Η κυβέρνηση της ΝΔ επιχαίρει ότι διατήρησε τους πόρους της ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027, για την Ελλάδα, στο ίδιο επίπεδο με την περίοδο 2015-2020, κάτι για το οποίο επαίρεται και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, που -πρόσφατα σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής δήλωσε «ότι Θυμάται, ότι προσωπικά έκανε αυτή την διαπραγμάτευση».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ και προσθέτει:

Ας δεχθούμε λοιπόν ότι άλλη μία ακόμα «περήφανη διαπραγμάτευση» της «Κυβέρνησης των Αρίστων», στέφθηκε με επιτυχία, με την υποσημείωση βέβαια ότι οι «επιτυχείς και περήφανες διαπραγματεύσεις» των Κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, τα τελευταία 40 χρόνια, «συντέλεσαν» στη μείωση του προϋπολογισμού για την ΚΑΠ, στο πλαίσιο του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) της ΕΕ, δηλ. του Μακροπρόθεσμου Προϋπολογισμού της ΕΕ, από 70% που ήταν το 1980 στο 28,8% για την περίοδο 2021-2027.

Και ερχόμαστε στην πληρωμή των Άμεσων Ενισχύσεων του Πυλώνα Ι (προκαταβολή τον Οκτώβρη και εξόφληση τον Δεκέμβρη από τον ΟΠΕΚΕΠΕ), στο πλαίσιο της πρώτης, ουσιαστικά, χρονικά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ στη χώρα μας. Από μια πρώτη ανάλυση προέκυψε ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι μας, είδαν στους λογαριασμούς τους μειωμένα ποσά από 20% έως 40%.

Θα απαντήσει η Κυβέρνηση ότι, καταρχήν, στην πληρωμή αυτή δεν καταβλήθηκαν τα ποσά για τα «Οικολογικά Σχήματα», που ουσιαστικά αντικατέστησαν το «Πρασίνισμα» της προηγούμενης περιόδου και αποτελούν το 25% των ποσών για τον Πυλώνα Ι. Αλλά δεν θα απαντήσει, τουλάχιστον με πειστικό τρόπο, γιατί επιλέχθηκαν τα συγκεκριμένα δέκα (10) «Οικολογικά Σχήματα» στο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, αυτό με τις πολλές αστοχίες και παραβλέψεις, για το οποίο έγινε μια προσχηματική δημόσια διαβούλευση, που «ούτε δημοκρατική ούτε πολυσυμμετοχική ήταν», όπως και πάλι επαίρεται η Κυβέρνηση.

Δέκα (10) «Οικολογικά Σχήματα», για τα οποία έγκαιρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισημάνει ότι είναι πολλά και προκαλούν προβλήματα, αφενός κατανόησης και επιλογής από τον αγροτικό κόσμο και αφετέρου ελέγχων από τον διοικητικό μηχανισμό, με συνέπεια την μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή τους και πιθανή έκβαση την μη απορρόφηση των σχετικών πόρων, κάτι για το οποίο μέχρι σήμερα έχει, δυστυχώς, επιβεβαιωθεί. Ειδικά, μάλιστα για την κτηνοτροφία, όταν στο Οικολογικό Σχήμα «Διατήρηση μεθόδων βιολογικής κτηνοτροφίας», θα μπορούν να επωφεληθούν μόνο όσοι κτηνοτρόφοι είναι ήδη ενταγμένοι στη βιολογική κτηνοτροφία ή στο Οικολογικό Σχήμα «Βελτίωση της περιβαλλοντικής κατάστασης βοσκήσιμων γαιών σε περιοχές που αντιμετωπίζουν κίνδυνο ερημοποίησης λόγω διάβρωσης», όπου εξαιτίας της τεχνικής λύσης στην κατανομή των βοσκότοπων (κατανομή βοσκότοπων σε άλλη περιοχή από την έδρα του κτηνοτρόφου, ακόμα και σε άλλη περιφέρεια), είναι άγνωστο πώς θα εφαρμοστούν οι συγκεκριμένες δράσεις, όταν μάλιστα τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Και αφού αναφερόμαστε στην κτηνοτροφία, ποιος από τους κυβερνώντες θα απολογηθεί, ειδικά, στους κτηνοτρόφους μας, για τα μειωμένα ποσά που είδαν στους λογαριασμούς τους, εξαιτίας της μείωσης του προϋπολογισμού της Αγρονομικής Περιφέρειας των Βοσκοτόπων σε ποσοστό 27%;

Όλα αυτά και πολλά άλλα, οφείλει να εξηγήσει η Κυβέρνηση της ΝΔ, αντί να καταφεύγει στα συνήθη επικοινωνιακά τεχνάσματα, με αφηγήματα του τύπου «της διατήρησης των πόρων της ΚΑΠ της περιόδου 2021-2027, για την Ελλάδα, στο ίδιο επίπεδο με την περίοδο 2015-2020» ή, σε φάσεις έξαρσης της αλαζονείας της και της αναλγησίας της, να «κουνά το δάχτυλο» και ενίοτε να ειρωνεύεται στους χειμαζόμενους, αλλά περήφανους, αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους μας. Γι’ αυτό ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι αποφασισμένος να σταθεί, μέχρι τέλους, δίπλα στους αγωνιζόμενους αγρότες και κτηνοτρόφους μας, έως ότου δοθούν ουσιαστικές λύσεις στα δίκαια αιτήματά τους, για την αξιοπρεπή διαβίωσή τους και τη διατήρηση της ζωής στην ελληνική ύπαιθρο.