Ξεκίνησε η διαδικασία επιλογής σε ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

Απέχουμε μόλις 80 ημέρες από την ημερομηνία (24 Απριλίου) υποβολής εκ μέρους των κομμάτων των καταλόγων με τους υποψήφιους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι διαδικασίες για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων για τις ευρωεκλογές του Ιουνίου είναι σε πλήρη εξέλιξη.

Στη ΝΔ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκινήσει ήδη να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, με περιοδείες στην Αττική, και το επόμενο διάστημα αυτές θα πάρουν πιο συστηματικό χαρακτήρα και θα πλαισιωθούν από επισκέψεις στην επαρχία.

Η Εύη Χριστοφιλοπούλου, της οποίας η ανακοίνωση ένταξης στη ΝΔ δεν έπεσε ως κεραυνός εν αιθρία,δεν θα είναι το μόνο πρόσωπο που έχει διατελέσει βουλευτής του ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με πληροφορίες, υποψήφιος θα είναι και ο Πύρρος Δήμας. Μάλιστα, ο χρυσός Ολυμπιονίκης είχε δώσει το «παρών» στην πρόσφατη περιοδεία του πρωθυπουργού στην Αγία Παρασκευή.

Στα ονόματα που έχουν συζητηθεί είναι και η Βούλα Πατουλίδου. Όλα αυτά δυσκολεύουν μια ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Ανδρέα Λοβέρδου, αν και τόσο ο ίδιος όσο και το Μέγαρο Μαξίμου ουδέποτε επιβεβαίωσαν ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Εκ νέου υποψήφιοι θα είναι οι νυν ευρωβουλευτές του κόμματος Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Στέλιος Κυμπουρόπουλος και ίσως Ελίζα Βόζεμπεργκ. Από την άλλη, με τα ως τώρα δεδομένα, δύσκολο μοιάζει να διεκδικήσει μια τρίτη θητεία ο Μανώλης Κεφαλογιάννης. Εκκρεμεί, πάντως, ένα ραντεβού του με τον πρωθυπουργό. Εκτός ψηφοδελτίου αναμένεται να μείνουν η Μαρία Σπυράκη και ο Θεόδωρος Ζαγοράκης, ενώ ο Γιώργος Κύρτσος, που είχε εκλεγεί με τη ΝΔ το 2019,έχει διαγραφεί από το κόμμα.

Ο δημοσιογράφος Γιώργος Αυτιάς,το πιο αναγνωρίσιμο πρόσωπο εκτός πολιτικής, συζητείται έντονα για μια θέση στο ευρωψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας.

«Κλειδωμένη» θεωρείται η υποψηφιότητα του διευθυντή του Γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού, Δημήτρη Τσιόδρα, ο οποίος έχει άτυπα ξεκινήσει προεκλογική εκστρατεία.

Υποψήφιοι αναμένεται να είναι ο Ναπολέων Μαραβέγιας, ο οποίος διεκδίκησε στις εθνικές εκλογές την έδρα της Κεφαλονιάς, ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου, που ήταν στην ένατη, μη εκλόγιμη θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ, και ο παρα-Ολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης.

Μένει επίσης να φανεί αν θα πολιτευθεί εκ νέου, όπως και το 2019, ο πρώην υφυπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Αμυράς, ενώ ονόματα που «παίζουν» είναι αυτά του καθηγητή Σωτήρη Σέρμπου, ο οποίος χρημάτισε για ένα διάστημα διπλωματικός σύμβουλος του Νίκου Ανδρουλάκη, του συνδικαλιστή της ΕΛ.ΑΣ. Γιώργου Καλλιακμάνη, ενώ έχει ακουστεί και το όνομα του αντιπτεράρχου ε.α. Κωνσταντίνου Ιατρίδη.

Αισιοδοξία Ανδρουλάκη

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται και οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ για τη σύσταση του ευρωψηφοδελτίου, ενόψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.

Το ψηφοδέλτιο χειρίζεται ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης και οι ανακοινώσεις αναμένονται να γίνουν εντός του Μαρτίου, αφού τις υποψηφιότητες εγκρίνουν η Κεντρική Επιτροπή και το Πολιτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

Στη Χαρ. Τρικούπη επικρατεί αισιοδοξία ότι το ΠΑΣΟΚ θα εκλέξει τέσσερις ευρωβουλευτές. Με 12% εκλέγει τρεις, αλλά, με βάση τα δημοσκοπικά δεδομένα, θεωρείται πολύ πιθανό να φτάσει τους τέσσερις,

Με βάση τις μέχρι στιγμής πληροφορίες,για το ευρωψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ έχουν «κλειδώσει» οι Ανδρέας Σπυρόπουλος, γραμματέας της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ και ο στενότερος συνεργάτης του Νίκου Ανδρουλάκη, Νίκος Παπανδρέου, νυν ευρωβουλευτής, Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Μανιάτης, πρώην υπουργός Περιβάλλοντος και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά και επί πολλά έτη βουλευτής Αργολίδας.  Ακόμη οι: Βασίλης Σκουντής, αθλητικογράφος (ήταν υποψήφιος βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές, στο Ρέθυμνο), Σάκης Αρναούτογλου, μετεωρολόγος της ΕΡΤ, Ηλίας Κικίλιας,οικονομολόγος, γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Όλγα Μαρκογιαννάκη, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Έφη Κουτεντάκη, πρώτη περιφερειακή σύμβουλος στην Κρήτη, Κώστας Χρυσόγονος, πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος,Πάνος Γκανιάτσος, υποψήφιος βουλευτής στον Βόρειο Τομέα Αθηνών.

Το «βάρος» στον Κασσελάκη 

Εν μέσω προσυνεδριακού διαλόγου και με τα περιφερειακά συνέδρια να αρχίζουν από αύριο (Κυριακή), ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει εκ των πραγμάτων σε προεκλογικούς ρυθμούς, ενόψει ευρωεκλογών.Από τα ονόματα που ήδη έχουν ακουστεί, το μόνο που φαίνεται «κλειδωμένο» είναι αυτό του Νίκου Φαραντούρη.

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η υποψηφιότητα των νυν ευρωβουλευτών Κώστα Αρβανίτη και Έλενας Κουντουρά, ενώ στο κάδρο μπήκε και ο διευθυντής της ΚΟ Γιώργος Τσίπρας, με τη μετακίνησή του αυτή να ρίχνει νερό στον μύλο των σεναρίων περί ανασχηματισμού στην ηγετική πυραμίδα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, καθώς και η σύζυγος του αείμνηστου Ολυμπιονίκη και πρώην αναπληρωτή εκπροσώπου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξανδρου Νικολαΐδη, Δώρα Τσαμπάζη.

Ο κ. Κασσελάκης δίνει ιδιαίτερο βάρος και στις επιδόσεις των πρώην υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εθνικές εκλογές, που κατέγραψαν καλά ποσοστά και οι οποίοι στην επόμενη μάχη του Ιουνίου μπορούν να βοηθήσουν πανελλαδικά στα ποσοστά του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αρχίσει να ακούγεται και το όνομα της εκπροσώπου Τύπου Δώρας Αυγέρη, η οποία ήρθε δεύτερη στη Β’ Θεσσαλονίκης, αλλά και άλλων πρώην βουλευτών, όπως του Μάριου Κάτση από τη Θεσπρωτία και της Ολυμπίας Τελιγιορίδου από την Καστοριά.Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται και η επικεφαλής των 39 «thinktanks» και πρώην υποψήφια στο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Διάνα Βουτυράκου, ενώ ανάμεσα στα ονόματα στα οποία επενδύει ο κ. Κασσελάκης είναι και κάποια από τη νέα φουρνιά στελεχών, όπως η Έφη Μιχελάκη.

 

του Φώτη Σιούμπουρα

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο