Σε λίγες ημέρες, από τις 12 του μηνός, ανοίγουν, για την ακρίβεια ξανανοίγουν, οι πόρτες των γηπέδων ποδοσφαίρου, ύστερα από την απόφαση της κυβέρνησης, σύμφωνα με την οποία οι αγώνες των πρωταθλημάτων της Σούπερ Λίγκας 1 και 2 διεξάγονται εδώ και δύο μήνες «κεκλεισμένων των θυρών»! Η απόφαση, όπως είναι γνωστό, πάρθηκε ύστερα από τα επεισόδια που έγιναν στο κλειστό γήπεδο του Ρέντη στον αγώνα βόλεϊ Ολυμπιακού- Παναθηναϊκού, που είχε ως αποτέλεσμα τη δολοφονία του 30χρονου αστυνομικού.

Βέβαια, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτή η ποινή ήταν ικανή ώστε να παταχθεί η βία στους αθλητικούς χώρους και ιδιαίτερα στα γήπεδα. Και φυσικά δεν μπορώ να ξέρω τι μας επιφυλάσσει το μέλλον. Και αυτό, επειδή πιστεύω πως τα μέτρα αυτά ήταν…ασπιρίνες! Αφήστε που, όπως ακούω και όπως μου το επιβεβαίωσε τις προάλλες γνωστός ποινικολόγος και στέλεχος μεγάλης ομάδας, κάποιες ΠΑΕ σκέπτονται να προσφύγουν στο Διοικητικό Εφετείο και «να ζητήσουν αποζημίωση για διαφυγόντα κέρδη από το κλείσιμο των γηπέδων»! Βέβαια, το ζητούμενο είναι: Τι θα γίνει εάν τελικά η προσφυγή τους γίνει δεκτή και δικαιωθούν οι ΠΑΕ; Ποιος θα πληρώσει την αποζημίωση στις ομάδες; Δηλαδή «ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο»;

Προχθές, μέλος της κυβέρνησης με ρώτησε: «Τι πρέπει να γίνει κατά την άποψή σου, προκειμένου να αποφευχθεί η βία; Και να μην έχουμε αύριο επεισόδια και νέα μέτρα από την κυβέρνηση;». Η απάντησή μου είναι… κτισμένη πάνω σε τρεις πυλώνες.

Πρώτος: Τήρηση από τις ΠΑΕ όλων όσα η Πολιτεία ζήτησε. Ηλεκτρονικό εισιτήριο. Ψηφιακές κάμερες. Και περιορισμό και επιτήρηση των συνδέσμων, των οργανωμένων οπαδών κατά τη διάρκεια των αγώνων, και όχι μόνο.
Δεύτερος: Εφαρμογή του αθλητικού νόμου στις ΠΑΕ εκείνες που οι οπαδοί τους υποπίπτουν σε καταστάσεις και συμπεριφορές τέτοιες, οι οποίες προωθούν τη βία. Και φυσικά οι ποινές να είναι αυστηρές μόνο για την ομάδα εκείνη, οι οπαδοί της οποίας ήταν υποκινητές της βίας. Και σε περίπτωση που υπάρξει υποτροπή,να ισχύσει ακόμη και η ποινή του υποβιβασμού! Και πυλώνας τρίτος: Να βρεθούν και να τιμωρηθούν οι υποκινητές! Όποιοι κι αν είναι. Παράγοντες της ΕΠΟ και της ΚΕΔ. Παράγοντες των ΠΑΕ. Διαιτητές. Και ιδιαίτερα οι τελευταίοι θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί, γιατί κάθε αμφισβητούμενο σφύριγμά τους είναι ικανό να τινάξει τον αγώνα στον αέρα.

Το είδαμε στο παρελθόν, προ τιμωρίας των ομάδων με…λουκέτο στα γήπεδα για τους φιλάθλους, αλλά και κατά τη διάρκεια της τιμωρίας, όταν κάποιοι διαιτητές σφύριζαν «άλλα αντ’ άλλων» αλλάζοντας το τελικό αποτέλεσμα, και ευτυχώς που ήταν άδεια τα γήπεδα! Κάποιοι θα πρέπει να πουν στην ΚΕΔ και αυτή στους διαιτητές να σφυρίζουν σωστά και δίκαια, ώστε μα μη δίνουν την εντύπωση πως στηρίζουν μία ή δύο συγκεκριμένες ομάδες! Με την ευκαιρία, να θυμίσω πως οι διαιτητές δεν είναι άμοιροι ευθυνών. Και φυσικά δεν πρέπει να είναι στο απυρόβλητο. Πόσες φορές με τις αποφάσεις τους παρότρυναν τους φιλάθλους να προβούν σε βία. Να μπουν στον αγωνιστικό χώρο και να αρχίσουν τα…παρατράγουδα με την Αστυνομία, η οποία πρέπει να σταθεί στο ύψος της, κάτι που θα το δούμε ύστερα από τις αποφάσεις και τις σχετικές οδηγίες του υπουργού.

Εάν λοιπόν τηρηθούν όλα αυτά και ιδιαίτερα ο τρίτος πυλώνας που αναφέρεται στη διαιτησία, είμαι σίγουρος πως η βία, αν δεν παταχθεί, τουλάχιστον θα μειωθεί κατά πολύ. Και φυσικά δεν θα χρειαστεί να ισχύσει αυτό που τόνισα σε άλλο σχόλιό μου, ότι εάν δεν αλλάξει κάτι στις ομάδες, αν δεν γίνει κάποιο συνταρακτικό γεγονός για τη διαιτησία, ακόμη και από τη… Σελήνη διαιτητές να έρθουν, δεν θα υπάρξει καμία βελτίωση και η βία θα παραμείνει στο ελληνικό ποδόσφαιρο. Εμπρός λοιπόν αποφάσεις τώρα, όσο σκληρές κι αν είναι. Όχι άλλες «ασπιρίνες»!

 

Γράφει ο Γιώργος Κοντονής

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο