«Ηγούμαστε στον δημοκρατικό χώρο και την προοδευτική παράταξη», δηλώνει ο Θανάσης Οικονόμου, μέλος της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, και προσθέτει ότι στις ευρωεκλογές«δεν θα μας πλησιάσει το ΠΑΣΟΚ, παρά τα θρυλούμενα».

Αντίθετα, κρίνει πως «παγιώνεται η κυβερνητική δυσαρέσκεια, με ραγδαία πτώση των ποσοστών της κυβέρνησης, απότοκο της θηλιάς της ακρίβειας στα τρόφιμα και στη στέγη».

Το Σαββατοκύριακο διοργανώθηκε το Περιφερειακό Συνέδριο στην Κοζάνη. Γιατί το 1ο στη Δυτική Μακεδονία;

Η Δυτική Μακεδονία είναι η περιφέρεια με τη μεγαλύτερη νεανική ανεργία στην Ευρώπη. Βιώνει τα τελευταία χρόνια τις συνέπειες της βίαιης απόφασης απολιγνιτοποίησης, με αποτέλεσμα την ερήμωση και την εγκατάλειψη.

Πρόθεσή μας είναι να δώσουμε έμφαση στα ζητήματα της περιοχής. Από την ενέργεια και τη μετάβαση της χρήσης του λιγνίτη, τις δημόσιες δομές Υγείας και Παιδείας, την τοπική επιχειρηματικότητα,την απουσία νέων, την ανεργία, την κοινωνική συνοχή.Θέλουμε την ανατροπή μιας μίζερης κατάστασης χωρίς προοπτικές, που διώχνει τα παιδιά από τον τόπο τους. Επιδιώκουμε την ευημερία, με μια οικονομία δραστήρια, ενισχυμένη και ανθεκτική.

Είχαν προγραμματιστεί 13 συνέδρια, ένα σε κάθε-περιφέρεια. Θα γίνουν όλα μέχρι το Συνέδριό σας;

Επόμενο Περιφερειακό Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στη Λάρισα στις 10 Φεβρουαρίου. Η επιλογή της Θεσσαλίας είναι προφανής, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του καλοκαιριού και τα προβλήματα που προκύψαν. Η ανασυγκρότηση των υποδομών αλλά και των θεσμών θωρακίζει την κοινωνία και τις ζωές μας. Τα υπόλοιπα συνέδρια θα πραγματοποιηθούν με ορίζοντα έως τις ευρωεκλογές.

Τα Περιφερειακά μας Συνέδρια είναι η νέα επιλογή προσέγγισης του ποια ανάπτυξη και ποια προοπτική χρειάζεται ένας τόπος. Πιστεύουμε ότι για τη ζωή τους πρέπει να αποφασίζουν οι δρώντες κι όχι κάποιοι σοφοί επίχάρτου. Στηρίζουμε την περιφερειακότητα και την αποκέντρωση.

Μέχρι και τις ευρωεκλογές, θα μπορέσει ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί ως δεύτερος πόλος διακυβέρνησης, απέναντι στην κυριαρχία του Κυρ. Μητσοτάκη και της ΝΔ;

Μέχρι τις επόμενες εθνικές εκλογές, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αξιωματική αντιπολίτευση και η ΝΔ κυβέρνηση. Οι ευρωεκλογές αποτελούν απλώς έναν σταθμό με τη δική τους ξεχωριστή σημασία και θεωρώ ότι δεν θα μας πλησιάσει το ΠΑΣΟΚ, παρά τα θρυλούμενα.

Αν με ρωτάτε λοιπόν αν ξεπεράσαμε το σοκ της ήττας των εθνικών εκλογών, την κομματική εσωστρέφεια και τη διάσπαση, ναι,βρίσκουμε σιγά και σταθερά τον βηματισμό μας και συνεχίζουμε να ηγούμαστε στον δημοκρατικό χώρο και την προοδευτική παράταξη. Παραμένουμε οι εκφραστές με τις πολιτικές μας θέσεις, της αγωνίας και της ελπίδας των αδυνάτων.

Μεγάλη μερίδα της κοινωνίας, που δεν διαθέτει πατρικό σπίτι, αντιμετωπίζει πρόβλημα στέγασης. Τι θα προτείνατε, ως υπεύθυνος του τομέα Στεγαστικής Πολιτικής;

Όντως το κόστος διαβίωσης, στέγη και τρόφιμα, αποτελούν αθόρυβες «βόμβες» στα θεμέλια της κοινωνίας μας.Το ενοίκιο έχει φθάσει το ύψος ενός μισθού.Το 40% του συνολικού πληθυσμού βρίσκεται σε δεινή θέση,υποχρεώνεται να δίνει πάνω από το μισό του εισόδημα για ανάγκες στέγασης. Δεν αναφέρω καν την ποιότητα της στέγασης σε αδυναμία θέρμανσης (39%) ή στενότητας χώρου (42%). Ούτε τις καθυστερημένες εξοφλήσεις των υποχρεώσεων.

Η στεγαστική πίεση είναι ιδιαίτερα αυξημένη στους νέους. Το 72% των νέων ζουν στο παιδικό τους δωμάτιο.Χρειαζόμαστε συναίνεση για να λυθούν τόσο επείγοντα κοινωνικά ζητήματα όπως είναι το στεγαστικό:

·       Κίνητρα και αντικίνητρα φορολογικά, ώστε να βγουν στην αγορά κλειστά σπίτια ιδιωτών.

·       Λειτουργικά τα ακίνητα που είναι στην κατοχή των servicers, διαφορετικά τριπλάσιος ΕΝΦΙΑ.

·       Αξιοποίηση των ανεκμετάλλευτων ακινήτων του ευρύτερου Δημοσίου.

·       Με ποσοστό επί των εσόδων από τις πλατφόρμες βραχύβιας μίσθωσης, και σε συνεργασία με τα πανεπιστήμια, δημιουργία φοιτητικών εστιών.

·       Αξιοποίηση, για φοιτητικές εστίες, κατασχεμένων ξενοδοχείων.

·       Πλαφόν στις ετήσιες αυξήσεις ενοικίων, όπως και σε νέα μισθωτήρια.

·       Περιορισμός των νέων Αirbnbσε κορεσμένες περιοχές τα επόμενα πέντε χρόνια.

·       Κατάργηση της GoldenVisa.

·       Μακροχρόνια δημιουργία προϋποθέσεων οργανισμού, ώστε να κατασκευάζονται κοινωνικές κατοικίες, είτε μεσώ προγραμμάτων είτε με κοινωνική αντιπαροχή.

Οι αγρότες ξεσηκώνονται. Ποιες είναι οι προτάσεις σας;

Οι Έλληνες αγρότες αντιμετωπίζουν ζήτημα επιβίωσης. Δεν έχουν πάρει τις αποζημιώσεις. Έχουν τεράστιο κόστος ενέργειας. Αναγκάζονται να πουλούν σε εξευτελιστικές τιμές τα προϊόντα τους και να τα βλέπουν σε δυσθεώρητες στα ράφια.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δίπλα τους με συγκεκριμένες θέσεις:

·       Κατάργηση του Ειδικού Φόρου Καυσίμων για το αγροτικό πετρέλαιο. Μείωση τουΦΠΑ στο 6%, εφοδίωνστο αγροτικό ρεύμα, πλαφόν στα 7 σεντς η κιλοβατώρα.

·       Επιδότηση ζωοτροφών και λιπασμάτων ώστε να καλυφθούν οι αυξήσεις.

·       Πλαφόν στην κερδοφορία των εταιρειών εμπορίας εφοδίων.

·       Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ στο 100% σε καλλιέργειες και ζωικό κεφάλαιο. Αποζημιώσεις για εξοπλισμούς, εγκαταστάσεις, γη, που έχουν επηρεαστεί από πυρκαγιές και πλημμύρες.

·       Ο ΕΛΓΑ θα παραμείνει δημόσιος.

·       Στη Θεσσαλία επιτέλους αντιπλημμυρικά και αρδευτικά έργα.

·       Επανασχεδίαση της ΚΑΠ. Δεν είναι δυνατόν η ΝΔ να έχει αφαιρέσει 240 εκατ. από τη βασική ενίσχυση.

·       Ρύθμιση οφειλών ώστε η αγροτική γη να μην απειλείται από αναγκαστική ρευστοποίηση.

 

Συνέντευξη στον Γιάννη Σπ. Παργινό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο