Απαιτώντας από την κυβέρνηση τις ίδιες αυξήσεις στο επίδομα επικινδυνότητας που η απερχόμενη κυβέρνηση της Πορτογαλίας, χορήγησε στη δικαστική αστυνομία (PJ), χιλιάδες αστυνομικοί διαδήλωσαν στη Λισαβόνα.

Οι διαδηλωτές, που ήταν εκτός υπηρεσίας και φορούσαν πολιτικά, συγκεντρώθηκαν σε πλατεία στο κέντρο της Λισαβόνας και ξεκίνησαν μια σιωπηλή πορεία προς το Κοινοβούλιο, όπου σκόπευαν μόνο να ψάλλουν τον εθνικό ύμνο.

Στα τέλη Νοεμβρίου, μετά την παραίτηση του πρωθυπουργού Αντόνιο Κόστα, αλλά ενώ εξακολουθούσε να έχει εξουσίες για τη λήψη αποφάσεων, η κυβέρνηση ενέκρινε αυξήσεις του μισθού επικινδυνότητας για την PJ που μπορεί να φτάσουν σχεδόν τα 700 ευρώ τον μήνα. Οι αυξήσεις έχουν αναδρομική ισχύ από τον Ιανουάριο του 2023.

Έκτοτε, οι αξιωματικοί της Αστυνομίας Δημόσιας Ασφάλειας (PSP) και τα μέλη της Εθνικής Ρεπουμπλικανικής Φρουράς (GNR) – η οποία περιπολεί τους αυτοκινητόδρομους και τις αγροτικές περιοχές – πραγματοποίησαν συγκεντρώσεις κατά της διαφορετικής μεταχείρισης. Προσθέτουν ότι τα μέλη της PSP και της GNR «πρακτικά είχαν τις ίδιες αρμοδιότητες με εκείνα της PJ».