«Όποιος παρανομεί, θα το πληρώνει ακριβά»

Αμέσως μετά την ανακοίνωση των νέων πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας από τον πρωθυπουργό, συναντήσαμε την υφυπουργό Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου η οποία μας εξήγησε τα νέα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Ανάπτυξης. Παράλληλα, μας μίλησε για τις ανατιμήσεις στην αγορά και για τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε μεγάλες εταιρείες που παρανομούν.

«Οι πολίτες μάς κρίνουν με βάση το έργο μας», δηλώνει η ίδια στο «Π» και αναφέρεται στην επόμενη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει η Ελλάδα, μπαίνοντας στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ενώ μιλάει και για τη γυναικεία επιχειρηματικότητα.

Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επιπλέον μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.Ωστόσο, η ακρίβεια παραμένει το βασικότερο πρόβλημα των νοικοκυριών. Μάλιστα, η Κομισιόν προβλέπει ακρίβεια διαρκείας έως το 2025. Τι μέτρα έχετε λάβει μέχρι τώρα για να περιορίσετε τις ανατιμήσεις; 

Η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτήν τη στιγμή για τα νοικοκυριά. Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει προχωρήσει σε σειρά παρεμβάσεων.

Με την πρωτοβουλία «Μόνιμη μείωση τιμής», ήδη έχουμε πάνω από 1.300 προϊόντα από 100 προμηθευτές με «κλειδωμένα» χαμηλότερη τιμή τουλάχιστον 5% για τους επόμενους έξι μήνες, ενώ το «Καλάθι του Νοικοκυριού» παρέχει πρόσβαση σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων σε χαμηλότερες τιμές. Θέσαμε πλαφόν στο μεικτό περιθώριο κέρδους βασικών προϊόντων, όπως τα τρόφιμα, ενώ ενισχύσαμε σημαντικά τον ελεγκτικό μηχανισμό, αναβαθμίσαμε το σύστημα για τις καταγγελίες στη γραμμή 1520 και επεκτείναμε τις δυνατότητες της εφαρμογής e-katanalotis.

Επιπρόσθετα, ο υπουργός Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την Τετάρτη νέα μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, τα οποία στοχεύουν να αντιμετωπίσουν και χρόνιες στρεβλώσεις.

Τα μέτρα αυτά αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης στρατηγικής και τα πρώτα αποτελέσματα έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε, η κυβέρνηση θα εντείνει τις προσπάθειές της για περαιτέρω μείωση των τιμών.

Ο πρωθυπουργός υπήρξε ξεκάθαρος: Η Ελλάδα δεν είναι «μπανανία» και ο πληθωρισμός της απληστίας δεν μπορεί να είναι ανεκτός. Oι έλεγχοι που διενεργούνται είναι συνεχείς και γίνονται σε όλο το φάσμα των προϊόντων και σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Όποιος παρανομεί, θα το πληρώνει ακριβά.

Όντως έχουν επιβληθεί πολύ μεγάλα πρόστιμα σε εταιρείες. Αυτά τα ποσά θα εισπραχθούν από το Ελληνικό Δημόσιο και πότε;  

Μόνο το 2023 έχουν επιβληθεί πρόστιμα 13,5 εκατομμυρίων ευρώ για θέματα κερδοφορίας, ενώ έχουν γίνει πάνω από 20.000 έλεγχοι από την παραγωγή μέχρι το ράφι.

Όλα τα πρόστιμα θα πληρωθούν, τηρώντας φυσικά όλες τις διαδικασίες που προβλέπει ο νόμος. Ήδη έχει εισπραχθεί ή βεβαιωθεί το 60%-70%, έχουν κατατεθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης αποδεικτικά είσπραξης χιλιάδων ευρώ.Παράλληλα, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, παρατηρείται ότι οι εταιρείες στις οποίες επιβάλλονται πρόστιμα ρίχνουν τις τιμές.

Ωστόσο η αντιπολίτευση ισχυρίζεται πως, αντί να πατάξετε αποτελεσματικά την ακρίβεια, δίνετε επιδόματα. Τι απαντάτε; 

Η μάχη κατά της εισαγόμενης ακρίβειας είναι η πιο σημαντική μάχη που δίνει η κυβέρνηση και είναι μια μάχη που δεν γίνεται με ευχολόγια, αλλά με έργο.

Η οικονομική στήριξη είναι απαραίτητη ανακούφιση για χιλιάδες συμπολίτες μας. Ωστόσο, τα εν λόγω μέτρα είναι μόνο ένα μέρος της συνολικής στρατηγικής μας για την αντιμετώπιση του φαινομένου και την ενίσχυση του εισοδήματος των νοικοκυριών.Ειδικότερα, κινούμαστε σε 3 άξονες:

·       Πρώτον, εφαρμόζοντας το πρόγραμμά μας, προσπαθούμε συνεχώς να αυξάνουμε το εισόδημα των πολιτών, με μόνιμες αυξήσεις μισθών σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, συντάξεων και μειώσεις φόρων.

·       Δεύτερον, ενισχύουμε τα ελληνικά νοικοκυριά με στοχευμένα μέτρα, τα οποία αποφασίζονται με βάση τις ανάγκες κάθε περιόδου, αλλά και με βλέμμα στραμμένο στις πιο ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.

·       Τρίτον, κάνουμε συνεχείς ελέγχους στην αγορά ώστε να περιορίσουμε ή να εξαλείψουμε τα φαινόμενα κερδοσκοπίας.

Μετά την κατάρρευση-διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ, οι πολίτες λένε πως ο πραγματικός αντίπαλος της ΝΔ είναι η ακρίβεια και όχι κάποιο άλλο κόμμα. Συμμερίζεστε αυτόν τον ισχυρισμό; 

Την απάντηση αυτή την έχει δώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Αντίπαλός μας, η δική μας αντιπολίτευση, είναι τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα οποία δεν έχουν χρώμα. Με αυτά ασχολούμαστε.

Τον πήχη για την κυβέρνηση τον βάζουν οι ίδιοι οι πολίτες και τον έχουν βάλει ψηλά. Μέσα σε δύσκολες συνθήκες, εν μέσω πολλαπλών κρίσεων, η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στην κοινωνία. Και συνεχίζει να το κάνει, προσπαθώντας να λύσει τα προβλήματα των πολιτών.

Θέλω, όμως, να ξεκαθαρίσω ότι αντίπαλός μας είναι και τα όποια δικά μας λάθη. Γι’ αυτό και ο πρωθυπουργός είχε μιλήσει για «αντιπολίτευση του εαυτού μας». Έχουμε χτίσει μια σχέση ειλικρίνειας με τους συμπολίτες μας, την οποία θέλουμε –και οφείλουμε– να δυναμώσουμε. Με μεθοδική δουλειά και, κυρίως, δίχως έπαρση.

Στο χαρτοφυλάκιό σας είναι τα βιομηχανικά πάρκα. Πόσα από αυτά θα ενταχθούν στο Ταμείο Ανάκαμψης;  

Τα βιομηχανικά πάρκα συνδέονται άμεσα με την ανάπτυξη της οικονομίας. Στοπλαίσιο της εφαρμογής του Σχεδίου Δράσης, πάνω στο οποίο έχει χαραχθεί η Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία, έχουμε αναθεωρήσει και εκσυγχρονίσει το θεσμικό πλαίσιο για την ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων στην Ελλάδα, απλουστεύοντας τη διαδικασία αδειοδότησης.

Πριν από λίγες ημέρες υπέγραψα την ένταξη 20 βιομηχανικών πάρκων στο πρόγραμμα χρηματοδότησης του Ταμείου Ανάκαμψης «Νέα Βιομηχανικά Πάρκα», μια δράση που εντάσσεται στην ολοκληρωμένη στρατηγική του υπουργείου Ανάπτυξης για την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση της βιομηχανίας, η οποία θα συμβάλει καθοριστικά στην ενίσχυση της βιομηχανικής βάσης της χώρας.

Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη, όσον αφορά τον μετασχηματισμό του ρόλου των Βιομηχανικών Περιοχών της χώρας, στο πλαίσιο της προσαρμογής στη στρατηγική της σύγχρονης βιομηχανίας «Industry 4.0».

Η Ελλάδα σήμερα έχει μια βάση μεγάλων, μεσαίων και μικρών επιχειρήσεων, στις οποίες μπορούμε να στηριχθούμε για να κάνουμε το μεγάλο άλμα. Έχουμε την ευκαιρία να αναδειχθούμε πρωτοπόροι σε αυτήν τη νέα εποχή, της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για την πατρίδα μας που δεν πρέπει να χαθούν.

Ως γυναίκα ίσως αντιλαμβάνεστε ευκολότερα τον «κόσμο» της γυναικείας επιχειρηματικότητας. Ποιες πρωτοβουλίες έχετε λάβει για την τόνωσή της;  

Η κυβέρνηση έχει ψηλά στην ατζέντα της την ενίσχυση του γυναικείου επιχειρείν. Στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την ισότητα των Φύλων 2021-2025 κατέχει κομβική θέση η γυναικεία επιχειρηματικότητα, προκειμένου να εντατικοποιηθούν οι δράσεις για την ενίσχυση κυρίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που διοικούνται από γυναίκες.

Και αυτό το κάνουμε πράξη με προγράμματα για την ενίσχυση των γυναικών στον επιχειρηματικό χώρο, με κίνητρα για τη δημιουργία νέων επιχειρήσεων και επενδύοντας σε πρωτοβουλίες που προάγουν τη γυναικεία ηγεσία.

Ενδεικτικά, θα αναφέρω το πρόσφατο πρόγραμμα επιχορήγησης νέων ελεύθερων επαγγελματιών με έμφαση στις γυναίκες, της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ), το –σε εξέλιξη– πρόγραμμα απασχόλησης 5.000 ανέργων, στους τομείς της πράσινης οικονομίας, επίσης με έμφαση τις γυναίκες, αλλά και το –ευρύτερο– πρόγραμμα «Έξυπνη Μεταποίηση», για ενίσχυση της τεχνολογικής υποδομής και την αναβάθμιση του κατασκευαστικού εξοπλισμού των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Η γυναικεία επιχειρηματικότητα στον τομέα της μεταποίησης αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την καινοτομία, την ανάπτυξη και τη βιωσιμότητα της βιομηχανίας.

Είμαι σε διαρκή επαφή με φορείς όπως ο Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος (ΣΕΓΕ), αλλά και με γυναίκες επιχειρηματίες, καθώς η χαμηλή συμμετοχή τους στην αγορά εργασίας έχει σημαντικό αντίκτυπο στην παραγωγικότητα.

Αξίζει, μάλιστα, να αναφέρω ότι μόλις πρόσφατα προχωρήσαμε σε μια μελέτη για την «Καταγραφή και Αποτύπωση της Γυναικείας Επιχειρηματικότητας στην Ελλάδα», η οποία θα μας βοηθήσει καίρια στη χάραξη αποτελεσματικών δημόσιων πολιτικών, που θα ευνοούν την ανάπτυξη εγχειρημάτων γυναικείας δραστηριότητας.

Εκτός από υφυπουργός Ανάπτυξης, είστε και βουλευτής Πιερίας. Πώς συνδυάζονται οι δύο ιδιότητες; 

Ο διττός αυτός ρόλος απαιτεί σημαντική οργάνωση και αφοσίωση. Ως βουλευτής έχω την ευθύνη να εκπροσωπώ τις ανησυχίες και τα συμφέροντα των πολιτών της Πιερίας, ενώ ως υφυπουργός Ανάπτυξης είμαι υπεύθυνη για την υλοποίηση και την επίβλεψη πολιτικών που στοχεύουν στην προαγωγή της οικονομικής ανάπτυξης και στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος της χώρας.

Διατηρώ μια ζωντανή σχέση με την ιδιαίτερη πατρίδα μου και αξιοποιώ κάθε ευκαιρία που μου παρέχει το πρόγραμμά μου για να επιστρέφω στην εκλογική μου περιφέρεια. Εκεί, συναντώ τους συμπολίτες μου, ακούω τα προβλήματά τους και συνεργαζόμαστε για να βρούμε λύσεις που θα βελτιώσουν την καθημερινή τους ζωή. Σε συνεργασία με τις τοπικές αρχές, στηρίζω κάθε προσπάθεια και πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενδυνάμωση της Πιερίας. Προ εβδομάδων εγκρίθηκε ένα μεγάλο έργο πνοής, η αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης στο Αιγίνιο Πιερίας, ένα έργο που υπήρξε πάγιο αίτημα, αλλά και κεντρική διεκδίκησή μου. Η Πιερία διαθέτει μοναδικά πλεονεκτήματα και αξιόλογα αγροδιατροφικά προϊόντα. Έχει τον Όλυμπο, την «Ακρόπολη της Βόρειας Ελλάδας», έναν τόπο με τεράστια μυθολογική σημασία και παγκόσμια φήμη, με μοναδικό οικοσύστημα. Είμαι αφοσιωμένη στην προώθηση και την εκμετάλλευση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της Πιερίας. Είμαι της άποψης ότι πρέπει να μάχεσαι για τον τόπο σου. Ταυτόχρονα, όμως, είμαι και της φιλοσοφίας… Μητσοτάκη, «λίγα λόγια, πολλά έργα». Οι πολίτες καταλαβαίνουν και μας κρίνουν με βάση το έργο μας.

 

Συνέντευξη  στην Άννα Καραβοκύρη
Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο