Στο μοντέλο της δικής του διοίκησης αλλά και στους στόχους της πενταετίας αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο δήμαρχος Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας Γιάννης Τομπούλογλου. Ο δήμαρχος ανέπτυξε επίσης τις παρεμβάσεις που πρέπει να γίνουν άμεσα, ώστε να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής των κατοίκων της πόλης του.

Ποιο είναι το μοντέλο της δικής σας διοίκησης στον Δήμο Νέας Φιλαδέλφειας-Νέας Χαλκηδόνας; 

Στο νέο μοντέλο διοίκησης που καθιερώνουμε στον δήμο, έχουμε δύο καινοτομίες: Πρώτον, και οι 17 δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας μετέχουν ενεργά στη διοίκηση είτε ως αντιδήμαρχοι είτε ως εντεταλμένοι σύμβουλοι. Και δεύτερον, έχουμε συγκεκριμένη στοχοθεσία για καθεμιά και καθέναν από αυτά τα 17 άτομα που έστειλαν οι συμπολίτες μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Δηλαδή κάθε δημοτικός σύμβουλος της πλειοψηφίας, σήμερα που μιλάμε, ξέρει όχι μόνο ποιο είναι το αντικείμενό του, αλλά και ποιους ακριβώς στόχους πρέπει να πετύχει μέσα στο 2024. Αυτό το επέλεξα διότι θέλω να προχωρήσουν γρήγορα όλοι οι τομείς δημοτικής παρέμβασης στην πόλη μας.

Ποια είναι τα προβλήματα που έχετε διαπιστώσει, τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης; 

Όλοι οι συμπολίτες μου γνωρίζουν ότι η πόλη έχει πολλά προβλήματα, αλλά δύο είναι τα μεγαλύτερα: Πρώτα η καθαριότητα είναι ένας τομέας όπου η απελθούσα δημοτική αρχή είχε πολύ φτωχά αποτελέσματα. Δικαίως οι κάτοικοι της Φιλαδέλφειας και της Χαλκηδόνας παραπονούνται για το ότι σήμερα έχουμε βρόμικες γειτονιές στον δήμο. Αυτό θα αλλάξει στο προσεχές διάστημα. Γι’ αυτό κράτησα για τον εαυτό μου την επίβλεψη της καθαριότητας και του πρασίνου. Και δεύτερον το πρόβλημα του παρκαρίσματος, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα και τις ημέρες που η ΑΕΚ παίζει στο γήπεδό της. Κι εδώ θα προχωρήσουμε το συντομότερο σε εξασφάλιση πρόσθετων χώρων για κατασκευή σταθμών πάρκινγκ.

Τι περιλαμβάνει το πρόγραμμά σας στους τομείς της Πολιτικής Προστασίας αλλά και στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών; 

Σε συνεννόηση με την Περιφέρεια, είμαστε έτοιμοι στο αμέσως προσεχές διάστημα να ξεκινήσουμε το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο που ταλαιπωρεί τη βόρεια Φιλαδέλφεια επί πάρα πολλά χρόνια, έχει τραυματίσει ανθρώπους, έχει καταστρέψει περιουσίες κ.λπ. Επίσης, συνεργαζόμαστε με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς και εθελοντές συμπολίτες μας, για τη φύλαξη και προστασία του άλσους, αυτού του υπερτοπικού πνεύμονα πρασίνου που αποτελεί μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα της πόλης μας, αν κι έχει εγκαταλειφθεί τα τελευταία χρόνια.

Με ποιον σχεδιασμό θα αντεπεξέλθετε στις μεγάλες προκλήσεις της Αυτοδιοίκησης, όπως είναι το οικονομικό και η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού;

Όπως ξέρετε, σε αυτά τα ζητήματα τα περιθώρια ενός δήμου είναι περιορισμένα, καθώς οι σχετικές αποφάσεις λαμβάνονται από την κυβέρνηση. Ωστόσο εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα χέρια: Από τη μια μεριά θα πιέσουμε για προσλήψεις κι από την άλλη θα προχωρήσουμε τη σύνδεση στοχοθεσίας κι αξιολόγησης του προσωπικού που απαιτεί ο νόμος 4940/22, με σκοπό οι εργαζόμενοι στις πιο ανταγωνιστικές υπηρεσίες του δήμου να επωφεληθούν από το μπόνους παραγωγικότητας που προβλέπει ο νόμος αυτός. Όσο για τα οικονομικά προβλήματα, χωρίς να θέλω να επιστρέψω στην προεκλογική αντιπαράθεση, παραλάβαμε έναν δήμο σε κακό χάλι. Η απελθούσα δημοτική αρχή δεν μπήκε καν στον κόπο, όπως είχε υποχρέωση εκ του νόμου, να μας αφήσει προϋπολογισμό, τεχνικό πρόγραμμα και δημοτικά τέλη, ενώ δανείστηκε χρήματα από το 2024 για να πληρώσει μέρος των υποχρεώσεών της λίγο πριν παραδώσει τη διοίκηση. Αναμένουμε τα αποτελέσματα του διαχειριστικού ελέγχου ώστε να έχουμε μια σαφή εικόνα της κατάστασης του δήμου. Τότε θα μπορούμε να πούμε περισσότερα.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Ν. Φιλαδέλφειας-Ν. Χαλκηδόνας στο τέλος της θητείας;

Καλύτερος από όσο είναι σήμερα. Πρώτα από όλα, πιο καθαρός στο κέντρο της πόλης αλλά και σε κάθε γειτονιά. Με υποδομές που θα βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των δημοτών, των κατοίκων και των εργαζομένων στην πόλη μας. Με χώρους πάρκινγκ, αξιοποίησης του ελεύθερου χρόνου των παιδιών και των οικογενειών τους. Με πιο περιποιημένα σχολικά κτίρια, ώστε τα παιδιά μας να μορφώνονται σε συνθήκες που τους αξίζουν. Με το άλσος να σφύζει από ζωή και να ξαναείναι τόπος αναφοράς για κάθε Φιλαδελφειώτη και κάθε Χαλκηδονιώτη. Με σεβασμό στο περιβάλλον, το οποίο να φαίνεται στην καθημερινότητά μας, στο άλσος μας, στα ποτάμια μας, στις πλατείες μας. Τον θέλω πιο ψηφιοποιημένο, ώστε όλο και περισσότερες υπηρεσίες να βρίσκονται στους υπολογιστές και στα κινητά των δημοτών μας. Τον θέλω πιο ανθρώπινο και θα δώσω, μαζί με τους συνεργάτες μου, όλες μας τις δυνάμεις γι’ αυτό.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο