Γιατί η χώρα μας πρόκειται να καταστεί πανευρωπαϊκό κέντρο τεχνολογικών εξελίξεων – Δημιουργούνται χιλιάδες θέσεις εργασίας

Το Μνημόνιο Συνεργασίας, που υπέγραψαν τον περασμένο μήνα στο Άμπου Ντάμπι ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρης Παπαστεργίου και ο υπουργός Επενδύσεων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) και CEO της ADQ, Μοχάμεντ Χασάν Aλσουγουαντί, άνοιξε τον δρόμο για γιγαντιαίες επενδύσεις που πρόκειται να κάνουν στη χώρα μας τεχνολογικές εταιρείες από όλο τον κόσμο. Ήδη εγκρίθηκε από την κυβέρνηση η χορήγηση κινήτρων στη Microsoft Operations 4733 Hellas, συνδεδεμένη εταιρεία με τη Microsoft, για την κατασκευή τριών datacenters στην Αττική, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους στην Ελλάδα, συνολικού προϋπολογισμού της τάξης των 976 εκατ. ευρώ.

Πάνω από 1,2 δισ. δολάρια

Η σχετική ανακοίνωση προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση σε όσους ασχολούνται με τον συγκεκριμένο κλάδο, δεδομένου ότι κάνει λόγο για δημιουργία datacenters η συνολική ισχύς των οποίων θα μπορούσε να φτάσει τα 500 megawatts (MW)! Το συγκεκριμένο νούμερο είναι εξαιρετικά μεγάλο, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα υπάρχοντα datacenters στη χώρα εκτιμάται ότι έχουν συνολική ισχύ της τάξεως των 30 MW!

Έως το 2025, η Ελλάδα αναμένει μεγάλες επενδύσεις σε datacenters, κυρίως από εταιρείες όπως οι Microsoft, Lamda Hellix (Digital Realty), Google, Amazon Web Services και Lancom.

Οι επενδύσεις αυτές, που έχουν ανακοινωθεί μάλιστα, αναμένεται να αυξήσουν σημαντικά τις αρχικές προβλέψεις, που έκαναν λόγο για κεφάλαια άνω των 1,2 δισ. δολαρίων σε ορίζοντα πενταετίας για την ανάπτυξη κέντρων δεδομένων στη χώρα. Βάσει σχετικών στοιχείων, η αγορά κέντρων δεδομένων της Ελλάδας θα φτάσει τα 1,218 δισ. δολάρια ΗΠΑ έως το 2028 από 735 εκατ. δολάρια το 2022, αυξανόμενη με σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 9%.

Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί,οι επενδύσεις σε data centers στην Ελλάδα θα είναι οι εξής:

Microsoft: Η επένδυση της Microsoft ανέρχεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ. Ήδη η εταιρεία ολοκλήρωσε τις αδειοδοτικές διαδικασίες προκειμένου να ξεκινήσει την κατασκευή του πρώτου από τα τρία datacenters που σκοπεύει να δημιουργήσει στην περιοχή της Ανατολικής Αττικής. Οι μπουλντόζες είναι πιθανό να ξεκινήσουν αρκετά σύντομα, δεδομένου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία επιλογής της κατασκευαστικής εταιρείας που θα αναλάβει το έργο. Πάντως, πηγές της αγοράς δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο για τα άλλα δύο datacenters να επιλέξει διαφορετικό «δρόμο». Όπως, για παράδειγμα, να δώσει το έργο –το ένα εκ των δύο data centers– σε τρίτο «παίκτη» από το εξωτερικό που θα έρθει στην Ελλάδα για να αναλάβει το συγκεκριμένο πρότζεκτ. Σε ό,τι αφορά το τρίτο κέντρο, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθεί υφιστάμενη υποδομή από υπάρχοντα «παίκτη».

Στο μεταξύ, μόλις πρόσφατα η γαλλική DATA4, η οποία έχει αρκετά έντονη παρουσία στην ευρωπαϊκή αγορά των data centers και συνεργάζεται με τη Microsoft, προχώρησε στη δημιουργία θυγατρικής στην Ελλάδα και αναζητεί στελέχη που θα αναλάβουν τη δημιουργία ενός data center.

Google: Πληροφορίες από τον χώρο των κέντρων δεδομένων κάνουν λόγο για μια επένδυση που θα υλοποιηθεί σε στάδια, ξεκινώντας με υποδομές 5-6 MW και ανάλογα με την πορεία της ζήτησης θα φτάσουν ακόμη και στα 40 MW. Δεν έχει ξεκαθαριστεί αν η Google θα κατασκευάσει δικό της data center ή θα το αναλάβει για λογαριασμό της άλλη εταιρεία. Ορισμένες πληροφορίες αναφέρουν ότι η επένδυση αυτή θα υλοποιηθεί στη Βόρεια Αττική και ότι τα τρία data centers (το πρώτο θα είναι έτοιμο το 2025) θα είναι στην ίδια περιοχή.

Με χρονικό ορίζοντα το 2030, ο αμερικανικός τεχνολογικός όμιλος έχει τοποθετήσει το αποτύπωμα της επένδυσής του σε 2,2 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στη συνεισφορά στο Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν (ΑΕΠ), ενώ εκτιμάται ότι θα δημιουργήσει 19.400 θέσεις εργασίας.

Digital Realty Company: Ίσως το μεγαλύτερο επενδυτικό πλάνο που αφορά τη δραστηριοποίηση της εταιρείας στις περιοχές της Ευρώπης, της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής να υλοποιεί η Digital Realty στην Ελλάδα. Από τους κορυφαίους παρόχους cloud και carrier-neutral data center, colocation και διασύνδεσης, ανακοίνωσε ότι επεκτείνει την παρουσία της στην Αθήνα μέσω της Lamda Hellix, την οποία έχει εξαγοράσει, με την ανάπτυξη δύο νέων data centers.

Αmazon: Σε επενδύσεις στην αγορά των κέντρων δεδομένων προχωρά και η Αmazon Web Services (AWS), με τις εκτιμήσεις να τις τοποθετούν στο ύψος των 200 εκατ. ευρώ. Η επένδυση αποτελεί την πρώτη επέκταση της υποδομής «Local Zone» εκτός των ΗΠΑ και η Ελλάδα περιλαμβάνεται ανάμεσα στις 11 χώρες της Ευρώπης που προτιμήθηκε από τον πολυεθνικό κολοσσό. Οι τοπικές ζώνες αποτελούν στην ουσία υποδομές cloud και μειώνουν τον χρόνο απόκρισης (latency) εφαρμογών. Προσφέρουν υπολογιστική ισχύ, ψηφιακό αποθηκευτικό χώρο, βάσεις δεδομένων και άλλες επιλεγμένες υπηρεσίες μέσω υποδομών που εγκαθίστανται πολύ κοντά σε μεγάλα αστικά, βιομηχανικά και τεχνολογικά κέντρα.

Lancom: Η ελληνική εταιρεία Lancom, έχοντας επενδύσει πάνω από 20 εκατ. ευρώ μέχρι σήμερα, ξεκίνησε νέα επένδυση στην Κρήτη για τη δημιουργία ενός ακόμα datacenter το οποίο θα μπορούσε να αποτελέσει διαβαλκανική πύλη – όπως έχει εξελιχθεί αυτό της Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, υποσχέθηκε και νέες επενδύσεις, αφού άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο δημιουργίας και νέων data centers.

Sparkle: Παρ’ όλο που η στρατηγική του ιταλικού τηλεπικοινωνιακού παρόχου φαίνεται να εστιάζει περισσότερο στα δίκτυα, η παρουσία της Sparkle στην Ελλάδα αριθμεί πολλά χρόνια και ένα σημαντικό πελατολόγιο. Η Sparkle διατηρεί τέσσερα data centers στην Ελλάδα και είναι ο διεθνής βραχίονας σε υπηρεσίες multicloud της Telecom Italia.

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο