«Σόουμαν, κομπάρσος, αλλά και αυταρχικός ο Κασσελάκης» – Ισορροπίες τρόμου στο κόμμα, λίγες μέρες πριν από το Συνέδριο

Όλοι υποκρίνονται από κάτι στον ΣΥΡΙΖΑ. Ο Στέφανος Κασσελάκης ότι ηγείται του κόμματος. Ο Διονύσης Τεμπονέρας ότι δεν τον αμφισβητεί και ο Παύλος Πολάκης ότι εγχειρίζει… συγγενή του στην Κρήτη, την ώρα που στη Βουλή ψηφίζεται το νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια, έστω και αν η φωτογραφία από την υποτιθέμενη επέμβαση έχει ημερομηνία 13 Φεβρουαρίου 2024.

Μια ισορροπία η οποία δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. Ήδη μάλιστα έχει αρχίσει να μοιάζει με «τρόμου», καθώς το ένα επεισόδιο διαδέχεται το άλλο, με τον Στέφανο Κασσελάκη να είναι τουλάχιστον εκνευρισμένος με τα περισσότερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, και τα τελευταία να χάνουν την υπομονή τους με τους αιφνιδιασμούς, τις εκπλήξεις και τον αυταρχισμό του προέδρου του κόμματος.

Το περίπου «καπέλωμα»

Η τελευταία επεισοδιακή εβδομάδα θα μπορούσε να συμπυκνώνει όλο το εξάμηνο της ηγεσίας του Στέφανου Κασσελάκη. Πρώτα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε την ανατροπή και εμφανίστηκε ακάλεστος στο «πάρτι» προαναγγελίας ενοποίησης της Κεντροαριστεράς, με τους Τεμπονέρα, Αχτσιόγλου και Χριστοδουλάκη. Η εκδήλωση, που είχε προκαλέσει «νευρική κρίση» στην Κουμουνδούρου, είχε απαγορευτεί «δια ροπάλου» για τα μέλη του κόμματος, ενώ τα πιστά –στον Κασσελάκη– στελέχη τη λοιδορούσαν με όποιον τρόπο μπορούσαν.

Ο Κασσελάκης μπορεί λοιπόν να κέρδισε επικοινωνιακά, καπελώνοντας μια εκδήλωση που είχε στόχο να τον αμφισβητήσει ανοιχτά (όπως και τον Νίκο Ανδρουλάκη), ταυτόχρονα όμως εκνεύρισε τους υποστηρικτές του, καθώς τους «άδειασε» πανηγυρικά, νομιμοποίησε την παρουσία του Διονύση Τεμπονέρα –που μέχρι λίγες ώρες πριν από την εκδήλωση κατηγορούνταν για προσωπικές στρατηγικές– ως επίσημο εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ στην εκδήλωση, καθώς ο ίδιος ο Κασσελάκης δεν δέχθηκε να τοποθετηθεί, ενώ αναγνώρισε και ως συνομιλητή του κόμματός του τη μέχρι πρότινος ηγέτιδα των… αποστατών με τις «υπεξαιρεθείσες έδρες», Έφη Αχτσιόγλου, δίνοντάς της το χέρι.

«Εκρηκτική» Πολιτική Γραμματεία

Την Τετάρτη ακολούθησε η «εκρηκτική» διαδικτυακή Πολιτική Γραμματεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο Στέφανος Κασσελάκης βρισκόταν στις Βρυξέλλες. Πολλά μέλη του οργάνου ήταν ήδη εκνευρισμένα από τα γεγονότα της προηγούμενης ημέρας και το κλίμα φάνηκε από την αρχή. Μια παρεξήγηση στην ενημέρωση του Στέφανου Κασσελάκη ήταν αυτή που έβαλε «μπουρλότο» στη συνεδρίαση.

Ο πρόεδρος ενημερώθηκε ότι η πλειοψηφία του οργάνου διαφωνεί με την πρότασή του. Εκείνος κατάλαβε ότι διαφωνούν με την πρότασή του για ηλεκτρονική ψηφοφορία σε ό,τι αφορά τα όργανα των τοπικών και νομαρχιακών οργανώσεων, εκείνοι διαφωνούσαν απλώς με την αναβολή, η οποία σύμφωνα με τους ίδιους θα έδινε κακή εικόνα για το κόμμα λίγες εβδομάδες πριν από το Συνέδριο.

Το «δημοψήφισμα» έπεσε πάλι σαν απειλή στο τραπέζι από την πλευρά του προέδρου, ουσιαστικά επιχειρώντας να καταργήσει το όργανο και να κάμψει τις διαφωνίες. Ακόμα και ο κατά τα άλλα ψύχραιμος Αλέκος Φλαμπουράρης εξανέστη, χαρακτήρισε «αυταρχικό» τον τρόπο του Στέφανου Κασσελάκη και αποχώρησε κλείνοντας τη σύνδεσή του. Ακολούθησαν η Κατερίνα Νοτοπούλου και η Ζωή Καρκούλια, με την τελευταία μάλιστα να περιγράφεται ως η πιο εκνευρισμένη όλων και να φτάνει σε σκέψεις ακόμα και για αποχώρηση από το όργανο.

Παντελώς αδιάφορος για τον χαμό που είχε προκαλέσει το βράδυ της ίδιας μέρας, ο Στέφανος Κασσελάκης δημοσίευε φωτογραφία με τον σύζυγό του Τάιλερ για τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου και κατηγορούσε τα ΜΜΕ που δημοσιοποίησαν τον «χαμό» στην Πολιτική Γραμματεία.

«Κερασάκι» το νομοσχέδιο

Η εβδομάδα έκλεισε με τον Στέφανο Κασσελάκη να δίνει εκ νέου τελεσίγραφο για την ψήφο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, στο νομοσχέδιο για τα ομόφυλα ζευγάρια που έφερε η κυβέρνηση. «Η καταψήφιση είναι για την ακροδεξιά πτέρυγα της ΝΔ», ανέφερε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωνε ότι «η αποχή είναι για τους Βορίδηδες αυτού του τόπου».

Το μήνυμα του προέδρου άφηνε στην πραγματικότητα μια διέξοδο για τους βουλευτές του κόμματος που διαφωνούσαν με το νομοσχέδιο. Τον δρόμο που διάλεξε τελικά η Νίνα Κασιμάτη, να δηλώσει δηλαδή «παρών». Απών αντίθετα ήταν ο βουλευτής Επικρατείας, Όθων Ηλιόπουλος, ενώ ο Παύλος Πολάκης, πάνω στον οποίο είχαν πέσει τα φώτα, είχε προεξοφληθεί ότι θα απέχει από τη διαδικασία.

Με τον Στέφανο Κασσελάκη να έχει προαναγγείλει κυρώσεις από την Πολιτική Γραμματεία της Πέμπτης, ο «αψύς Σφακιανός» προσπάθησε να υποστηρίξει ότι έλειπε όχι γιατί διαφωνεί –αστεία πράγματα–, αλλά γιατί πραγματοποιούσε δύσκολο χειρουργείο σε συγγενή του στην Κρήτη, δημοσιεύοντας μάλιστα σχετικές φωτογραφίες.

Μόνο που ο «αψύς» πιάστηκε στα πράσα, καθώς οι φωτογραφίες είχαν ημερομηνία 13/2, δύο ημέρες δηλαδή πριν από την ψηφοφορία, και αναγκάστηκε να ανασκευάσει, λέγοντας πως «δεν δέχεται μαθήματα προοδευτικότητας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη», πως έχει ενστάσεις για την τεκνοθεσία και την παρένθετη μητρότητα (η οποία δεν συμπεριλαμβανόταν στο νομοσχέδιο), αλλά και πως είναι… αστείο όλοι να ασχολούνται μαζί του ενώ η κυβερνητική πλειοψηφία είχε τόσες διαρροές.

Την ώρα που όλοι περίμεναν την «καρατόμηση» του Παύλου Πολάκη, το ίδιο βράδυ, τουλάχιστον από τη θέση του συντονιστή των ΕΠΕΚΕ της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο Στέφανος Κασσελάκης έπινε το ποτό του με μέλη του κόμματος σε γνωστό γκέι μπαρ στο Γκάζι, πανηγυρίζοντας ουσιαστικά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας.

 

του Αντώνη Αναστασόπουλου

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο