Στον σχεδιασμό της και στα επόμενα βήματα για τον Δήμο Ζωγράφου αναφέρθηκε, μιλώντας στο «Π», η δήμαρχος της πόλης Τίνα Καφατσάκη. Επίσης η ίδια, ως μέλος της ΚΕΔΕ, αναλύει το πρόσφατο εκλογικό αποτέλεσμα.

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το όραμά της για τον δήμο, η κα Καφατσάκη τόνισε πως «αυτό που θέλουμε στο τέλος της θητείας μας είναι να έχουμε βάλει τις βάσεις για μια πόλη καθαρή, με περισσότερο πράσινο και κοινόχρηστους χώρους».

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, πόσο «φιλικός» είναι ο χώρος της Αυτοδιοίκησης για μία γυναίκα και δη δήμαρχο;

Ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ανδροκρατούμενος και αυτό είναι εμφανές μόνο αν κοιτάξει κανείς τους αριθμούς. Στο σύνολο των 332 δήμων της Επικράτειας έχουν εκλεγεί μόνο 22 γυναίκες δήμαρχοι, ενώ στο σύνολο των 66 δήμων της Αττικής, μόλις 5 είναι οι εκλεγμένες δήμαρχοι. Οι εκλογές του περασμένου Οκτωβρίου επίσης δεν ανέδειξαν καμία γυναίκα περιφερειάρχη.

Ζούμε, δηλαδή, μια πραγματικά δυσάρεστη πραγματικότητα, μέσα στην οποία οι γυναίκες ακόμα και εν έτει 2024 διεκδικούν τα αυτονόητα. Αυτά δηλαδή που τόσα χρόνια εσφαλμένα θεωρούσαμε δεδομένα και κεκτημένα.

Η ελλιπής πρόοδος της χώρας μας στα θέματα εξισορρόπησης επαγγελματικής με οικογενειακή ή και προσωπική ζωή –θα πρόσθετα εγώ– είναι αναμφίβολη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που δεν έχει αναπτύξει τις υποστηρικτικές λειτουργίες όπου μια νέα γυναίκα θα μπορεί, θα έχει πραγματικά τη δυνατότητα να ασχοληθεί με τα κοινά, με την πολιτική–σε εθνικό ή τοπικό επίπεδο– ή ακόμα με τους ίδιους όρους με έναν νέο άνδρα να ανέλθει ισάξια στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Και επανέρχομαι στην ερώτησή σας: Όχι, ο χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν είναι φιλικός για τις γυναίκες, και η υποεκπροσώπηση των γυναικών στον θεσμό δεν αποτελεί απλώς μια προβληματική της πολιτικής ζωής του τόπου, αλλά αναδεικνύει έλλειμμα Δημοκρατίας.

Ποια είναι η δική σας ανάγνωση του εκλογικού αποτελέσματος της ΚΕΔΕ;

Εμείς δημιουργήσαμε ένα νέο αυτοδιοικητικό κίνημα για να διεκδικήσει και να στηρίξει τις μεγάλες αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που χρειάζονται οι δήμοι και οι πόλεις μας, για να βελτιώσουμε τη ζωή των κατοίκων.

Στις εκλογές της ΚΕΔΕ, η παράταξη μας συγκέντρωσε το 30%, δίνοντας μία μάχη δύσκολη, με δεδομένες συμμαχίες και κατεστημένα πολλών ετών. Από αυτήν τη μάχη βγαίνουμε ενωμένοι και αποφασισμένοι για να υπερασπιστούμε μια ουσιαστική αλλαγή στην Αυτοδιοίκηση, που μπορεί να ενώνει και να εκφράζει τις σημερινές ανάγκες

Θέλω–με αυτή την ευκαιρία– να ευχαριστήσω τον Χάρη Δούκα για τη συμμετοχή μου στο ψηφοδέλτιο της παράταξης καθώς και όλους/ες τους/τις συναδέλφους/σες που με τίμησαν με την ψήφο τους, ώστε να εκλεγώ για πρώτη φορά μέλος του ΔΣ της ΚΕΔΕ

Ποιο είναι το μοντέλο της διοίκησής σας στον Δήμο Ζωγράφου;

Θέλουμε να λειτουργήσουμε ως διοίκηση με συμμετοχική αντίληψη στον σχεδιασμό, τον προγραμματισμό και τη λειτουργία του δήμου. Και στον προγραμματικό μας λόγο και στις δεσμεύσεις μας, μιλήσαμε για μια διοίκηση που λειτουργεί δημοκρατικά,με γνώμονα τις αρχές της χρηστής διακυβέρνησης, με εντιμότητα, διαφάνεια, αποτελεσματικότητα και σεβασμό στους πολίτες.

Με αυτήν τη λογική, δεσμευμένοι στις προγραμματικές μας δεσμεύσεις, κάνοντας τα λόγια έργα, θα προχωρήσουμε αυτή την πενταετία που οι πολίτες μάς τίμησαν με την εμπιστοσύνη τους.

Ποια είναι τα προβλήματα που έχετε διαπιστώσει, τα οποία χρήζουν άμεσης παρέμβασης;

Θα αναφέρω με βεβαιότητα τα θέματα της καθαριότητας, αλλά γενικότερα η καθημερινή εικόνα της πόλης είναι η προτεραιότητά μας.

Επίσης, τα ζητήματα της στάθμευσης και του κυκλοφοριακού είναι τεράστια στην πόλη μας και από την πρώτη μέρα αναζητούμε λύσεις.

Το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον και η προφανής έλλειψη προσωπικού και για εμάς είναι ένα από τα πιο άμεσα ζητήματα προς επίλυση. Προβλήματα για το οποία και τα συλλογικά όργανα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης οφείλουν να αναζητήσουν βιώσιμες λύσεις άμεσα.

Πώς θέλετε να είναι ο Δήμος Ζωγράφου στο τέλος της θητείας σας;

Αυτό που θέλουμε στο τέλος της θητείας μας είναι να έχουμε βάλει τις βάσεις για μια πόλη καθαρή, με περισσότερο πράσινο και κοινόχρηστους χώρους.

Ήδη ξεκινούν έργα αναπλάσεων και πράσινων διαδρομών στην πόλη μας με προτεραιότητα στη συνολική ανάπλαση του κέντρου, την ενοποίηση των 25 στρεμμάτων της Βίλας Ζωγράφου, ώστε να αποκτήσει η πόλη μας ένα μεγάλο πάρκο πρασίνου, πολιτισμού και αναψυχής, στην καρδιά της.

Θέλουμε να έχουμε προχωρήσει συγκεκριμένα έργα που θα βελτιώσουν την κατάσταση που επικρατεί στο θέμα της στάθμευσης, καθώς και να έχουμε λύσει το πρόβλημα της σχολικής στέγης, ειδικά για τα νηπιαγωγεία της πόλης μας.

 

Συνέντευξη στον Γιώργο Λαιμό

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο