«Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει συνιστώσες. Είναι συμπαγής και αδιαίρετη», αναφέρει η Ασημίνα Σκόνδρα για με τις εσωκομματικές τριβές. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή της στο «Π», μας μιλάει για τις αγροτικές κινητοποιήσεις στην Καρδίτσα, τα αιτήματα των αγροτών του θεσσαλικού κάμπου, αλλά και για τις επικείμενες ευρωεκλογές.

Εκλέγεστε σε μια μεγάλη αγροτική περιφέρεια, την Καρδίτσα. Τι κλίμα εισπράττετε όσον αφορά τις κινητοποιήσεις; 

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών ανήκουν σε ένα ευρύ πλαίσιο διαμαρτυρίας, το οποίο πηγάζει από την ανασφάλεια, την αβεβαιότητα και την αγωνία για το μέλλον τους. Ως προς την Καρδίτσα, δεδομένου ότι πρόκειται για έναν νομό με κατά βάση αγροτική οικονομία, από τη δεκαετία του 1990, που ξεκίνησε αυτή η μορφή διαμαρτυρίας, οι αγρότες μας πάντα συμμετείχαν. Δεν επικρατεί κάποιο ιδιαίτερο κλίμα, πέραν των οικονομικών διεκδικήσεών τους, οι οποίες είναι εν μέρει δικαιολογημένες, και αυτό το αναγνωρίζει και η κυβέρνηση και το δείχνει με τον συνεχή διάλογο.

Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει αυτήν τη στιγμή ο αγροτικός κόσμος στην περιοχή σας; 

Το πρώτο και βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν γενικά οι αγρότες είναι το κόστος παραγωγής, το οποίο ήταν ήδη υψηλό και, τελευταία, επιδεινώθηκε από την κρίση ακρίβειας, που ταλανίζει όλη την Ευρώπη. Επιπλέον, η περιοχή μου υπέστη τεράστιες καταστροφές από τον «Daniel» και η επαναφορά της αγροτικής δραστηριότητας σε κανονικούς ρυθμούς, αλλά και η ανόρθωση της αγροτικής οικονομίας, μας προβληματίζει όλους, ενώ ταυτόχρονα είναι και προτεραιότητα όλων μας.

Η Καρδίτσα, όπως και ολόκληρος ο θεσσαλικός κάμπος, επλήγη από τις πρόσφατες θεομηνίες. Πώς προχωρούν οι αποζημιώσεις όσων επλήγησαν; Υπάρχουν καθυστερήσεις; 

Λαμβάνοντας υπόψη το πλήθος των αιτήσεων αποζημίωσης, που ξεπέρασαν τις 64.000, και ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβληθεί σε περισσότερος από 45.000 δικαιούχους 154 εκατ. ευρώ, από την κρατική αρωγή, και δεδομένων των απαραίτητων ελέγχων και διασταυρώσεων που απαιτούνται, θεωρώ ότι οι χρόνοι είναι παραπάνω από ικανοποιητικοί. Παράλληλα, έχουν δοθεί από τον ΕΛΓΑ, από τον Οκτώβριο μέχρι σήμερα, 150 εκατ. ευρώ αποζημιώσεις φυτικής και ζωικής παραγωγής και αυτές τις ημέρες θα καταβληθούν επιπλέον 110 εκατ. Μέχρι, δε, το τέλος Φεβρουαρίου θα αρχίσει και το πρόγραμμα αποκατάστασης του ζωικού κεφαλαίου που χάθηκε, με 100% κρατική κάλυψη της δαπάνης. Φυσικά, ο κατάλογος με τις επιμέρους παροχές και ελαφρύνσεις είναι μακρύς.

Δηλαδή θεωρείτε επιτυχημένες τις κυβερνητικές παρεμβάσεις; 

Τόσο η ταχύτητα όσο και η συνολική πρόνοια προς τη Θεσσαλία, μετά την επέλαση του «Daniel», μπορούν να χαρακτηριστούν ως ιδιαίτερα επιτυχημένες. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να λάβουμε υπόψη την πρωτοφανή σφοδρότητα του φαινομένου και τις ανάγκες που δημιούργησε. Η κυβέρνηση στάθηκε δίπλα στους Θεσσαλούς, όπως και στον «Ιανό», καταβάλλοντας αποζημιώσεις και ενισχύσεις σε νοικοκυριά, αγρότες και επιχειρήσεις. Επιπλέον, η Θεσσαλία έχει ενταχθεί στις περιοχές προτεραιότητας για την απορρόφηση κονδυλίων που συνδέονται με την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και την πολιτική προστασία.

Ας κάνουμε έναν μικρό απολογισμό. Τι έχει πράξει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση για την ενίσχυση των πληγέντων της Θεσσαλίας;

Πέρα των αποζημιώσεων, κυρίαρχος στόχος είναι η γρήγορη αποκατάσταση των υποδομών και η αντιπλημμυρική θωράκιση της Θεσσαλίας. Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, αναμένεται η έκθεση των Ολλανδών εμπειρογνωμόνων σχετικά με τον σχεδιασμό των έργων αποκατάστασης. Από εκεί και πέρα, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα, για την περάτωση των απαραίτητων έργων υποδομής και αντιπλημμυρικής προστασίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο προϋπολογισμός για τις καταστροφές του «Daniel» θα ξεπεράσει, σε βάθος τετραετίας, τα 3,3 δισ. ευρώ. Ήδη, σε αυτή την κατεύθυνση, έχουν κινητοποιηθεί πόροι οι οποίοι ξεπερνούν το 1 δισ., σε πρώτη φάση για την προσωρινή αποκατάσταση δρόμων, γεφυρών, για την επαναλειτουργία δικτύων ηλεκτρισμού και ύδρευσης.

Κι όμως, η αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση ότι τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια δεν έκανε τίποτα για τη στήριξη του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Τι απαντάτε;

Τα προηγούμενα τέσσερα χρόνια, η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταρχάς απάλλαξε τον πρωτογενή τομέα από τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που είχε επιβάλει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. Παράλληλα, στήριξε ποικιλοτρόπως τον τομέα αυτόν, διαπραγματεύτηκε τη νέα ΚΑΠ και πέτυχε να παραμείνουν οι ενισχύσεις για τη χώρα μας στο ύψος των 19,3 δισ. ευρώ, όπως δηλαδή και στην προηγούμενη ΚΑΠ, όταν χώρες όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία και το Βέλγιο υπέστησαν μείωση 10%-15%.

Πολέμησε τις παράνομες ελληνοποιήσεις και έδωσε πάνω από 1 δισ. ευρώ σε αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές. Καλό είναι λοιπόν η αντιπολίτευση να μην κάνει κριτική για τον πρωτογενή τομέα και, αν η ίδια ξεχνά, οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θυμούνται πολύ καλά τη δεινή οικονομική θέση που τους είχε φέρει η φοροκαταιγίδα της τετραετίας 2015-2019.

Επίσης, σας κατηγορεί πως έχετε αφήσει ανεξέλεγκτους τους μεσάζοντες, με αποτέλεσμα ένα προϊόν από το χωράφι στο ράφι να είναι έως και δέκα φορές ακριβότερο. 

Αναφέρεστε σε ένα φαινόμενο που είναι διαχρονικό, που δεν προέκυψε χθες, ούτε το προκάλεσε η κυβέρνηση της ΝΔ. Αντίθετα, αναγνωρίζει το πρόβλημα της ακρίβειας, εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους και παίρνει μέτρα, τόσο για τον παραγωγό όσο και για τον καταναλωτή. Ωστόσο, η εξάλειψη του μεγάλου αριθμού μεσαζόντων μπορεί κυρίως να επέλθει με την αλλαγή νοοτροπίας στον αγροτικό κόσμο και με την απόφασή τους να ενώσουν δυνάμεις, να συνεργαστούν, να συνεταιριστούν και να προχωρήσουν οι ίδιοι σε δευτερογενή και τριτογενή μεταποίηση, όπως και σε εμπορία και διάθεση των προϊόντων τους.

Φοβάστε πως στις επικείμενες ευρωεκλογές οι αγρότες μπορεί να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους προς τη ΝΔ στις κάλπες; 

Πιστεύω ότι οι αγρότες θα ψηφίσουν με σωστά κριτήρια στις ευρωεκλογές. Έχουν ανεπτυγμένη κρίση και μνήμη και γνωρίζουν καλά ότι η ΝΔ, πέραν του ότι έβαλε τη χώρα στην ΕΕ, είναι το πλέον αταλάντευτα φιλοευρωπαϊκό κόμμα και πάντα υπέρμαχο της ενοποίησης αυτής. Γνωρίζουν επίσης πολύ καλά ότι τα δισ. ευρώ, με τα οποία ενισχύονται κάθε χρόνο μέσω επιδοτήσεων και ευρωπαϊκών προγραμμάτων, αποτελούν μέρος της πολιτικής αυτής και είμαι σίγουρη ότι για κανέναν λόγο δεν θα διακινδυνεύσουν το οικοδόμημα αυτό.

Όσο για τη Νέα Δημοκρατία, έχει αποδείξει ότι δεν ασκεί ψηφοκεντρική πολιτική. Με γνώμονα τον άνθρωπο-πολίτη και σύμφωνα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας, αντιμετωπίζει αλλεπάλληλες κρίσεις και διαχειρίζεται κρίσιμα οικονομικά και κοινωνικά ζητήματα. Σε καμία περίπτωση ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν ενήργησε προσβλέποντας στην όποια κάλπη. Αν κάποιοι αγρότες επιλέξουν μια «τιμωρητική» ψήφο στις ευρωεκλογές, είμαι βέβαιη ότι θα είναι μια συντριπτική μειοψηφία.

Είναι γεγονός πως η ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών έχει προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στο εσωτερικό της ΝΔ. Θεωρείτε πως τέτοιες πρωτοβουλίες απομακρύνουν τη ΝΔ από τη βάση του κόμματος; 

Προσωπικά πιστεύω ότι έχει ήδη γίνει πολύ μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό, ωστόσο αξίζει να αναφέρουμε, ακόμα μια φορά, πως η εσωκομματική συζήτηση και οι τυχόν διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της ΝΔ λειτούργησαν παραγωγικά για την τελική μορφή του σχεδίου νόμου. Το κόμμα μας λειτουργεί βάσει δημοκρατικών κανόνων κι έτσι κάθε άποψη γίνεται σεβαστή και εισακούεται και το ίδιο ισχύει για τα μέλη της ΝΔ.

Πώς κρίνετε τη στάση της Εκκλησίας απέναντι στο νομοσχέδιο; 

Η Εκκλησία μας αναμφίβολα αποτελεί έναν από τους κρίκους της αλυσίδας, που περιχαρακώνει την κοινωνική συνοχή της χώρας μας. Η στάση της ήταν αναμενόμενη, δεδομένου ότι ο ρόλος της είναι να προασπίζεται τους θεσμούς και τις αξίες που διέπουν τις εκκλησιαστικές διδαχές. Από εκεί και πέρα όμως, δεν είναι δυνατόν κανείς να κλείσει τα μάτια σε φαινόμενα όπως οι νέες μορφές συμβίωσης, που προέκυψαν μέσα από τον κοινωνικό μετασχηματισμό των τελευταίων δεκαετιών. Με τον γνώμονα αυτόν, σκύψαμε όλοι πάνω στο ζήτημα και νομοθετήσαμε, για χάρη των παιδιών που ήδη ανήκουν σε ομόφυλες οικογένειες, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Ένα άλλο μεγάλο θέμα, που προκαλεί γκρίνια στο εσωτερικό της παράταξής σας, είναι η αξιοποίηση αρκετών στελεχών που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Αυτή η τακτική επιφυλάσσει κινδύνους που θα προέλθουν από τα δεξιά της ΝΔ; 

Η επιτυχημένη πορεία της παράταξής μας, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποδεικνύει πως η στρατηγική που ακολούθησε, από την ανάληψη της προεδρίας του κόμματος έως σήμερα, οδήγησε σε αλλεπάλληλες και αναμφισβήτητες εκλογικές νίκες, αλλά και σε επιτυχημένη διακυβέρνηση της χώρας. Αυτό δεν είναι μόνο προσωπική μου άποψη, επιβεβαιώνεται από γεγονότα και στοιχεία.

Ως προς τον διαχωρισμό του εσωτερικού της ΝΔ, θα τονίσω ότι η ΝΔ του 2024 είναι ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, πρωτοπόρο και ιδιαιτέρως δημοκρατικό, που ωστόσο βασίζεται και διέπεται από τις αρχές και τις αξίες του ιδρυτή της, του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και όσα στελέχη από άλλους χώρους προσέρχονται στη ΝΔ σημαίνει ότι συμφωνούν και υιοθετούν τις αρχές αυτές, οι οποίες δεν επιτρέπουν εσωκομματικό διαχωρισμό. Η Νέα Δημοκρατία δεν έχει συνιστώσες. Είναι συμπαγής και αδιαίρετη.

Θεωρείτε πως είναι υγιής η εικόνα που παρουσιάζουν αυτήν τη στιγμή οι δημοσκοπήσεις, που αποτυπώνουν κυρίαρχη τη ΝΔ και μετά το χάος, χωρίς αντιπολίτευση;  

Αν και βάση της δημοκρατίας είναι η πολυφωνία και στο κόμμα μας η θέση αυτή εφαρμόζεται, δυστυχώς διακρίνουμε πως οι υπόλοιποι πολιτικοί χώροι στην Ελλάδα διέρχονται σοβαρή κρίση, με αποτέλεσμα τον κατακερματισμό τους. Σαφώς η ισχυρή αντιπολίτευση είναι θεμιτή και αν μάλιστα είναι και σοβαρή, συμβάλλει και στο να γίνονται οι κυβερνήσεις καλύτερες. Όμως, στην παρούσα στιγμή, σίγουρα δεν τίθεται θέμα υγείας, γιατί έχουμε μια ισχυρή και αποτελεσματική κυβέρνηση, που ως αντιπολίτευση έχει μόνο τα προβλήματα της χώρας και των πολιτών. Αν κάτι είναι λοιπόν ασθενικό, ας ψάξει η αντιπολίτευση να δει τι είναι αυτό και να το θεραπεύσει…

 

Συνέντευξη στην Άννα Καραβοκύρη

Φωτό: Κώστας Πρόφης

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο