«Είναι σεβαστό και απόλυτα κατανοητό το δικαίωμα του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει. Τους ευχαριστούμε που μας ταυτίζουν με το 75% του κόσμου που βλέπει θετικά την επιστολική ψήφο. Αυτό είναι ένα μεγάλο βήμα, θα υλοποιηθεί άριστα και θα συμβάλλει ώστε να αρθούν όλα τα θεσμικά εμπόδια για τη συμμετοχή του κόσμου στην εκλογική διαδικασία», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Θοδωρής Λιβάνιος, σε παρέμβασή του, πριν από λίγα λεπτά στην ολομέλεια, όπου ολοκληρώνεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για την επιστολική ψήφο.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε αντισυνταγματική και προσβλητική για τους απόδημους Έλληνες την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ για την καθιέρωση διακριτών εκλογικών περιφερειών για τους απόδημους.

«Θα την απορρίπτουμε όσο υπάρχει φως της ημέρας. Είναι τραγική αυτή η τροπολογία, είναι προσβλητική αυτή η τροπολογία για τους απόδημους Έλληνες. Τους λέτε “δεν είστε σε κόμματα, δεν έχετε δικαίωμα να είστε ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, είναι ενιαίο ψηφοδέλτιο”. Έτσι βγάζαμε τα πενταμελή. Ενιαίο ψηφοδέλτιο για τους απόδημους; Αλήθεια; Δεν είναι άξιοι να συμμετάσχουν σε κόμματα, δεν τους θεωρείτε άξιους να πολιτικοποιηθούν; Το κυριότερο, σύμφωνα με την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχουν δικαίωμα να επηρεάζουν ισοδύναμα το εκλογικό αποτέλεσμα οι ψηφοφόροι, όπως εάν έπαιρναν το αεροπλάνο να ψηφίσουν στη χώρα. Αυτό είναι το περιβόητο εκλέγειν του ΣΥΡΙΖΑ», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών.

Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για την εισαγωγή κριτηρίων ευαλωτότητας για τους εντός της επικράτειας εκλογής και τη δυνατότητά τους να ψηφίζουν με επιστολική, ο αναπληρωτής υπουργός είπε ότι «οδηγούμαστε σε ένα σαφάρι δικαιολογητικών» και εκ των πραγμάτων θα εξαιρεθούν εκλογείς που θα έχουν ουσιαστική αδυναμία να ψηφίσουν με αυτοπρόσωπη παρουσία, αλλά δεν θα το γνωρίζουν από πριν. «Ξέρει κάποιος στις 29 Απριλίου ότι θα αρρωστήσει και ότι θα είναι στο νοσοκομείο στις 9 Ιουνίου; Ξέρει ο γιατρός ότι στις 9 Ιουνίου θα εφημερεύει και δεν θα μπορεί να ψηφίσει. Οδηγούμαστε σε ένα σαφάρι δικαιολογητικών. Φέρτε πιστοποιητικά, φέρτε βεβαιώσεις, φέρτε τα πάντα. Αυτό αποθαρρύνει εκλογείς να εγγραφούν».

Για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τον ηλεκτρονικό εκλογικό κατάλογο, ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών είπε ότι η πρόταση προϋποθέτει αξιόπιστο και ασφαλές ίντερνετ σε όλα τα σχολεία που είναι να δρομολογηθεί.

Για την πρόσβαση στους εκλογικούς καταλόγους, είπε ότι τα κόμματα θα έχουν πρόσβαση.

Για την τροπολογία για τα ΑμεΑ είπε ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά δεν θα ήταν σωστό να ψηφίζουν σε ξεχωριστά εκλογικά τμήματα. Επίσης το μπράιγ ψηφοδέλτιο δημιουργεί προβλήματα για τη μυστικότητα, όταν είναι μια κάλπη.