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, το οποίο ξέρετε πολύ καλά και πόσο το στηρίξαμε και πόσο το υπερασπιστήκαμε, ακριβώς γιατί πιστεύουμε στην συμμετοχή», ανέφερε η Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Η επιστολική ψήφος, είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, είναι μία πάρα πολύ σημαντική δυνατότητα για τους ανθρώπους, που δεν μπορούν να προσέλθουν σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα την ημέρα των εκλογών. «Γι’ αυτό, θεωρούμε ότι είναι θετική πρωτοβουλία επί της αρχής.

Από την άλλη πλευρά, όμως και η συμμετοχή στη ζωντανή εκλογική διαδικασία την ημέρα των εκλογών, είναι ένα κορυφαίο δικαίωμα. Έτσι, λοιπόν, εμείς επιμένουμε ότι θα πρέπει από πλευράς του Υπουργείου Εσωτερικών να κινηθούν οι διαδικασίες, ώστε να υπάρχουν εκλογικά τμήματα ετεροδημοτών και στις φοιτητουπόλεις και στις έδρες των πανεπιστημίων και στα κατά τόπους εκλογικά τμήματα όπου υπάρχουν εργαζόμενοι, εποχικοί κ.ο.κ.», είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου και πρόσθεσε: «Εμείς, λοιπόν, στηρίζοντας την επιστολική ψήφο, δεν την καταγγέλλουμε, καθόλου, ίσα ίσα, θεωρούμε ότι είναι ένα θετικό βήμα και είναι μία λύση για τους ανθρώπους εκείνους, που δεν θα μπορέσουν να πάνε σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα. Ταυτόχρονα, υποστηρίζουμε ότι αυτή δεν μπορεί να σημαίνει την εξάλειψη και κατάργηση εκλογικών τμημάτων. Γι’ αυτό και είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση της φυσικής διαδικασίας ψήφου στα Προξενεία, όπως διενεργείται όλα αυτά τα χρόνια».