Η συνεχόμενη αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία στις υγειονομικές αρχές.

Μετά τον 18χρονο φοιτητή στην Πάτρα που είχε διαγνωστεί με μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο στα μέσα Ιανουαρίου, μια 20χρονη φοιτήτρια του Μαθηματικού στο ίδιο Πανεπιστήμιο εισήχθη εσπευσμένα στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου την Πέμπτη (22.02.24), με συμπτώματα κεραυνοβόλου μορφής μηνιγγίτιδας.

Είχε προηγηθεί το απόγευμα επίσκεψη της νεαρής κοπέλας στην κατάληψη της Σχολής, όπου και κατέρρευσε μπροστά στα έντρομα μάτια των συμφοιτητών της.

Ειδοποιήθηκε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ, το οποίο την μετέφερε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Πατρών στο Ρίο, όπου οι γιατροί διαπίστωσαν εξάνθημα, διαταραχή στην πίεση και σύγχυση, συμπτώματα που οδήγησαν -μαζί με εργαστηριακή και κλινική εξέταση- στη διάγνωση της μηνιγγίτιδας.

Η κοπέλα διασωληνώθηκε και εισήχθη άμεσα στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) ενώ η κατάστασή της χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς, κρίσιμη.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ο οποίος ειδοποιήθηκε από τους γιατρούς της Πάτρας, ενεργοποίησε αμέσως το πρωτόκολλο και προχώρησε σε απολύμανση των χώρων του Πανεπιστημίου, αλλά και στη προληπτική χορήγηση χημειοπροφύλαξης σε επαφές” της φοιτήτριας.

Σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στη σχολή, αναφέρεται πως «όσοι φοιτητές και φοιτήτριες βρέθηκαν στο χώρο της κατάληψης και ήρθαν σε επαφή με το κρούσμα, εάν νιώσουν συμπτώματα πονοκέφαλου, εμετού, πυρετού, κακουχίας να επικοινωνήσουν άμεσα με τον προσωπικό τους γιατρό και την Αντιπρύτανη Φοιτητικής Μέριμνας”

 

ΕΟΔΥ: Αύξηση των περιστατικών μηνιγγίτιδας εντός του 2023
Πηγές από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με τις οποίες επικοινώνησε το iatropedia.gr ανέφεραν πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων μηνιγγίτιδας κατά τον τελευταίο χρόνο και συγκεκριμένα μετά την λήξη της πανδημίας του κορονοϊού, ενώ στην πανδημία είχε σημειωθεί κάθετη πτώση στα περιστατικά.

Το 2023, σύμφωνα με την υποχρεωτική δήλωση από τις Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας των Νομαρχιών και από συστηματική επικοινωνία με το Εθνικό Κέντρο Αναφοράς Μηνιγγίτιδας της Σχολής Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, εντοπίζεται σχεδόν τετραπλασιασμός των περιστατικών σε σύγκριση με το 2021-2022.

Συγκεκριμένα, ενώ τα τελευταία χρόνια τα κρούσματα μηνιγγίτιδας δεν ξεπερνούσαν τα 5 ετησίως, τον τελευταίο χρόνο καταγράφονται περισσότερα 20 κρούσματα πανελλαδικά, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με στοιχεία από τον ΕΟΔΥ και το ECDC, ανά έτος εντοπίστηκαν στην Ελλάδα:

2017 …… 42 κρούσματα μηνιγγίτιδας
2018…….. 34 κρούσματα
2019…….. 32 κρούσματα
2020 ……. 21 κρούσματα
2021 …….. 4 κρούσματα
2022 …….. 4-6 κρούσματα
2023 …….. πάνω από 22-23 κρούσματα
Όπως αναφέρει σχετική έκθεση του ΕΟΔΥ, το διάστημα 2004-2023 δηλώθηκαν συνολικά 1.133 κρούσματα μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, με τη μέση ετήσια δηλούμενη επίπτωση να ανέρχεται στα 0,52 κρούσματα ανά 100.000 πληθυσμού.

Η επίπτωση του νοσήματος παρουσίασε σημαντική πτωτική πορεία από το 2013 έως το 2022 (Γράφημα 1).

 

Ειδικά την περίοδο της πανδημίας COVID-19 η επίπτωση της νόσου έφτασε στα χαμηλότερά της επίπεδα και αυτό αποδόθηκε στην εφαρμογή περιοριστικών μέτρων αποστασιοποίηση, χρήση μάσκας, κλείσιμο σχολείων). Το έτος 2023 η επίπτωση της νόσου αυξήθηκε φτάνοντας σε προπανδημικά επίπεδα”, αναφέρεται στην Έκθεση του ΕΟΔΥ.