Η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, κατηγόρησε για κυβίστηση στο θέμα της επιστολικής ψήφου τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, σημειώνοντας πως η καταψήφιση του νομοσχεδίου και της τροπολογίας τους φέρνει απέναντι στον Απόδημο Ελληνισμό.

«Αν δεν συμπληρωθούν 200 ψήφοι που απαιτούνται για την έγκριση της τροπολογίας που δίνει την δυνατότητα τους Έλληνες του εξωτερικού να συμμετέχουν με επιστολική ψηφίο στις εθνικές εκλογές εμείς θα είμαστε εδώ να την φέρνουμε ξανά και ξανά έως ότου να δώσουμε την δυνατότητα στους Έλληνες συμπατριώτες μας να ψηφίζουν με επιστολική» ξεκαθάρισε η υπουργός.

Αυτή την ώρα γίνεται ονομαστική ψηφοφορία επι του νομοσχεδίου αλλά και της τροπολογίας που διευρύνει την δυνατότητα της επιστολικής και στις εθνικές εκλογές, μόνο όμως για τους εκλογείς του εξωτερικού. Για την έγκριση του νομοσχεδίου απαιτείται απλή πλειοψηφία 151 βουλευτών που σημαίνει ότι η υπερψήφιση από ΝΔ και από Πλεύση Ελευθερίας αρκεί για να γίνει νόμος του κράτους και στις επόμενες ευρωεκλογές τόσο οι εντός όσο και οι εκτός επικράτειας εκλογείς να ψηφίσουν επιστολικά εφόσον το επιθυμούν.

Η ψήφιση της τροπολογίας που αφορά εθνικές αναμετρήσεις απαιτεί αυξημένη πλειοψηφία.

Πέραν αυτών η κυρία Κεραμέως υπενθύμισε ότι η αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και οι βουλευτές της Χαριλάου Τρικούπη είχαν υπερψηφίσει το νομοσχέδιο για την επιστολική στην αρμόδια επιτροπή αλλά στην πορεία τα δύο κόμματα επιδόθηκαν σε «κυβιστήσεις».