Εάν είχε δοθεί η ίδια προβολή για την υπογεννητικότητα στη χώρα μας και εάν το θέμα είχε πάρει τόσο μεγάλη έκταση, όση δίνεται για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και ιδιαίτερα για την τεκνοθεσία, με νόμο, με αποφάσεις, με κομματική πειθαρχία, με…μασάζ και αναλύσεις, με δηλώσεις και με παραδείγματα,δεν θα είχαμε σήμερα πρόβλημα. Θα είχε βρεθεί λύση και η πατρίδα μας δεν θα είχε έναν γηρασμένο πληθυσμό. Δεν θα ήμασταν η τρίτη χώρα με μεγαλύτερη διάμεση ηλικία στην Ενωμένη Ευρώπη, μετά την Ιταλία και την Πορτογαλία!

Και με την ευκαιρία, να πούμε πως η ταχεία γήρανση του πληθυσμού στην Ελλάδα φαίνεται και από τον δείκτη εξάρτησης των ηλικιωμένων, ο οποίος ορίζεται ως ο λόγος των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω προς τα άτομα σε εργάσιμη ηλικία από 15 έως 64 ετών. Είναι γεγονός πως αυτός παρέμεινε σταθερός το 2022 σε σχέση με το 2021, που ήταν στο 35,6%. Αυξήθηκε κατά 5,6 ποσοστιαίες μονάδες από το 2021 μέχρι και σήμερα! Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η Ελλάδα είχε πέρυσι τον τέταρτο υψηλότερο δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων μετά την Ιταλία που έχει 37,5%, τη Φινλανδία με 37,4% και την Πορτογαλία με 37,2%.

Εάν λοιπόν είχε δοθεί ίσος χρόνος προβολής και ενημέρωσης, είναι βέβαιο πως θα είχε σχεδόν λυθεί το πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Και σήμερα δεν θα ψάχναμε λύσεις! Και φυσικά δεν θα μας έλεγαν κάποιοι επιτήδειοι, εξυπνάκηδες πιο σωστά, πως «για να λύσουμε το πρόβλημα, πρέπει να ελληνοποιήσουμε κάμποσους Πακιστανούς ή Αλβανούς ή Ινδούς ή Κινέζους που έχουν ή που κάνουν πολλά παιδιά»! Όχι, αυτή δεν είναι λύση. Είναι ένα… μπάλωμα στη μεγάλη τρύπα που υπάρχει στο θέμα αυτό. Και που ασφαλώς δεν μπορεί να κλείσει με έναν τέτοιο τρόπο. Η λύση είναι μόνο μία. Να καθίσει η κυβέρνηση και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο, ίσως και μεγαλύτερο από αυτόν που διέθεσε για τα ομόφυλα ζευγάρια, στην προβολή του θέματος. Να γίνουν καμπάνιες και ειδικές εκπομπές, όπως βλέπουμε τούτες τις ημέρες για τον νόμο που αναφέρεται στον γάμο των ομόφυλων. Μάλιστα, σε κάποια πρωινάδικα στην τηλεόραση, βλέπουμε δυστυχώς τα πράγματα…μονόπλευρα! Καλούν κάποιους μόνο από τα ομόφυλα ζευγάρια ή από τους υποστηρικτές τους. Επιδίωξή τους είναι να περάσουν τα πράγματα όπως βολεύει τα ομόφυλα ζευγάρια! Αυτό βέβαια δεν είναι ενημέρωση. Και ναι, είναι αντιδεοντολογικό.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης τον οποίο γνωρίζω από το ξεκίνημά του, από τότε που έκανε τα πρώτα βήματα στην πολιτική,δίπλα στον αείμνηστο πατέρα του, καλό μου φίλο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη,πιστεύω πως έχει καταλάβει τι γίνεται και πού πάμε με το μεγάλο και δύσκολο πρόβλημα της υπογεννητικότητας. Και φυσικά πριν η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη, καλό είναι να πάρει δραστικά μέτρα θεραπείας. Ας κάνει πράξη αυτό που λένε οι ιατροί. Είναι καλύτερο το να προλαμβάνουμε κάτι, παρά να το θεραπεύουμε.

Χρειάζονται άμεσα μέτρα. Τέτοια μάλιστα που οι μελλοντικοί γονείς να μη λένε ότι είναι δύσκολα τα πράγματα. Δεν κάνουμε παιδιά γιατί δεν μπορούμε, δεν έχουμε λεφτά να τα μεγαλώσουμε. Και ακόμη οι μανούλες με το ίδιο σκεπτικό να μη… σταματάνε στο ένα παιδάκι. Είναι αλήθεια πως η κυβέρνηση με τη γέννηση κάθε παιδιού δίνει 2.000 ευρώ, αλλά και κάποια μικρά επιδόματα. Όμως αυτά δεν φθάνουν. Είναι ψίχουλα, όταν μάλιστα το βρεφικό γάλα κοστίζει μια περιουσία. Ή μήπως κάνω λάθος;

Μέτρα λοιπόν, όχι αύριο αλλά χθες, Κυριάκο μου.

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο